חפש את הגברת
איך הזמן טס. ממש מזמן (כלומר לפני תשעה ימים) הגיעו בפעם העשירית חוקרי להב 433 לביתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו כדי לשוב ולעמת אותו עם ממצאי תיק 4000. החשד: מתן הטבות מפליגות בשווי מאות מיליוני שקלים לחברת בזק שבשליטת שאול אלוביץ' תמורת סיקור אוהד לנתניהו (ורעייתו!) באתר "וואלה!" שבבעלות אלוביץ'. בתום החקירה נמסר מטעמו של נתניהו כי הוא "מעולם לא עשה עסקה עם אלוביץ' תמורת סיקור אוהד. להיפך, לאורך שנים הוא סוקר בעקביות באופן עוין באתר 'וואלה!'. סיקור שלילי זה הגיע לשיאו בשיטפון של כתבות ארסיות דווקא ערב הבחירות ב-2015, בניסיון לשכנע את הציבור להצביע נגדו. זה בדיוק פרק הזמן שבו מעלילים עליו שעשה כביכול את עסקת בזק-יס".
יכול להיות שראש הממשלה צודק? יצאנו לשטח.
ראשית, חשוב להזכיר כי חלק ניכר מהסיקור המוטה ב"וואלה!" נועד לפנק ו/או לרצות את רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו. זה קרה גם לפני וגם אחרי עסקת בזק-יס. בדקנו את האייטמים שפורסמו עליה ב"וואלה!" במשך שנה תמימה, החל מ-18 במרץ 2015, היום שלמחרת הבחירות האחרונות, ועד 18 במרץ 2016. באותו פרק זמן פירסם "וואלה!" בסך הכול 52 אייטמים שבהם הוזכרה נתניהו. 27 מתוכם היו חיוביים, 3 בלבד היו שליליים, וכל שאר 22 האייטמים היו ניטרליים ו/או עם אזכורים אגביים. בניכוי האייטמים הניטרליים יוצא ש-90 אחוזים מהאייטמים שבהם הוזכרה שרה נתניהו היו חיוביים ו-10 אחוזים היו שליליים. הנה דוגמאות לכמה אייטמים שפינקו את שרה נתניהו באותה תקופה:
סיקור עוין ושלילי? לא ממש.
שרה נתניהו ניסתה לא פעם ולא פעמיים למשוך בחוטים של "וואלה!", הן באופן עקיף – באמצעות ניר חפץ שפנה על בסיס קבוע למנכ"ל האתר אילן ישועה – והן באופן ישיר, כששלחה מסרונים לאיריס אלוביץ', רעייתו של שאול אלוביץ'. גם ליאיר נתניהו היה מה להגיד על הסיקור ב"וואלה!" והוא בהחלט אמר. ייתכן שנכון להפריד בין הסיקור המוטה בתקופה הספציפית הזו לבין צ'ופרים שהתקבלו לפני כן, ושהיו בבחינת סנונית שבישרה את האביב. כבר ביולי 2013 נחשף כאן כיצד הסיר "וואלה!" אייטם מביך על שרה נתניהו. שלא לדבר על צנזור/גניזת ריאיון נרחב עם בן כספית, שבו מתח ביקורת נוקבת על נתניהו, ושבסופו של דבר כלל לא הועלה לאתר.
ומה עם בעלה של אשת ראש הממשלה?
בשל ריבוי האייטמים עליו, נערכה הבדיקה בטווח של מאה ימים בלבד, מ-18 במרץ 2015, היום שלמחרת הבחירות האחרונות, ועד 26 ביוני 2015. באותה תקופה אינטנסיבית פיטר נתניהו בשיחת טלפון את מנכ"ל משרד התקשורת דאז, אבי ברגר, הביא לאישור הממשלה את מינויו של המקורב שלמה (מומו) פילבר לתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת וחתם, בשבתו כשר התקשורת, על אישור עסקת בזק-יס.
