השבוע נשמו אזרחי בריטניה לרווחה, לאחר שעיתוני הממלכה פרסמו תמונות מטושטשות של קייט מידלטון ברכב עם אמה, קרול. מה כל כך מסעיר בפפראצי עמום של קייט מידלטון? ובכן, בעיקר העובדה שאלו התמונות הראשונות שלה מזה חודשיים, והן הגיעו לאחר חרושת שמועות די קיצונית בנוגע למצבה הבריאותי.
בקיצור: באמצע ינואר הודיע ארמון קנזינגטון שמידלטון עברה ניתוח בבטן, שהיא תישאר מאושפזת למשך שבועיים ותחזור לפעילותה הציבורית בסוף חודש מרץ. מאז, במשך חודש וחצי, איש לא ראה את מידלטון. ולמעשה גם לפני, כי הופעתה הציבורית האחרונה הייתה בחג המולד. פה ושם עדכנו שמצבה משתפר, אבל היעדר תיעוד נסיכותי, רשמי או כפפראצי, הכניס את חובבי בית המלוכה לסחרחרה של שמועות וקונספירציות.
בין השמועות שנפוצו לגבי מידלטון - היא מתה, היא בתרדמת, היא אחרי ניתוח כושל ל"הרמת ישבן ברזילאית", שזה ניתוח שבמסגרתו משתילים בישבן שומן מהבטן(!), היא אחרי מתיחת פנים שהשתבשה, היא עזבה את הארמון כי גילתה שלוויליאם יש רומן עם חברתה הטובה ועוד. כאמור, השמועות על מותה היו מוקדמות, אבל לגבי הרמת הישבן הברזילאית? ימים יגידו.
עכשיו, היעדרותה של מידלטון מהעין הציבורית היא לגמרי במסגרת הזמנים שעליה הודיעו מראש ולא קרה שום דבר חריג, אז למה הבריטים עדיין חושדים? עובדה שבמלך צ'ארלס, שמתמודד גם הוא עם סיטואציה בריאותית לאחר שהארמון הודיע שהוא חולה בסרטן, איש לא מפקפק. טוב, לאף אחד גם לא ממש אכפת, בכל זאת צ'ארלס פופולרי בערך כמו שישראל תהיה באירוויזיון הקרוב, אבל זה לא רק זה: מחלתו של המלך שקופה לציבור, אנשים יודעים שיש לו סרטן, שהוא עובר טיפולים וגם מופיע לא מעט בציבור. העובדה שמידלטון לא נצפתה כ-70 יום, ש"ניתוח בבטן" זה הסבר מאוד כללי ושבית המלוכה ידוע בנטייתו לטייח ולהסתיר, גרמה לשמועות להשתולל.
מידלטון היא לא בת המלוכה היחידה שנעלמה מעין הציבור. לפי הדיווחים, גם ראש הממשלה שלנו נעדר מזה מספר ימים - לא מאורע שכיח בימי מלחמה. הגרסה הרשמית היא שהוא לקה ב"שפעת קלה" ולקח גימלים. לגיטימי גם אם מעורר תמיהה, כי אם עברתם שפעת בחורף הזה אתם כבר יודעים שאפשר לתאר אותה בהרבה מילים, "קלה" היא לא אחת מהן.
נתניהו, לפי הדיווחים, מחלים לאיטו בביתו בקיסריה וביטל מספר דיוני קבינט, כולל אחד שנוגע להיערכות לקראת הרמדאן. כמו במקרה של מידלטון, השמועות משתוללות. יש כאלו שטוענים שהוא בכלל הבריז כדי לחגוג יום נישואים עם שרה, אחרות מדברות על מחלה קשה, כולם מזכירים שהפעם האחרונה שבה דווח לנו על מצב רפואי של נתניהו הייתה ביולי הקודם, הוגדרה כ"התייבשות" והסתיימה בהשתלת קוצב לב.
