חופשת פסח וימי האביב המופלאים, הם שילוב מושלם לצאת אל הטבע. אם אתם מאלה שהמלחמה גרמה להם להתכנס פנימה, דעו שניתן לשוב אל מסלולי טיולים, תוך שמירה על ההנחיות. הטבע נמצא בשיא תפארתו, אך בקרוב הוא כבר לא יראה כך ויחזור להיות צהוב.

> גם עוטף עזה כבר נפתח למבקרים. אלה המקומות שניתן להגיע אליהם

בחרנו עבורכם חמישה אתרים ומסלולים נהדרים, שעד היום נתפסו כמסוכנים, אך נחשבים ירוקים על פי פיקוד העורף ולא צריך עוד לחשוש מקרבתם, כל עוד נשמעים להנחיות פיקוד העורף.

דרום רמת הגולן

השליש הדרומי של רמת הגולן הוא הנמוך והמישורי שבהם, וממש עכשיו מתחיל להצהיב ולהיפרד מהשמלה הירוקה שכיסתה אותו. כאן לא צריך להעמיק בשטח כדי לגלות מסלול אטרקטיבי אלא יש חלופה מתחת לאף. טיילת דרום הגולן נמתחת מתפתלת בין נטור למבוא חמה, 30 ק"מ מזוקקים של יופי טבעי ואנושי, חקלאות תצפיות ועוד. המקטע האחרון בין כפר חרוב למבוא חמה הוא מהיפים בזכות הנוף המעלף. אורכו כ-1.5 ק"מ, ואפשר לצעוד לרוץ או לרכוב בו, ולשוב בחזרה (או להקפיץ מכוניות). מצוקי הגולן המערביים גולשים בתלילות אל הכינרת, ממול רכס פוריה, הר ברניקי וטבריה הנחה לשפת האגם הלאומי המתגלה במלוא יופיו. לעוד פרטים.

טייל כפר חרוב  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
כפר חרוב  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

כפר חרוב  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

הטיילת מסתיימת במצפור מבוא חמה, מצפון לקיבוץ, וממשיכה אותה טיילת מצוקי האון הפנים קיבוצית עם אותו נוף הורס, ממנה יש גישה לעין שוקו, פינת חן עם מעיין שכבה הנובע לבריכה עגלגלה ותצפית נפלאה. הוא נמצא ממש מתחת לקיבוץ ובדרך חולפים על פני 'קפה חמה' (תתאפקו כדי להצדיק את הקפה). השביל אינו מסומן, ובהיעדר מטיילים העשבים גדלו מאוד –קחו בחשבון שצריך לפלס את הדרך. המעיין הוא גם אתר הנצחה לחייל מתן גדרי ז"ל, שכונה 'שוקו' וחבריו טיפחו את המקום. לא תמיד הוא במיטבו, תלוי מי ביקר באזור ומתי, אבל התצפית שווה את המאמץ.

מכאן לעגלת הקפה מפרידה כרבע שעה, וזה המקום להתרענן. נופר וערן מיכאלסון חיפשו בקורונה רעיון ליזמות ומצאו הזדמנות. המשפחה שלו באה מעולם המסעדנות וזה היה הכי טבעי עבורם. העגלה מציעה קפה משובח באמת, מאפים כריכים, משקאות וגלידת מוצ'י יפנית מיוחדת. פעם בשבועיים חומס ביתי ומדי פעם גם פופ אפ אוכל – אירוח של בשלנים המכינים את הספציאליטה שלהם (פיצה, מרק, קציצות וכד'). העגלה פתוחה רק בסופי שבוע וגם בחול המועד, הנוף והאווירה און דה האוס.

קפה בחמה  (צילום:  נופר מיכאלסון)
צילום: נופר מיכאלסון

הגליל המערבי

אחד המסלולים היפים והקצרים באזור הגליל המערבי, הנמצא גם בתחום בטוח ושאינו מטווח, הוא זה של נחל יחיעם. המסלול הקסום חולף בתוך חורש ים תיכוני עבות ומוצל, ומרגיש כאילו פוסעים באגדה של האחים אנדרסן. זהו מסלול קווי הדורש הקפצת מכוניות, אך הוא קצר, פחות מחמישה ק"מ ובעיקר קליל ונוח לכל גיל. ראשיתו סמוך לחניון מבצר יחיעם בקיבוץ יחיעם, בשביל ירוק שבתחילתו עוד אפשר לצפות מערבה אל הים הממוסגר בחורש סבוך. כשגולשים לערוץ הנחל מרגישים בארץ פלאות מסתורית, צועדים בלב החורש, יורדים בתוואי ונהנים גם מפריחה המשתנה לאורך השנה. בשלב מסוים יוצאים לאוויר הפתוח ורואים את היישוב האקולוגי כליל שכדאי לבקר בו. אם הגעתם ליחיעם, אל תוותרו על ביקור באחד המבצרים היפים שיש. מבוך החדרים יחזיר אתכם מאות שנים לאחור,  וכמטה קסם תרגישו בטירה מלכותית. היסטורית יש בגן הלאומי כמה שכבות גיל מהצלבנים ועד העותמאנים, אבל זה לא משנה את גודל החוויה ובעתיד מתוכנן חניון לילה, אז יש למה לצפות. לעוד פרטים.