באותם 100 ימים פירסם "וואלה!" בסך הכול 285 אייטמים שבהם הוזכר בנימין נתניהו. 25 מתוכם היו חיוביים, 20 מהם היו שליליים, וכל שאר 240 האייטמים היו ניטרליים ו/או עם אזכורים אגביים. בניכוי האייטמים הניטרליים יוצא ש-55 אחוזים מהאייטמים שבהם הוזכר בנימין נתניהו היו חיוביים ו-45 אחוזים היו שליליים. בוגרי "וואלה!" זוכרים כמובן אייטמים שליליים שנגנזו ולא ראו אור, שאינם יכולים לבוא לידי ביטוי בסטטיסטיקה. הנה דוגמאות לכמה אייטמים שפינקו את בנימין נתניהו באותה תקופה:
במבט ראשון, על פי הממצאים, נראה כי הסיקור של "וואלה!" לנתניהו באותם ימים היה מאוזן למדי, אבל חשוב להדגיש שני דברים: הראשון – חלק מהכותרות השליליות על נתניהו, כפי שפירסם גידי וייץ ב"הארץ" בשישי האחרון, הופיעו במדור הדעות הזניח של "וואלה!" ולא זכו להבלטה בעמוד הבית; הפרט השני – נתניהו, כפי שכבר הוכח מתמלילי השיחות בינו לבין מו"ל "ידיעות", נוני מוזס (באדיבותו הרבה של גיא פלג), די מרוצה גם כשרף העוינות כלפיו יורד מ-9.5 ל-7.5. במקרה של "וואלה!" רף העוינות כלפיו עמד על 4.5 בלבד:
ביום חמישי שעבר, יומיים אחרי חקירתו של הבוס, העלה יונתן אוריך, יועצו הקרוב של נתניהו לענייני ניו-מדיה, את הציוץ הבא:
שנאמר: כל אחד והמציאות שלו.
אזהרה: הפרסום הורג (אבל נשמח להמשיך לקבל מיליונים מחברות הטבק כי אנחנו מתקשים לוותר על ההכנסה הזו)
כבר נאמר כאן לא פעם ולא פעמיים: עשרה קבין של צדקנות, טהרנות, סטנדרטים כפולים וסתם צביעות ירדו לעולם. קבוצת "הארץ" נטלה כמה וכמה מהם. מה הפעם? להלן הפרטים:
תחת הכותרת "אזהרה: הפרסום הורג", פירסם "הארץ" בחמישי האחרון מאמר מערכת הקורא לאשר את החוק להגבלת פרסומת ושיווק מוצרי טבק. "בוועדת השרים לחקיקה אמור לעלות ביום ראשון הבא חוק, שהוא הגדול והחשוב ביותר למלחמה בעישון שנחקק בעשור האחרון", נכתב במאמר. "זוהי הצעת חוק דרמטית, רחבה, המתייחסת לרבות מהדרכים שהוכחו כיעילות לצמצום העישון ואינן מיושמות בישראל, כמו איסור פרסום גורף של טבק (למעט בעיתונות המודפסת)". בשתי הפסקאות האחרונות הסביר המאמר מדוע לעיני המחוקק צריכה לעמוד בריאותם של האזרחים. "רבות דובר על מחדל המלחמה בעישון בישראל: החקיקה מפגרת אחרי המערב, שיעור המעשנים בישראל גבוה, ובניגוד למצב בעולם אינו נמצא בירידה, והפרצות בחוק הופכות את אזרחי ישראל לעכברי מעבדה, הזוכים ל'העדפה' בשיווק מוצרי טבק ומכשירי אידוי חדשים, האסורים בכניסה במדינות אחרות", נכתב. "הדיון המחודש ביום ראשון ייתן לשרים הזדמנות לתקן את הנזק הגדול שכמעט גרמו. 8,000 ישראלים מתים מדי שנה מעישון ונזקיו. הם, ולא אינטרסים כלכליים, צריכים להיות בראש מעייני הממשלה".
