ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, לשעבר ראש הרשות להלבנת הון, הציעה הערב (שלישי) ב"שש עם" אלטרנטיבה לתגובה ישראלית צבאית למתקפה האיראנית - אלטרנטיבה שבה המומחיות והניסיון הישראלי רבים מאוד. ד"ר ווגמן-רטנר קראה למקבלי ההחלטות לנקוט בתקיפה כלכלית - לדבריה כלי אדיר בעל השלכות משמעותיות על נטרול היכולת של איראן לפעול.

מטוס קרב של חיל האוויר בליל המתקפה האיראנית (צילום: דובר צה
לדברי ווגמן-רטנר, תקיפה פיזית תגרום לנזק מוגבל בלבד. מטוסי קרב של חיל האוויר, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

ד"ר ווגמן-רטנר טענה כי הברית האזורית שנוצרה, בה מנהיגי העולם כולם מציעים להתאגד למען ישראל ולפעול יחד כקואליציה נגד איראן - היא הזדמנות פז שצריך לנצל. איראן צריכה הרבה מאוד כסף עבור שיפור יכולותיה הצבאיות, מימון חיזבאללה וחמאס והתנהלותה באופן כללי. כאשר מטילים סנקציות כלכליות, כאלו שאיראן כבר קיבלה בעבר והיו הצלחה פנומנלית, הדבר עשוי לגרום לתסיסה במדינה עצמה מצד האזרחים כלפי הממשלה. בעצם, במקום לבצע תקיפה פיזית וטקטית שתגרום נזק מוגבל - ישנה אפשרות למוטט את הכלכלה האיראנית מהיסוד.

בכדי לעשות זאת, מציעה ד"ר ווגמן-רטנר מספר דברים, כולם בשיתוף פעולה עם מנהיגי העולם. תחילה, להקים כוח משימה בין-לאומי לאיתור נכסים איראניים, כמו הכספים המולבנים באיחוד האמירויות. לאיחוד האמירויות לבדה אין מספיק כלים, מודיעין ותחכום כדי לעשות זאת ונדרש שיתוף פעולה של כל המדינות. ד"ר ווגמן-רטנר כבר השתתפה בכוח משימה שכזה נגד דאעש, והדבר אף בוצע ממש לאחרונה כנגד נכסי חמאס.

חלפני הכספים בטהרן חוששים יותר מקריסה מאשר מלחמה (צילום: רויטרס, חדשות)
תקיפה כלכלית יכולה למוטט את איראן. עלי חמינאי, ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

כלי נוסף שנעשה בו שימוש בעבר הינו הגבלות הסחר על הנפט האיראני. מקור הפרנסה המרכזי של הרפובליקה האיסלאמית הוא נפט, והעניין הוא שיש לה קונים - בעיקר סין. ד"ר ווגמן-רטנר מציעה להגיע שוב להסדר עם מדינות ולבקש מהן לא לסחור עם איראן, אך לתת להן חלופות - כמו ערב הסעודית, שלה יש יתרות נפט משמעותיות. בכך, ניתן להגיע לשגשוג כלכלי שאף יהווה בסיס לנורמליזציה.

כלי משמעותי נוסף הוא הרשימות השחורות של ה-FATF (כוח המשימה הבין-לאומי למאבק בהלבנת הון ומימון טרור), לנוכח פקיעת הסנקציות הבין-לאומיות של האו"ם על הגרעין האיראני באוקטובר. ד"ר ווגמן-רטנר הייתה בעצמה חלק מהכנסת איראן לרשימות האלו, והיא מספרת שהאיראנים "נכנסו לפאניקה" כשהדבר קרה, והשקיעו מיליארדים כדי לצאת מהן.

קבינט המלחמה (צילום: קובי גדעון / לע
ד"ר ווגמן-רטנר קראה להוסיף את האופציה לשולחן הדיונים. קבינט המלחמה, ארכיון|צילום: קובי גדעון / לע"מ

לטענת ד"ר ווגמן-רטנר, אם ישראל תבצע תקיפה פיזית, בעלות הברית שמקיפות אותה לא יהיו לצדה במהלך זה - דבר שעשוי להיות ניצחון אסטרטגי גדול. עוד טענה ווגמן-רטנר כי מדובר במומנטום שלא יחזור ושזהו מהלך שובר שוויון לו מייחלים כבר שנים רבות - היא קראה למקבלי ההחלטות להוסיף את האופציה לתקיפה כלכלית לשולחן הדיונים ולהציג אופציה אחרת מלבד תקיפה צבאית.