הגרסה של נתניהו לפפראצי בתוך הרכב שמאשר לנתינים שהוא בחיים, היא תמונה משותפת שהעלתה עיתונאית ערוץ 14 ליטל שמש ביום שלישי, שבה היא מעניקה לו ספר שכתבה. אין בתמונה רמזים לשפעת, כלומר טישו או רסס טיפתי, אבל לכו תדעו. השמועות, בכל מקרה, המשיכו לרחוש, כולל קריאה של אתר "סרוגים" להתפלל לשלום נתניהו.
שמחתי להעניק היום לראש הממשלה את הספר החדש שלי, ״כמה שווה יהודי מת?״, שוחחנו על מערכת התמריצים הכלכליים של הטרור הפלסטיני ועל הצורך לגדוע אותה. הספר נמצא החל מהשבוע בכל חנויות הספרים pic.twitter.com/PHP3eAS2BR
לפני כמה שנים צצו דיווחים ברחבי העולם שלפיהם קים ג'ונג' און, מנהיג קוריאה הצפונית, אושפז ונמצא בסכנת חיים. גורמים העריכו שהוא לא מתפקד ונמצא בתרדמת, ושמי שמנהלת את המדינה היא אחותו, קים יו ג'ונג. השמועות הופרכו. לאורך כל אוקטובר האחרון נפוצו שמועות שפוטין מת או גוסס, ומי שמופיע מול העם הרוסי הוא כפיל. גם אלו התבררו כשמועות שווא. מי שבאמת מת היה יריבו, אלכסיי נבלני, שמת בכלא בנסיבות מסתוריות.
מה משותף להיעלמויות כאלו שיוצרות מערבולת, הוריקן של ספקולציות? ככל הנראה כמה דברים: הראשון הוא עמימות. הרי אם היו אומרים בבריטניה שקייט מידלטון צריכה לעבור ניתוח להוצאת אבני מרה והיו מעלים תמונה רשמית שלה מחייכת בעייפות בחדרה בבית החולים הפרטי בלונדון, הרחש היה פוחת. נכון שכל אדם - גם ישות ציבורית - זכאי לפרטיות רפואית, אבל בהתחשב באובססיה הבריטית כלפי בית המלוכה ובכך שמדובר באנשי ציבור שמתוקצבים על ידי מיסים, יש מקום לשקיפות גדולה יותר, ממש כמו עם נבחרי ציבור רגילים. העמימות הזאת תקפה גם לנתניהו, שמתחמק מהגשת דו"חות בריאותיים, דבר שלא היה עולה על הדעת בארה"ב, למשל.
בנוסף, תמיד מדובר באנשים מורמים מעם. לא רק כי לאנשים פחות אכפת מסיטואציה רפואית של סתם אזרחים אנונימיים, זה מובן מאליו, אלא כי מדובר באנשים שהם כבר מיתוסים, גופם הופקע מאנושיות בסיסית והממשות שלהם גם ככה כבר פחות ברורה. האם נופתע לגלות שקים ג'ונג און מת כבר שנה? כנראה שלא, הוא מראש כבר סוג של סימולקרה, אף אחד מנתיני צפון קוריאה לא פגש או יפגוש אותו, הוא דימוי משוכפל, ראש על שלט חוצות.
אבל המאפיין העיקרי שמשותף לכל המקרים האלו הוא חוסר השקיפות. מדובר במערכים שידועים בחוסר אמינות, בהסתרה. בית המלוכה הבריטי הוא מכונת טיוח, זה ידוע עוד מימי הנסיכה דיאנה. מערכת מלוכנית היא מראש מיושנת, מסוגרת ורקובה יותר. לא פלא שההיעלמויות כאלו מתרחשות גם בדיקטטורות או במקומות שזולגים לשם. רוסיה וצפון קוריאה הם משטרים שיש בהם קושי אינהרנטי באמירת אמת, משטרים שהמומחיות שלהם היא גזלייטינג וערעור מציאות. ויש שיאמרו שגם אצלנו הכיוון בעייתי, שאנחנו בדרך. שגם אצלנו הציבור כל כך רגיל שמאכילים אותו בשקרים שהוא כבר לא מאמין יותר לכלום, אפילו לא לסתם שפעת, קלה.