בשבועות שלפני חג הפסח, הצרכן הישראלי כבר התרגל לתופעה: רשתות השיווק מתחרות על לבו (ועל כיסו) עם מבצעים אגרסיביים על מוצרי המזון ומוזילות מחירים. אך מה קורה כשמסירים את גלילי הניילון והווילונות המסתירים את מדפי החמץ? ניחשתם נכון: עליית מחירים חדה שמכה בכיס של הצרכן הישראלי.

בדיקה מקיפה שערכנו בשיתוף המכון לחקר הקמעונאות בתשע רשתות השיווק המובילות, הכוללת סקירה של 239 מוצרים שכיחים בסל הקניות המשפחתי, מגלה תמונה מדאיגה. בעוד שהממוצע הכללי עלה באחוזים בודדים, מצאנו פערים משמעותיים בין הרשתות וזינוקים דרמטיים במחירי מוצרים בודדים.

"הצרכנים חוזרים לשגרה אחרי הפסח ומגלים שהמחירים השתנו דרמטית במספר רשתות", מסביר ד"ר חזי גור מזרחי, מומחה להתנהגות צרכנים. "התופעה הזו מדגישה את הפער בין התחרות האגרסיבית בתקופת טרום החג לבין המציאות שאחריו."

הבדיקה מצאה כי ברשת "אושר עד" חלה העלייה המשמעותית ביותר - 9.45% בממוצע הסל הכללי, אחריה "רמי לוי" עם עלייה של 6.51%, "יוחננוף" עם עלייה של 5.26%, "רמי לוי בשכונה" עם 4.19% ו"קרפור היפר" עם 4.16%. מנגד, ברשתות אחרות העלייה הייתה מתונה יותר: "פרש מרקט" (2.21%), "ויקטורי" (1.29%), "טיב טעם" (1.07%), "סאלח דבאח" (0.95%) ו"שופרסל דיל" עם העלייה המזערית ביותר של 0.08% בלבד.

המוצרים עם עליות המחירים הדרמטיות ביותר

 

אף שהעלייה הממוצעת בסל הכללי נעה בין 0.08% ל-9.45% בהתאם לרשת, הבדיקה חושפת מוצרים מסוימים שרשמו עליות מחירים חריגות במיוחד, לעתים בשיעור של עשרות עד מאות אחוזים. סקר המחירים המקיף שערכנו חושף שורה של מוצרים שמחירם זינק באופן דרמטי מיד לאחר הפסח. בין ההתייקרויות הבולטות ביותר:

ברשת ויקטורי, אבוקדו במשקל התייקר בשיעור מדהים של 244.90% - מ-4.90 שקלים לק"ג לפני החג ל-16.90 שקלים לק"ג מיד אחריו. בנוסף, עגבניות טריות התייקרו ב-68.97% באותה רשת, מ-2.90 שקלים ל-4.90 שקלים לק"ג.

ברשת סלאח דבאח, עגבניות טריות במשקל עלו באופן חד ב-157.89%, מ-1.90 שקלים לק"ג ל-4.90 שקלים לק"ג.

מברשות שיניים מדיום קולגייט (4 יחידות) רשמו עלייה של מעל 100% בשתי רשתות שונות: באושר עד המחיר זינק מ-4.90 שקלים ל-9.90 שקלים (עלייה של 102.04%), וביוחננוף מ-4.90 שקלים ל-10 שקלים (עלייה של 104.08%).

ברמי לוי בשכונה, מים מינרליים נביעות (מארז של 6 בקבוקים) התייקרו ב-89.52%, מ-10.50 שקלים ל-19.90 שקלים.

מוצרי מזון בסיסיים כמו במבה אסם (מארז 10 יחידות) התייקרו באופן משמעותי: באושר עד ב-87.78% (מ-9 שקלים ל-16.90 שקלים) ובקרפור ב-80.90% (מ-8.90 שקלים ל-16.10 שקלים).

מה עומד מאחורי העלייה?

"התופעה של הוזלות לפני החג והתייקרויות לאחריו איננה חדשה, אך בחלק מהמוצרים והרשתות היא חריפה במיוחד השנה," מסביר ד"ר חזי גור מזרחי. "צרכנים שרכשו מוצרים במבצעים לפני החג מתעוררים למציאות אחרת לגמרי אחריו."

ד"ר גור מזרחי מצביע על מספר סיבות. הראשונה היא אסטרטגיית "פיצוי הפסדים". "הרשתות מנסות לפצות על המבצעים האגרסיביים שהציעו לפני החג, במיוחד ברשתות שבהן נרשמו העליות המשמעותיות ביותר." בנוסף, הוא טוען, הפערים בין הרשתות מעידים על אסטרטגיות מחיר שונות ורמות תחרות שונות באזורים שונים. כלומר, רשתות שמראש הן יקרות יותר מעלות פחות את המחיר מאשר רשתות זולות.

