חברת הביטוח "שירביט" חויבה לאחרונה לשלם פיצויים של כ-111 אלף שקלים לנוסעת בת 47 שנפגעה בתאונת דרכים שאירעה כשבעלה עצר את הרכב ליד אבני שפה צבועות באדום לבן ויצר סיכון תחבורתי. שופט בית משפט השלום בירושלים גד ארנברג דחה את טענת החברה כי האירוע לא נחשב לתאונת דרכים משום שהחוק מכיר רק בתאונות שאירעו כשהרכב חונה שלא כחוק ואילו במקום העצירה לא היה תמרור שאסר על החנייה. הוא הבהיר כי גם בלי תמרור כל אדם עם רישיון יודע שחנייה באדום לבן אסורה.

התביעה הוגשה ב-2018, לאחר ששירביט סירבה לשלם לנפגעת פיצויים בטענה שלא נפגעה בתאונת דרכים משום שהרכב חנה והמנוע היה כבוי. התובעת טענה לעומת זאת שהאירוע כן עונה על ההגדרה שבחוק. לפי גרסתה, היא נסעה עם בעלה לאסוף את הבן שלהם מתחנת אוטובוס והם עצרו רק לרגע באדום לבן כדי לחכות לו, כשלפתע התנגש בהם רכב.

התובעת טענה שהאירוע נחשב לתאונת דרכים גם משום שהעצירה הייתה רגעית כשהמנוע דולק, וגם משום שהחוק מכיר בתאונת דרכים שמתרחשת כשהרכב חונה במקום שאסור להחנות בו ויוצר סיכון תחבורתי.  

אבל שירביט טענה שהמנוע היה כבוי והרכב חנה בכחול לבן. גם אם לא – הרי שלא היה במקום תמרור שאומר שהחנייה אסורה, כך שהחנייה הייתה חוקית.

ויכוח נוסף בין הצדדים התמקד בנזקים שנגרמו לתובעת מהתאונה. התובעת טענה כי היא סובלת מפגיעות בצוואר וביד שהשפיעו משמעותית על היכולת שלה להתפרנס מעבודתה כתופרת ויש לה נכות תפקודית של 35%. הפניקס טענה לעומת זאת שלתאונה לא הייתה שום השלכה תפקודית.

הגזימה עם הנזקים

השופט גד ארנברג קבע כי מהראיות שהוצגו לו אי אפשר לדעת אם הרכב חנה כשהמנוע כבוי או שעמד רק לרגע כשהוא דולק. עם זאת, כן הוכח שהרכב חנה במקום אסור וגרם לסיכון תחבורתי.

השופט ציין כי מתמונות שצולמו ביום התאונה ומעדויות התובעת, בן זוגה והנהג הפוגע עלה בבירור שהרכב עמד בצורה אלכסונית ליד אבני שפה צבועות אדום לבן. מכאן, שבניגוד לטענתה של שירביט, גם אם לא היה במקום תמרור שאוסר על החנייה ברור לכל בעל רישיון נהיגה שחנייה באדום-לבן אסורה. בנוסף, נקבע כי הרכב אכן גרם לסכנה משום שפלש לנתיב בכביש חד סטרי. לפיכך נקבע כי התאונה נחשבת לתאונת דרכים.

באשר למחלוקת לגבי הנזק, השופט קיבל את חוות דעתה של אורתופדית שמונתה כמומחית וקבעה שהנכות של התובעת כתוצאה מהתאונה עומדת על 12.5%. עוד הוא קבע כי התרשם שהתובעת הגזימה בתיאור הנזק התפקודי והוכח שדווקא מאז התאונה השכר שלה עלה. על כן, הוא קבע שהנכות התפקודית שלה נמוכה יותר ועומדת על 8%.

עו
עו"ד רפי בוקר|צילום: צילום עצמי

בהתאם לכך, פסק לה השופט פיצויים של 16,800 שקלים על הפסדי שכר עבור 7 החודשים שלאחר התאונה ועוד 52,875 שקלים על אובדן כושר עבודה חלקי והפסדי פנסיה. בנוסף, נפסקו לה 22,000 שקלים עבור כאב וסבל, 5,000 שקלים על עזרה, הוצאות רפואיות ונסיעות, וכן הוצאות ושכר טרחת עורך דין של כ-15,000 שקלים.

לא צוינו שמות עורכי דין נזיקין

עו"ד רפי בוקר עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל