השעה שלוש, אתם בעבודה, מתאמצים להתמקד בשעות האחרונות שנותרו לכם ומסתכלים החוצה מחלון המשרד. אבל במקום לזכות בטיפת הקלה, אתם נתקפים בכאב ראש מייגע. שואלים את עצמכם למה?

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר חדש מצא כי הסתכלות על נופים עירוניים עלולה לגרום להתפתחות כאבי ראש חזקים. זה אולי נשמע מופרך, אבל במשך עשרות אלפי שנים המוח האנושי התפתח כך שהוא מעבד ביעילות סצנות מעולם הטבע. אלא שעכשיו הג'ונגל העירוני מציב אתגר גדול יותר למוח, בגלל הדפוסים החוזרים שהוא מכיל.

ג'ונגל 1 - בורנאו (צילום: istockphoto)
המוח האנושי מעבד ביעילות סצנות מעולם הטבע|צילום: istockphoto

הכלל בטבע הוא שלרכיבים בעלי תדר מרחבי נמוך (פסים גדולים) יש ניגודיות גבוהה, ולרכיבים עם תדר גבוה (פסים קטנים) יש ניגודיות נמוכה יותר. או במילים פשוטות יותר, לסצנות מהטבע יש פסים שנוטים לבטל זה את זה, כך שכאשר הם מתווספים יחד לא מופיעים פסים בתמונה שמולנו. אבל זה לא המקרה בסצנות העירוניות, בהן הארכיטקטורה נוטה לדפוסים קבועים וחוזרים, כמו למשל עיצוב של חלונות, מדרגות ומעקות. דפוסים רגילים מסוג זה, נמצאים לעיתים נדירות בטבע.

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים 

למעשה, דפוסים מפוספסים עלולים לגרום להתקפים ולכאבי ראש, בצורה דומה לאלה שנקבל אם נסתכל על הבהוב מסנוור. כך קורה שהדפסת פסים על מחצלות, שטיחים וחולצות יכולה להוות בעיה עיקרית עבור אנשים אשר רגישים לאור.

עוד בשנת 1980 תועדה הבעיה הזו, אלא שמאז ועד היום התפתחו תמונות מורכבות יותר, שהן לאו דווקא מכילות פסים מובהקים לעין. כלומר, "האיפור המתמטי" של תמונות אלה כולל פסים, כמו לדוגמה תכונות של רווח קבוע בין מבנים, שגורמות לכאבי ראש בקרב אנשים הרגישים לאור - אבל לא רק. לפי המחקר, אצל רוב האנשים מתפתחת תחושת אי נוחות שמלווה בשינויים ברמת החמצן של המוח.

עיר העתיד (צילום: ra2studio, Shutterstock)
רוב האנשים מפתחים תחושת אי נוחות לדפוסים מפוספסים|צילום: ra2studio, Shutterstock

המחקר השווה בין הדרך שבה המוח מעבד סצנות טבעיות לבין סצנות עירוניות, על ידי ניתוח של התאיים העצביים שמחשבים את מה שרואים, כמו גם ניתוח של התפתחות המבנים ב-100 השנים האחרונות ומדידת כמות החמצן בחלק החזותי של המוח.

אישה באוטובוס מסתכלת מהחלון (צילום: Shutterstock)
לעין שלנו לא נוח להסתכל על מבנים|צילום: Shutterstock

המסקנות היו ברורות: יותר ויותר מבנים מעוצבים בצורה שמתרחקת מהטבע, כך שפסים על גבי פסים הופכים את הבניינים לפחות נוחים להסתכלות. מה גם שמבחינת החמצן במוח, הבדיקה הצביעה על שימוש גדול יותר בחמצן כשאנשים מסתכלים על תמונות "לא נוחות", כגון סצנות אורבניות. הצריכה המורחבת של החמצן יכולה לשמש כהסבר לכאבי הראש התכופים, שנובעים למעשה מבהייה ממושכת בבניינים שממש לא נוח לעין שלנו להסתכל עליהם. מוזר, חדש - אבל נכון.

>> עובדים מהמשרד? תסמונת הישבן המת יכולה להגיע גם אליכם