עד כאן מאמר המערכת, שיכול היה לעורר רושם ערכי בהרבה אלמלא לפני ארבע שנים וחצי יצא "הארץ" בכבודו ובעצמו לקמפיין בקרב חברי הכנסת למען הזכות להמשיך ולפרסם את מוצרי חברות הטבק. תמצית הסיפור: בשלהי 2013 יזם משרד הבריאות חקיקה שנועדה לאסור פרסום סיגריות גם בעיתונות המודפסת. עד אז (וגם כיום) חל איסור לפרסם מוצרי טבק בטלוויזיה וברדיו, אך מותר לפרסם אותם בשאר סוגי המדיה, כולל באינטרנט. בעקבות יוזמת החקיקה ההיא שילב "הארץ" ידיים עם "ידיעות אחרונות" ו"גלובס", ושלושת העיתונים שכרו במשותף את שירותי משרד הלובינג "גורן עמיר יועצים", על מנת להמשיך ולשמר אצלם את תקציבי פרסום חברות הטבק.
הצעת החוק שבה מצדד מאמר המערכת של "הארץ", ושאותה יזמו הח"כים איתן כבל ויהודה גליק (ושכבר אושרה בקריאה ראשונה), אוסרת באופן גורף על פרסום סיגריות ומוצרי טבק, למעט בעיתונות המודפסת. השורה התחתונה: מצד אחד "הארץ" (כפי שעולה מהמאמר בעיתון) מתנגד בתוקף לפרסום סיגריות במדיות אחרות, אבל מצד שני אותו "הארץ" בדיוק (כפי שעולה מהמאבק הפרלמנטרי) תומך בהתלהבות בפרסום סיגריות אצלו עצמו.
ומה חושב על כל זה מו"ל "הארץ"? ובכן, ביום פרסום המאמר צייץ הלל גרשוני לעמוס שוקן כי "במאמר חסר גילוי נאות קטן, שאיסור הפרסום מחוץ לעיתונות הכתובה ייתן תוספת תקציבית חשובה לעיתון 'הארץ' המקרטע. יש לי הצעה ל'הארץ': אם הפרסום הורג, לדעתו, למה שלא יתחייב שלא לפרסם סיגריות בכלל?".
שוקן השיב בין היתר כך: "זה תהליך חקיקה שנמשך כבר כמה שנים. העיתונים פועלים בלובי משותף בכנסת שלאחר פרישת מנכ"ל 'גלובס' מובל בעיקר על ידי מנכ"ל 'ידיעות אחרונות', ינון אנגל, ועל ידי. בגלל הירידה המהירה והממושכת של הכנסות פרסום בפרינט אנו מתקשים לוותר על ההכנסה הזאת. אני מקווה שהצלחנו לשכנע את ועדת הכלכלה. החוק חוסם את האפשרות לפרסם טבק בכל אמצעי הפרסום, פרט לעיתונות המודפסת, שהיא מצידה מחויבת להעמיד למשרד הבריאות שטח פרסום זהה וללא תשלום לקמפיין נגד עישון. מעולם לא הסתרנו את האינטרס שלנו, אבל גם שכנענו, אני מקווה, שהאפשרות שפרסום בעיתונות המודפסת ישפיע על הצטרפות מעשנים צעירים זניחה, שהאפשרות לפרסום נגדי ללא תשלום יכולה להשפיע על מעשנים קיימים להפסיק, ושיש גם אינטרס ציבורי בקיומה של העיתונות".
הפוך שלדי, הפוך: תמיד איתך, דונלד
בשישי שעבר הודיע משרד המשפטים האמריקני על הגשת כתבי אישום נגד 12 סוכנים של רוסיה בשל התערבותם לטובת דונלד טראמפ ונגד הילארי קלינטון בבחירות האחרונות לנשיאות ארה"ב. כעבור שלושה ימים, בפסגת הלסינקי, תקף טראמפ במהלך מסיבת עיתונאים שקיים עם ולדימיר פוטין, דווקא את שירותי הביון בארצו והודיע כי הוא מאמין לדברי הנשיא הרוסי לפיהם מדינתו לא התערבה בבחירות.
