"על כתב תביעה זה נאמר, טוב היה אלמלא הוגש משהוגש": במילים אלו חתם סגן נשיאת בית המשפט למשפחה בתל אביב, השופט יהורם שקד, את פסק דינו בתביעת גבר להפחתת מזונות הילדים שהוא משלם לגרושתו. האיש טען כי מבעלים של חברה מצליחה הפך לעני מרוד העובד כשליח, אלא שחוקר פרטי מטעם גרושתו הוכיח: הוא ממשיך להגיע מדי שבוע למשרדים בהרצליה פיתוח על מנת לעבוד.

התובע והנתבעת הם בני זוג לשעבר והורים ל-2 ילדים בני 13 ו-8.5. באפריל 2018 הם חתמו על הסכם גירושין שהטיל על האב חובת תשלום מזונות ילדים בסך 8,500 שקל לחודש. עוד נקבע בהסכם כי "לא תוגש על ידי מי מהם כל תביעה להגדלה או להפחתת דמי המזונות, וכי לא תהיה בהרעה במצבו הכלכלי של מי מהצדדים כדי להוות עילה להגדלת או הקטנת דמי המזונות".

חרף הסעיף הברור, במאי 2022 הגיש האב, שבינתיים נישא מחדש, את תביעתו לבית המשפט. הוא סיפר שמצבו הכלכלי הורע משמעותית מאז הגירושין, ולכן הוא מבקש הנחה במזונות. לגרסתו פעילות החברה בבעלותו קרסה והכנסותיו ירדו בחדות, עד כדי אובדן מוחלט של השתכרות וצבירת חובות. מצבו הכלכלי של האיש, כך לטענתו, כה קשה - עד שהוא נאלץ לעבור לגור בצפיפות עם חמותו בדירתה הקטנה, ולעבוד כשליח.

מנגד טענה האם שבעלה לשעבר משקר, וכי הלכה למעשה הוא גר עם אשתו המפיקה בדירת חמישה חדרים ברמת אביב, עליה הוא משלם 13,000 שקל בחודש. לטענתה התביעה הוגשה בחוסר תום לב, שעה שהאב אינו משלם לה אפילו שקל מזונות, תוך שהוא מסתיר מבית המשפט מידע מהותי על אודות מצבו הפיננסי.

עו
עו"ד אלה שינפלד|צילום: צילום עצמי

"שבר את שיאי האבסורד"

בפתח פסק דינו כתב השופט שקד "כי הילוכו הפגום של האיש במסגרת ההליך שבפני חשף את הקלות הבלתי נסבלת שבה מתיר לעצמו בעל דין לכזב במצח נחושה לכל אורכו ורוחבו של ההליך".

כך, חרף טענת האב להחמרה במצבו הכלכלי עד כדי הסבה מקצועית לשליח שמרוויח פרוטות, ואף אבטלה כפי שנטען בתצהירו - בפועל גילתה האם, באמצעות חוקר פרטי, שהוא מגיע מדי שבוע למשרדי החברה בהרצליה פיתוח על מנת לעבוד. בתוך כך נמצא שהאיש מתנייד ברכב מסוג "אאודי", ואף נראה לחוץ כשהבין כי עוקבים אחריו.

האב, שהבין כי הסתבך, טען בנקודה זו שבעצם שהה במשרדי החברה לצורך ראיון עבודה, גרסה ש"התנגשה" עם טענה אחרת שהעלה - לפיה יום קודם לכן הוא חתם על חוזה עבודה במקום חדש. "אודה ולא אכחד", כתב השופט, "לא היה קל לשמוע את עדותו הפתלתלה של האיש, עדות שהותירה בי רושם קשה של אי אמירת אמת, תוך ניסיון לספר סיפורים שלא היו ולא נבראו".

אלא שבכך לא תמה הצגת האב. על מנת להוכיח את ההרעה במצבו הכלכלי הוא סיפר שבתוך חודשים ספורים בלבד נוצר לו חוב לאביו בגובה 380,000 שקל. השופט לא קנה את זה: "ניכר כי ככל שההליך התקדם", כתב, "כך שבר האיש את שיאי האבסורד של עצמו, כאשר כל עדות שהוא מביא כמוה כניסיון של אדם לחלץ עצמו מבוץ טובעני באמצעות עוד תזוזה ועוד אחת".

בסופו של יום קבע השופט שלא הוכח שינוי נסיבות מהותי המצדיק הנחה במזונות, כך שהתביעה תידחה תוך חיוב האב בשכ”ט עו”ד גרושתו בסך 60,000 שקל.

  • ב"כ התובע: עו"ד רועי סידי
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד מיכאל אביב

עו"ד אלה שינפלד עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.