במציאות שבה תוחלת החיים עולה והעתיד הרפואי והקוגניטיבי של כל אדם אינו ודאי, גוברת החשיבות של תכנון משפטי מוקדם. ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי מרכזי שמאפשר לכל אדם בגיר למנות מבעוד מועד אדם אחר שיקבל בשמו החלטות, אם וכאשר יאבד את יכולתו לעשות זאת בעצמו. בשונה מייפוי כוח רגיל, שפוקע בעת אובדן כשירות, ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף בדיוק במצב זה – וכך מאפשר שמירה על רצונו של האדם, ללא צורך בהליך משפטי של מינוי אפוטרופוס.
מתי כדאי לערוך ייפוי כוח מתמשך?
יפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שמאפשר לכל אדם בגיר לבחור מיופה הכוח (אחד או יותר) – שיפעל בשמו ויקבל החלטות בעניינים רכושיים, אישיים או רפואיים, אם וכאשר הממנה לא יוכל עוד להבין ולקבל החלטות בעצמו. הכלי מעוגן בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ומנוהל על ידי האפוטרופוס הכללי. בניגוד לייפוי כוח רגיל שפוקע כאשר הממנה מאבד את כשירותו, יפוי כוח מתמשך נכנס לתוקפו דווקא במצב זה, ומבטיח שהזכויות והרצונות שלכם ישמרו.
אין צורך לחכות לגיל מבוגר. ההיפך, מומלץ לכל אדם בגיר לשקול את ההכנה מראש. כל עוד האדם במצב קוגניטיבי תקין ומבין את משמעות ההליך – ניתן וראוי לערוך ייפוי כוח מתמשך. מדובר בתכנון מקדים, בדומה לעריכת צוואה או ביטוח – שמטרתו להבטיח התנהלות מכבדת ומתואמת עם רצונו של האדם בזמנים שבהם הוא לא יהיה כשיר להביע את רצונו.
אילו תחומים ניתן להסדיר?
יפוי הכוח יכול לחול על שלושה תחומים מרכזיים:
- עניינים רכושיים: ניהול כספים, חשבונות בנק, תשלומים, נכסים והשקעות.
- עניינים אישיים: מגורים, חיי יום-יום, תעסוקה, פעילות חברתית.
- ענייני בריאות: טיפולים, תרופות, בדיקות, קבלת החלטות רפואיות.
ניתן לבחור לכל תחום מיופה כוח שונה, להגדיר סמכויות מפורטות או להוסיף הנחיות מקדימות כדי לספק הנחיות ברורות למיופה הכוח.
מי יכול להתמנות כמיופה כוח?
מיופה הכוח חייב להיות אדם בגיר, שאינו מצוי בקונפליקט עניינים מול הממנה, ואינו נותן שירותים טיפוליים או סיעודיים בתשלום לממנה (למעט קרובי משפחה). מומלץ לבחור אדם אמין, אחראי וקשוב, המכיר היטב את ערכי הממנה.
ניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד, ולקבוע כיצד תתקבלנה החלטות: במשותף, או לפי חלוקת תפקידים.
כיצד מתבצע התהליך?
- פגישה עם עורך דין מוסמך לעריכת ייפוי כוח מתמשך.
- הסבר על המסמך והשלכותיו.
- מינוי מיופה כוח או מיופים, הגדרת סמכויותיהם והוספת הנחיות לפי הצורך.
- חתימה על המסמך והפקדתו באפוטרופוס הכללי.
רק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת מטעם משרד המשפטים מוסמך לערוך מסמך זה.
המסמך נכנס לתוקף רק לאחר שמתקיימים התנאים שנקבעו בו – לרוב, קביעה רפואית על אובדן כשירות והצהרת מיופה הכוח. ניתן לקבוע תנאים מותנים נוספים, למשל: כניסה לתוקף רק באשפוז ממושך, או לאחר קביעה של רופא מסוים.
יתרונות עיקריים של ייפוי כוח מתמשך
- שמירה על האוטונומיה האישית ושליטה על עתידכן
- מניעת צורך במינוי אפוטרופוס, שהוא הליך משפטי מורכב ומתמשך.
- חיסכון בזמן ובמשאבים משפטיים.
- התאמת הטיפול וההחלטות לרצונותיו של האדם.
- שמירה על יציבות משפחתית ומניעת סכסוכים.
במילים פשוטות, ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חיוני לכל אדם שמעוניין לשמור על שליטה בעתידו – גם כשלא יוכל להביע את רצונו. באמצעות ייעוץ מקצועי תוכלו לבנות מסמך שמתאים בדיוק לצרכים ולרצונות שלכם, ולוודא שהעתיד שלכם יהיה בידיים בטוחות. בעת משבר, זה מה שיעשה את ההבדל בניהול החיים שלכם.
- עו"ד יקירה טובבין, נוטריון ומגשרת, מוסמכת לעריכת ייפוי כוח מתמשך מטעם משרד המשפטים, ובעלת ניסיון רב בתחום.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.