למרגלות המבצר פועל 'שאטו יחיעם' - בר יין ומעדניה, שעיקרו חוויית יקב בלי יקב, אבל עם כ-150 סוגי יין מ-11 ארצות. יש גם מותג פרטי בשיתוף כרם בן זמרה, שהסדרה הנוכחית מוקדשת לאדר בן סימון, לקוחה שנרצחה ב-7.10. רון טבצ'ניק הבעלים מספר ששעות הפעילות צומצמו לסופי שבוע בלבד. בימי חמישי בערב, לובש השאטו פני מסעדת שף ומגיש ארוחה ממדינה אחרת בעולם עם יין תואם, ובשישבת פתוח בצהריים (11:00-18:00), התפריט חלבי והאווירה כמו ביקב.

יחיעם  (צילום: אדיב פאלח, רשות הטבע והגנים)
צילום: אדיב פאלח, רשות הטבע והגנים
יחיעם  (צילום: אדיב פאלח, רשות הטבע והגנים)
צילום: אדיב פאלח, רשות הטבע והגנים

נחל עמוד  (צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים

צפת

מסלולי נחל עמוד באשר הם, מגלמים אושר טיולי צרוף, כל מקטע טומן ייחוד אופייני וחוויה אחרת. נחל עמוד עליון זורם למרגלות צפת, אך מרוחק ממנה, ועל אף הקרבה התיאורטית, יש טווח ביטחון רחב. זהו מקטע מהיפים שיש, הנחל זורם בשצף במורדות לכינרת, שפיעתו איתנה כל השנה, והוא מסביר פנים בתוואי נעים, מוצל ברובו ועתיר בריכות מרעננות. אם זאת יש גם אתגר כי בהלוך יורדים אך בחזור מטפסים, וזה לא מפחיד משפחות שנהנות מיופיו הציורי. נכנסים לשמורת הטבע מצפון לכפר שמאי ומשתלבים בשביל אדום היורד מטה ומתמזג עם נחל מירון בשביל שחור שהוא גם שביל ישראל. התחנה הראשונה עין יקים – מעין עם בית משאבות, עצי פרי סוככים ואמת מים המובילה לבריכה. ממשיכים עם שביל כחול שלאורכו בוסתנים בחקלאות מסורתית ומתחילים לגלוש לוואדי עמוד עד למבטשה - מבנה אבן ששימש לאשפרת צמר במאה ה-16, כשצפת הייתה הכוכבת בתעשייה. פוגשים שוב בשחור חוצים גשר וצועדים לברכות שכווי הנחות בצל עצי דולב ענקיים. אפשר לחזור באותה דרך, או לבחור בשחור עד עין יקים – 4.5-5 ק"מ. הנחל .משמש אתר רביה לסלמנדרה הכתומה, דו חיים הנמצא בסכנת הכחדה, חפשו אותן בסביבתו.

מה עושים בסביבה? צפת נמצאת במרחק נגיעה ועל אף שלא פונתה ומשוועת לתיירות, יש בה עדיין מתיחות ועסקים רבים סגורים. לחילופין תנו קפיצה לאמירים, מושב הצמחונים והטבעונים שחוסה בצל מורדות מירון ולכן רגוע ובטוח. יש כאן עשרות צימרים בדרגות שונות כמו ארץ הגליל, הבית של שירי, נוף 10 ואחרים לצד בתי אוכל, טיולי ג'יפים ואומנים המציעים סדנאות.

