בית הדין הרבני נעתר לבקשת אב לילד שאובחן על הספקטרום להפחית את מזונותיו, משמתקבלת עבורו קצבת ילד נכה. האם הגישה ערעור בטענה שהקצבה מיועדת לטיפולים רפואיים של בנה, ולא להוצאותיו השוטפות, ומכאן שלא הייתה הצדקה להקטנת המזונות. בית הדין הגדול דחה את הערעור והשית עליה הוצאות משפט.
ההורים התחתנו ב-2010 והביאו לעולם שתי בנות ובן. לימים יחסיהם התערערו והם נפרדו, כאשר בהסכם הגירושים עליו חתמו נקבע שהאב ישלם 2,000 שקל מזונות עבור כל אחד מהילדים, ובסך הכול 6,000 שקל; זאת, הגם שהוסכם כי זמני השהות עם הילדים יהיו שווים.
בפברואר אשתקד הגיש האב תביעה לביטול מזונות בנו. לטענתו נודע לו בדיעבד שהבן הוכר בביטוח לאומי כנמצא על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה, באופן המזכה את האם בקצבה מביטוח לאומי, שהלכה למעשה מכסה את הוצאותיו. לשיטתו מדובר בשינוי נסיבות מהותי המצדיק פתיחה מחדש של נושא המזונות לדיון.
ביולי האחרון קיבל חלקית בית הדין הרבני באשקלון את התביעה. נקבע שתשלום הקצבה אכן מהווה שינוי נסיבות, "מכיוון שבהחלט מסתבר שהצדדים היו קובעים סכום מזונות אחר, אילו הייתה הקצבה ניתנת לבן לפני הגירושין". ההחלטה הייתה להפחית 1,000 שקל ממזונות הבן, כך שהחל ממרץ 2023 יחויב האב ב-5,000 שקל מזונות עבור שלושת ילדיו, במקום 6,000.
האם, עורכת דין במקצועה, התקשתה להשלים עם ההחלטה והגישה עליה את הערעור לבית הדין הגדול. לטענתה, הקצבה נועדה לכסות הוצאות רפואיות של בנה - להבדיל מהוצאות שוטפות שעבורן משולמים מזונות - כך שיש לשוב ולחייב את האב בסכום המזונות המקורי שנקבע.
מנגד טען האב שפסק הדין נכון ואין להתערב בו. לדבריו מטרתה של אשתו לשעבר היא "למרר את חייו בכל הדרכים, והיא אינה בוחלת בהמצאת שקרים".
ידיה אינן נקיות
דייני הערעור - הרב דוד יוסף (נשיא), הרב מימון נהרי והרב מרדכי רלב"ג - קבעו פה אחד שיש לדחות אותו. לדבריהם פסק הדין האזורי מפורט ומנומק היטב, ואין הצדקה לשנות ממסקנותיו.
"הרואה נכוחה יבחין על נקל שיש כאן שינוי מהותי המצדיק הפחתת הסכום לקטין", כתבו הדיינים בהצביעם על קצבת הנכות, בסך כ-3,300 שקל לחודש, שנפסקה לבן רק אחרי חתימת הסכם הגירושים. לדבריהם אין מחלוקת שסכום הקצבה מכסה הן את הוצאותיו הרפואיות של הבן והן את כלכלתו, כאשר אפילו אימו הודתה בכך.
כך, לדברי הדיינים במהלך חקירתה בבית הדין התברר כי הסכום הגלובאלי שמוציאה האם על בנה מדי חודש מסתכם ב-1,300 שקל בלבד. המשמעות היא שנותר בידה סכום לא מבוטל אף בהינתן הפחתת המזונות, על רקע טענתה שיש לה הפסדים בעבודתה כעורכת דין בשל הצורך לטפל בבנה.
בהקשר לכך הדגישו הדיינים שמאז 2023 גדלה קצבת הנכות פעמיים, וייתכן שאף עברה את 3,600 השקלים, אלא שהאם מסתירה את סכומה המדויק. הם האשימו אותה בהגעה לבית הדין בידיים לא נקיות, כאשר הסתרת המידע מצביעה לדבריהם "על דפוס התנהגות שלה כלפי המשיב (=האב) - לדרוש ממנו כספים שאינם מגיעים לה, ואף להטריד אותו בבקשות ללא בסיס ראייתי".
בסיכום העניין הורו הדיינים על דחיית הערעור תוך חיוב האם ב-8,000 שקל הוצאות לטובת האב.
- ב"כ האם: עו"ד נתנאל מויאל
- ב"כ האב: לא צוין
עו"ד מורן בריק מילר עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.