דברי הנשיא האמריקני חוללו סערה, ובכירים כמו ראש ה-CIA לשעבר אף הגדירו את דבריו כ"בגידה". למחרת, בשלישי, כך נראתה הכותרת הראשית של "ידיעות אחרונות":
כך נראתה הכותרת הראשית של "מעריב":
כך נראתה הכותרת של "הארץ":
רק בכותרת הראשית של "ישראל היום" לא נמצא זכר לפרשה המביכה (שנדחקה לאותיות הקטנות בפסקאות האחרונות של האייטם). מה כן הובלט? מאמר של פרופ' אברהם בן-צבי עם הכותרת "ליבו של טראמפ במזרח"):
בהמשך אותו יום, בעקבות הסערה, חזר בו טראמפ מאימוץ עמדת הנשיא הרוסי במקום את מסקנות גופי המודיעין האמריקאים. למחרת, ברביעי, כך נראתה הכותרת בעמוד הראשון של "ידיעות":
כך נראתה הכותרת של "מעריב":
כך נראתה הכותרת בעמוד הראשון של "הארץ":
ואילו כך נראתה הכותרת בעמוד הראשון של "ישראל היום":
ב"ישראל היום" נמנעו מלהגיב.
שיעור בהתעלמות
עד מתי ימשיכו ב"ידיעות אחרונות" להתאמץ להתעלם בפתטיות מסוימת מקיומו של המתחרה המר, "ישראל היום"? עד להודעה חדשה.
ברביעי לפני שבועיים פירסם "ידיעות" את הכותרת הראשית הבאה:
בידיעה עצמה, שתפסה שני עמודים (ועלתה לאתר "ידיעות" בלילה שלפני, בשעה 23:39), ראיין הכתב לענייני בריאות, רותם אליזרע, נשים שקיבלו ייעוץ גנטי שגוי מפרופ' צבי בורוכוביץ' מבית החולים בני ציון, ונמצאות כעת בסכנה לחלות בסרטן. האייטם היה מקיף ומלא, ורק דבר אחד קטנטן היה חסר בו: קרדיט לרן רזניק, פרשן הבריאות של "ישראל היום", שיום קודם, בשלישי בשעה 9:31, חשף את הפרשה באתר "ישראל היום" (ויש לציין כי גם "החדשות", חדשות עשר ו"הארץ" לא נתנו קרדיט):
כעבור יום, בחמישי, פירסם מוסף "24 שעות" ריאיון שער של יואב בירנברג עם עמית לוינטל, פרשן מונדיאל מוצלח למדי, ומאותגר תסרוקות לא קטן בזכות עצמו. בריאיון, שנפרש על פני שלושה עמודים, הופיעה גם ביוגרפיה מקוצרת של לוינטל, למעט הפרט הפעוט שעד סוף 2014 הוא הועסק במדור הספורט ב"ישראל היום" (ממנו פוטר בחשד שהדליף, תבע ופוצה ב-60 אלף שקלים במסגרת הסכם פשרה).
מ"ידיעות אחרונות" נמסר בתגובה: "כל אמצעי התקשורת קיבלו במקביל הודעה ממשרד הבריאות על פרשת הייעוץ הגנטי השגוי. ולכן, עם כל הצער שבדבר, לא מדובר בסקופ של החינמון".
הציטוט מול המציאות: לא כל הנוצץ זהבי
הציטוט (1): "ערן זהבי על סף חתימה בשנגחאי SIPG" (נדב צנציפר, ynet, 3.7.2018).
הציטוט (2): "זהבי בדרך לבית חדש" (נדב צנציפר, ספורט "ידיעות", 4.7.2018).
המציאות: כבר ביום הפרסום הוכחשה הידיעה בסביבתו של זהבי. בשבת האחרונה הסתיימה עונת ההעברות בסין. הכוכב הישראלי נותר בגוואנגז'ו R&F, וצנציפר נאלץ לפרסם את הכותרת הבאה:
נדב צנציפר נמנע מלהגיב.
תעבירו למצב טיסה
במטוס סילון לארצות הברית, רק עם דיילת וענן. שתי דקות לנחות, שתי דקות להמריא, ואז הטלפון מצלצל, ואני מתעורר מהחלום. על הקו, כרגיל, הקונספירטור.
"איזה פראייר יצאת, הורביץ", הוא גיחך. "רני לא שלח אותך לפריז?".
"איזה רני? רהב?", פיהקתי.