נחל עמוד  (צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים
נחל עמוד  (צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים)
צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים
אמירים  (צילום: רויטל זרחי)
צילום: רויטל זרחי

נהריים  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

עמק הירדן

אתר נהריים המוכר גם כ- 'אי השלום', שוכן על גבול ירדן ותמיד מעורר פליאה והתרגשות. זהו מארג של טבע פראי שבו הוטבעה היסטוריה אנושית ויופי של מקום לטיול קצר גדוש חן ויופי. במפגש שבין נהר הירדן ונהר הירמוך (להלן נהריים), נבנו לפני כמעט מאה שנה, סכרי ענק, כחלק ממפעל החשמל שהקים פנחס רוטנברג. בטיול צופים במה שנותר מהמפעל, וזה לא מעט: התעלות שהובילו מים לטורבינות, הסכרים שמנועיהם פועלים גם בגילם המופלג, גשר אבן יפהפה, קניון מרשים ומפל שוצף מים. האביב נותן סימנים בעמק והצמחייה מצהיבה לאיטה, אבל המים זורמים, וזו עונת הנדידה ועל אף הסמיכות לגבול, מרגישים הכי בטוח. הביקור במקום קליל ודי קצר. בכניסה נמצא אתר ההנצחה לשבע התלמידות שנרצחו בידי חייל ירדני לפני כמעט 30 שנה, ובראשו תצפית נהדרת. יש מזנון, מדשאה ושולחנות פיקניק כך שכיף לרבוץ בנחת. בחג יתקיימו סיורים מודרכים קצרים (כ-40 דקות) שמספרים על האתר, ושי הדר, מנהל האתר, מבטיח שאם יהיה ביקוש, ולפחות 25 אנשים, יצא גם סיור ארוך יותר של כשעה וחצי, הכולל נסיעה על גדר המערכת ומעבר הגבול למצפור מיכל, מובלעת הצופה על מפעל החשמל המרתק.

האתר פתוח בסופי שבוע ובחול המועד וכך גם ביום העצמאות, ובשל המצב באמצע השבוע בתיאום בלבד. מחיר כניסה: 10 שקלים לאדם. לעוד פרטים.

נהריים  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

הקניון האדום (2) (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

לא בא לכם פיקניק? חמש דקות משם נמצאת אחת המסעדות הוותיקות באזור – צל תמר. התפריט עשיר וכולל שפע גדול מאוד של מנות לכל חך והכי כיף לשבת בחצר המטופחת, לתפוס פינת חן ולהתענג מארוחה טובה ותחושה של חופש.


כביש 12

נסיעה לאורך הגבול מרגישה תמיד כמו הרפתקה רוויית אקשן. הצפייה אל הלא נודע מעבר, נופי הירח של סיני והמדבר המלווה את כביש 12 בין פונדק נאות סמדר לעיר אילת, מוסיף לאווירת המתח. אבל אל חשש, לפי דובר צה"ל הכביש פתוח לציבור, מה שלא נכון לגבי אחיו כביש 10 שלא ייפתח השנה לתנועה, וכך אפשר להגיע למסלול המרגש של הקניון האדום. אזור הרי אילת הוא פקעת של מסלולי טיולים, ארוגים בנקודות חן ובהן גם נחל שני שהוא חלון לעידן גיאולוגי בן מיליוני שנים עם מופעים מרתקים.

כ-20 ק"מ מאילת, וכ-50 ק"מ מפונדק נאות סמדר, פונה מזרחה שביל אדום המוביל לחניון לילה. זוהי נקודת המוצא לטיול. בוחרים בשביל ירוק בכיוון ערוץ נחל שני וכבר במפגש עם הנחל נתקלים בתופעת הקונגלומרט – אותו תלכיד נחלים גוש של מיני אבנים שהתלכדו והתאחדו בזמן שנסחפו בנחל. בנחל  בולטת אבן חול נובית בגוון אדום בוהק המעיד על תכולת ברזל. גם האבן הזו נסחפה לכאן אך ממזרח למערב, הרבה לפני שבקע ים המלח נוצר.

האטרקציה היא הקניון שהתחתר בנחל ויצר נקיק צר שהטבע פיסל בו תצורות ואיורים. הקניון נמתח לכדי 200 מטרים בלבד יש בו כמה מפלים והירידה עם יתדות ומעקות, מאתגרת אבל ממש כיפית. בקצה המקטע חוזרים במסלול השחור פוגשים את הירוק בשנית ויכולים לשוב על עקבותינו או לבחור בכחול אל החניה, דך הכל כשני קילומטרים בלבד.

פונדק נאות סמדר  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

_OBJ

רוצים עוד מהטוב הזה? המשיכו הלאה עם הירוק, נחל שני מתפתל דרומה ואז תחברו ימינה לשביל שחור ושוב ימינה לשביל אדום המוביל לחניון הלילה, כל הסיפור פחות מחמישה קילומטרים. מכאן נמצאת העיר אילת במרחק נגיעה, ואם אתם חוזרים צפונה, כדאי לעצור בפונדק נאות סמדר, לנשנש משהו טעים, ללגום קפה, לקנות מהתוצרת האורגנית של הקיבוץ ולקחת פאוזה לפני הנסיעה חזרה.