"אסור להשלים עם מציאות שבה אישה שגידלה 5 ילדים הופכת בחסות הקונפליקט הזוגי עם בעלה, לאם מנותקת קשר מילדיה הגדולים": כך התנסח שופט המחוזי בנוף הגליל-נצרת, אסף זגורי, בפסק דין שפורסם לאחרונה, הנוגע לאישה שסובלת לטענתה מניכור הורי. על רקע המלצת גורמי הטיפול לקיים זמני שהות שוויוניים בין ההורים לילדיהם, נתן השופט הוראות שונות לצורך הגשמת מטרה זו.

הצדדים הם הורים לחמישה קטינים, הגדולה בת 16 והקטנה בת 7.5. יש להם עוד שני בנים ובת אמצעיים. כיום שלושת הילדים הגדולים גרים אצל האב ומקיימים זמני שהות מינימליים ביותר עם אמם. באוגוסט האחרון הורה בית המשפט למשפחה בנוף הגליל-נצרת על צמצום זמני השהות של האם עם בתה האמצעית לכדי חמש שעות שבועיות בלבד, ועל חובתה לקחת עזרה בניהול משק הבית.

ההחלטה – שבמחוזי כונתה "יוצאת דופן ולא שגרתית" – התבססה על ראיונות אישיים שערכה השופטת רונית גורביץ עם הילדים. כך למשל, הבן הגדול שיתף את השופטת שיחסיו עם אימו מורכבים, וכי קיימת בביתה "בעיית כביסות, יש בלגן ולא מוצאים כלום". אחיו הקטן, בן 8.5, סיפר שכיף לו יותר אצל אביו, וכי אמו "מעצבנת". בהזדמנות אחרת אף ייחל למותה.

מסרבת להשלים עם הנתק מילדיה, הגישה האם באוקטובר האחרון את הערעור למחוזי. לטענתה החלטת בית המשפט למשפחה שגויה, והיא למעשה נותנת גושפנקא לניכור ההורי, כשברור שבשיחותיהם עם השופטת בקע מגרונם של הילדים קולו של האב. בקשתה הייתה להורות על השבת זמני השהות השוויוניים עם ילדיה כבעבר.

עו
עו"ד מאיה רוטנברג|צילום: לימור יערי

"סובלת מפוסט טראומה"

בתגובה טען האב שהוא אינו הורה מנכר, וכי ילדיו "הצביעו ברגליים" בשל הזנחה והתעללות שחוו אצל אמם. לטענתו האם סובלת מפוסט טראומה על רקע פגיעה מינית שעברה בילדותה, והדבר פוגם בכשירותה ההורית. עוד טען, שהאם הרסה במו ידיה את יחסיה עם בתם האמצעית, לאחר שייחסה לה פגיעה מינית באחיה.

האב הוסיף שמתנהלת חקירת משטרה כנגד האם בגין התעללות והזנחה של הילדים, ובשל אלימות שהפנתה לטענתו כלפי בנם הקטן. הוא עתר לדחות את הערעור ולהשית על האם הוצאות משמעותיות.

ואולם על רקע המלצת כלל גורמי הטיפול, שלפיה על זמני השהות לחזור להיות שוויוניים, קבע השופט זגורי שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך. "אסור להשלים עם מציאות שבה אישה שגידלה 5 ילדים צעירים, כאשר האב משרת בצבא ורחוק מהבית שנים לא מעטות, הופכת בחסות הקונפליקט הזוגי לאם מנותקת קשר מילדיה הגדולים", כתב.

השופט שב והדגיש שלמעט האב, כלל גורמי המקצוע בדעה שיש להשיב לאלתר הסדר של זמני שהות שוויוניים, וכי הטענות בדבר העדר סדר וניקיון, כמו גם מחסור באוכל ובגדים בבית האם, כלל לא הוכחו, ומכל מקום אינן מצדיקות את ניתוק הקשר.

לדברי השופט הוא אינו יכול לקבוע בוודאות שהאב הורה מנכר, ואולם "חלק משמעותי בהתנהגותו בפועל מלמד על נקיטת אסטרטגיות של ניכור הורי שאין ליתן להן יד".

"אינני יכול לקבוע בוודאות כי האב הורה מנכר", כתב השופט, "אך חלק מהתבטאויותיו, חלק משמעותי בהתנהגותו בפועל מלמדים על נקיטת אסטרטגיות של ניכור הורי שאין ליתן להן יד".

בנסיבות אלה ביטל השופט את החלטת בית המשפט למשפחה, תוך שהורה לו לקיים דיון טיפולי דחוף לצורך גיבוש מתווה שיביא לחידוש הקשר בין האם לילדיה, על רקע המלצת גורמי המקצוע.

האב חויב בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 7,000 שקל.

  • ב"כ האם: עו"ד מיקי חשמונאי ועו"ד איריס מנור
  • ב"כ האב: עו"ד הדס קרמניצר

להחלטה המלאה בתיק רמ"ש 8024-10-24

עו"ד מאיה רוטנברג עוסק/ת ב- ניכור הורי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.