"איזה עוד יחצ"ן על חלל אתה מכיר?", תמה הקונספירטור. "חבל שלא השכלת לאורך השנים לשמור על קשר עם רני האחד והיחיד. אתה בטח מתעניין מי הוזמן בחינם לטיסה החגיגית של אל על לפריז בשלישי שעבר בחמש אחה"צ? היו שם ישראל וולמן מ'ידיעות', שהיה מדריך בקורס הכתבים שלך כשהיית חפ'ש ב'במחנה' ולפחות במקרה שלך לא עשה עבודה כל כך טובה; ניב ליליאן מ"ישראל היום"; גיא לוי, כתב הטכנולוגיה של ynet; הנוסע המתמיד מייקי לוי מ'וואלה!', שכבר פינקת אותו בעבר, רועי שפריר מ-mako; ועוד כל מיני עיתונאים אחרים".
"מה כולם עשו שם?", שאלתי.
"מה שעושים בדרך כלל באירועים כאלה", הטעים הקונספירטור. "מקבלים מרני נסיעה מפנקת – במקרה הזה טיסה בביזנס עם שהות של לילה בפריז – ובתמורה מפרסמים מה שרני מבקש, כדי לקדם את החברה שהוא מיחצ"ן. ומה שהכי יפה, זה שלא מוכרחים לבדוק יותר מדי עד כמה באמת מדובר במשהו חדש, חדיש ומחודש שאמור בכלל לעניין את ציבור הקוראים".
"רגע אחד", אמרתי. "מה אתה בעצם רומז לי? שלמרות העמוד השלם שהקדישו לנושא ב'ידיעות'? ולמרות האייטם הבולט שפורסם ב'ישראל היום'? ולמרות האייטמים שהופיעו גם ב-ynet וגם ב'וואלה!' – אין כאן שום דבר חדש?".
"בהחלט", הכריז הקונספירטור. "ולא רק זה, אלא שמדובר בשירות שכבר שנתיים ניתן חינם, ועכשיו אל על פשוט החליטה לגבות עליו תשלום. וכדי להוכיח לך שחור על גבי אתר שאין חדש תחת השמש – קבל כותרת שהתפרסמה ב-ynet עוד בספטמבר 2005:".
"מעניין", פיהקתי. "לא זכרתי לי שכבר לפני 13 שנים היה אינטרנט עד כדי כך מתקדם".
"אז כדאי שתתקדם, הורביץ", נזף הקונספירטור. "עכשיו קבל עוד כותרת שהתפרסמה באותו ynet ממש, רק לפני שנתיים, ביולי 2016:".
"אז אל על השיקה אינטרנט אלחוטי במטוס גם לפני שנתיים?", הרהרתי בקול רם.
"וזה עוד כלום", הוסיף הקונספירטור. "אל תשכח שאותו אינטרנט אלחוטי שוב הושק באל על גם עכשיו, ב-2018. שולח לך גם את הכותרת שהתפרסמה ב-ynet בשבוע שעבר, אחרי הנסיעה האחרונה:".
"קיבלת, הורביץ?", וידא הקונספירטור. "אה, וכמעט שכחתי לציין: גם ב-2005, גם ב-2016 וגם ב-2018 האינטרנט האלחוטי של אל על הושק על מטוס אל על שהמריא לפריז. תגיד, איך אתה מסביר את זה? יכול להיות שבצרפת יש קליטת ווייפיי יותר טובה?".
"בהחלט ייתכן", כחכחתי בגרוני. "אם כי אני מעדיף לדבוק בתזה שמדובר בסך הכול בצירוף מקרים".
ואם כבר צירופי מקרים, זה המקום להזכיר שהטור שזה עתה סיימתם לקרוא מתפרסם באתר mako מבית "קשת", ש"קשת" מצויה בתחרות עסקית מתמשכת עם קבוצת "ידיעות אחרונות", ש"קשת" מתחרה בשעות הפנאי גם ב"רשת", בערוץ 10 ובערוץ 20, ש-mako מתחרה באתר "וואלה!" ושהח"מ משלים הכנסה ברצועת הבוקר של "קשת".
לטור מהשבוע שעבר: מי המיליארדרים שנפגשו במסעדה בצפון תל אביב?
כתבו לאביב הורביץ: aviv.hurvitz@mako.co.il