בנוסף, טוען ד"ר גור מזרחי, לא כל המוצרים התייקרו. "מוצרי ניקיון, מזון יבש וירקות מסוימים (כמו אבוקדו ועגבניות) מציגים את העליות הדרמטיות ביותר, כנראה בשל הביקוש הגבוה להם לאחר החג. הרשתות מנצלות את חוסר תשומת הלב הציבורית והתקשורתית להעלאת מחירים מבלי לספוג ביקורת משמעותית."

אך למרות עליות המחירים, שנרשמו בעיקר ברשתות הזולות: רמי לוי, יוחננוף ואושר עד, בחלק מהמקרים הן עדיין יותר זולות מהמתחרות. קולגייט טוטאל, למשל, שעלתה ברשת רמי לוי ב-102% עולה 9.90 שקלים, וביוחננוף קפצה ב-104% ועולה כעת 10 שקלים. לעומת שופרסל דיל בה לא נרשמה עלייה כלל והמחיר עומד על 12.90 שקלים. תפוח עץ במשקל עלה באושר עד ב-58% למחיר של 10.90 שקלים, לעומת רשת קשת טעמים שם המחיר לא השתנה אך עומד על 12.90 שקלים לקילו.

עם זאת יש לציין כי בחלק מהמוצרים הרשתות הזולות שהורידו מחירים לקראת החג העלו חזרה את המחירים לרמות המחיר של הרשתות שנחשבות יקרות יותר.

מומחי צרכנות מצביעים על הצורך בהתערבות רגולטורית יותר אפקטיבית, במיוחד לאור הממצאים החריגים בסקר. ד"ר גור מזרחי מוסיף: "הפערים בין רשתות מראים שתחרות אכן עובדת בחלק מהמקרים, אך בקטגוריות מסוימות ובאזורים מסוימים נדרשת התערבות."

הנתונים מדגישים במיוחד את השונות הגדולה בין הרשתות: בעוד ששופרסל דיל שמרה על יציבות מחירים כמעט מוחלטת (עלייה של 0.08% בלבד), רשתות אחרות העלו מחירים באופן משמעותי יותר. האם זוהי עדות לכך שרגולציה ותחרות יכולות לעבוד כאשר יש שקיפות ותשומת לב ציבורית?

האם המחירים יחזרו לרמתם הקודמת?

"אני בספק. הנתונים מראים שבעוד שסל המוצרים הכללי התייקר באחוזים בודדים ברוב הרשתות, ישנם מוצרים בולטים שזינקו בעשרות עד מאות אחוזים. ההיסטוריה מלמדת שמחירים שעולים בצורה כה חדה נוטים להישאר גבוהים לאורך זמן. הנתונים מהסקר מדגישים את חשיבות המעקב השוטף אחר מחירים והשוואתם בין רשתות. ייתכן שהפתרון טמון דווקא בהתנהגות הצרכנים: שופרסל דיל, שהציגה את העלייה המזערית ביותר (0.08% בלבד), מוכיחה שיציבות מחירים אפשרית גם אחרי החג."

"תופעת 'מחירי החמץ' היא רק סימפטום של בעיה רחבה יותר – יוקר המחיה בישראל. הנתונים מדברים בעד עצמם: השוק הישראלי סובל מריכוזיות יתר, חסמי יבוא ורגולציה לא מספקת. עד שבעיות אלו יטופלו באופן מקיף, הצרכן הישראלי ימשיך לשלם מחיר גבוה – הרבה אחרי שהחמץ חוזר למדפים."

סקר מחירים שבחן 239 מוצרים שכיחים בתשע רשתות שיווק מובילות, מספק תמונת מצב על התייקרות המחירים. הפערים הגדולים בין הרשתות (מ-9.45% באושר עד ועד 0.08% בשופרסל דיל) מדגישים את חשיבות הצרכנות החכמה והשוואת המחירים בתקופה שאחרי החגים. הסקר בוצע באמצעות אתר פרייסז, בהשוואה בין 21.4 מול 24.3, על ידי המכון לחקר הקמעונאות.

רשות התחרות מסרה בתגובה כי היא "בוחנת באופן שוטף את התנהגות השוק ותתערב במקרים של חשד להתנהגות אנטי-תחרותית," אך לא התייחסה ספציפית לתופעת העלייה במחירים לאחר חג הפסח.