"גבר שמסכים לשלם בדייט ראשון מסכים לשמש כרחם הכלכלי של הקשר", נכתב במודעה ענקית שהתנוססה על גבי אוטובוסים, והפכה לוויראלית לרגע בטוויטר ובוואטסאפ. המודעה המשונה הופצה בחסות עמותה בשם "לצדכם", שהיא סוג של עמותה לזכויות הגבר במשפחה, מה שהופך את המודעה למקבילה היקרה והעכשווית של גרפיטי עם מספר טלפון, ממש כמו אלו שהיו מרוססים פעם על כל בניין נטוש.
לזרוק גפרור ולשרוף הכל pic.twitter.com/1DXUiIXUUs
עמותת "לצדכם", לפי ויקיפדיה, הוקמה על ידי שתי נשים, עובדות סוציאליות, שאחת מהן הייתה גם חברה במפלגת "זהות" של משה פייגלין. היא קמה על מנת לסייע לגברים בהליכי גירושים ובכלל, בחיים, בין היתר בעולם הדייטינג האכזרי. כי ברור שתשלום בדייט זו סוגיית חוסר שוויון שחייבים לטפל בה, ממש כמו שכר שווה, אלימות, רצח, תקיפה או הטרדה מינית. ואם הסרקזם לא עבר, נחדד שמבחינה סטטיסטית מצבן של נשים מורע יותר משל גברים לאחר גירושים, נשים סובלות יותר מאלימות במשפחה, אלימות כללית ומינית, מעוני ומאפליה במשך כל החיים. אלו לא תחושות, אלא נתונים. זה לא אומר שלא צריך לעזור לגברים - צריך לעזור לכל המגדרים, אבל אין כאן סימטריה של חוסר שוויון.
אבל מה שיותר מעניין מהעמותה, זה השלט המשונה הזה והביטוי "רחם כלכלי", שבמסגרתו לקחו את המילה "רחם", ששייכת לעולם סמנטי זר לסיטואציה, והעבירו אותה לעולם הכסף, הדייטינג ובכלל, לגברים. ב"רחם כלכלי", יש להניח, הכוונה לכך שהגבר יישא בעול הכלכלי של הקשר, כמו שאישה נושאת את התינוק ברחמה הפיזי. זה מוזר והאנלוגיה לא מתלבשת טוב, כאילו, יכלו פשוט להשתמש במילה ארנק, או אם אין ברירה פאוץ', אבל רחם? זה מרגיש מאוד מיזוגיני, שבעצם זה בדיוק מה שהייתם מצפים לו אז אולי זה כן מסתדר.
ואחרי כל זה, צריך לומר דבר אחד חשוב. זה מוזר לומר אותו - גם כי זה עלול להתפרש כהסכמה עם מסריה של עמותת "לצדכם" ובעיקר כי אכילת הראש הזאת כל כך ישנה ומשעממת - אבל נאמר אותו בכל זאת: גברים לא צריכים לשלם על נשים בדייט ראשון. שכל אחד ישלם על עצמו, מספיק עם הקונבנציה העבשה הזאת. הגיע הזמן להתקדם.
בואו נרחיב.
רווקות, זה אליכן: בהנחה שאתן נשים מתקדמות ועובדות, שמתכננות חיים של עצמאות כלכלית ולא צריכות גבר שיפרנס אתכן, שאתן מחפשות בן זוג לחיים להקים איתו תא משפחתי שוויוני שמבוסס על אהבה וכבוד הדדי - שחררו את התשלום בדייט הראשון. תוציאו ארנק, שלפו שטר של חמישים ותניחו על השולחן, אל תקבלו לא כתשובה. תספגו את כוס השרדונה הזאת, אתן תעמדו בזה. ובכלל, אתן תסיימו את הדייט בלי תחושת חובה עמומה כלפי אף אחד, תצאו חופשיות כמו שהגעתן.
זה ישחרר אתכן מלהערים תילי תילים של משמעויות וניתוחי אופי על האדם שמולכן - שממש כמוכן מחפש זוגיות ולכן יוצא להרבה דייטים ואין שום סיבה שיספוג את ההוצאה הזאת - ויאפשר היכרות אמיתית. נכון שקמצנות זו תכונה דוחה, אבל יהיו לכן עוד הרבה הזדמנויות לאבחן את קמצנותו או נדיבותו של האדם ובכלל, קמצנות זו תכונה דוחה גם על נשים. מהיום מתחלקים בתשלום על הדייט הראשון. הפכו זאת להחלטה שלכן ל-2023, מתוך הבנה שאם אנחנו שואפות לקדמה ולשוויון בכל תחומי החיים, אין סיבה להיתקע בשנות החמישים דווקא באגף הספציפי הזה.
רווקים, זה אליכם: אין שום סיבה שתשלמו על דייט ראשון ומותר לכם להגיד "שנתחלק?" בסוף הערב, גם אם זה אומר שזה יהיה הדייט האחרון ותשובו איש איש לטינדרו. זה בסדר, אתם גם ככה לא רוצים לצאת עם מישהי שמצפה שתממנו אותה. אבל אם כבר שילמתם - שתדעו שאף אחת לא חייבת לכם כלום, בטח לא מין. ואם זה לא מצליח, דעו שלבקש בחזרה חצי מסכום הדייט בביט - טרנד שנפוץ לאחרונה במדבריות הדייטינג - זה אובדן צלם אנוש. זה ששילמתם על דייט כושל לא הופך אתכם לקרבן ולא מהווה תירוץ להתנהגות אינסלית ומלחיצה שמתאימה לסיפור דייט גרוע ברשת. כדברי המימרה העתיקה: נשים מפחדות להירצח, גברים מפחדים להיות צילום מסך ב"מחליקות שמאלה".
רווקים, תהיו נחמדים. אם תהיו אחלה בהתכתבות ובפגישה, ולא גסי רוח או מניפולטיביים, ותבואו עם לב פתוח במטרה לתקשר ולתת הזדמנות להיכרות אמיתית עם האדם שמולכם - להתחלק בחשבון לא יהיה דיל ברייקר אצל אף בחורה סבבה (ואם זה יהיה, היא לא סבבה). אם הקשר ממשיך, אגב, יהיה נחמד אם מדי פעם אתם תשלמו ומדי פעם היא (באופן כללי, מי שמרוויח יותר שישלם יותר), אבל זה תקף למערכת יחסים, לא לדייט ראשון.
שחרור סוגיית התשלום בדייט והמתחים שאופפים אותה, יכול להיות צעד ראשון בדרך לדו קיום מגדרי ולעולם דייטינג הומני יותר, שבמסגרתו כל הצדדים ינסו, ואולי גם יצליחו, להיות קצת יותר חמודים. בהצלחה!