בואו נדבר רגע על המקום שבו אנחנו מבלים חלק ניכר מהיום שלנו - עמדת העבודה. בין אם זה שולחן במשרד, פינה קטנה בבית או עמדה ניידת ברחבי הארץ, המרחב הזה משפיע עלינו הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים. מחקרים מראים שסביבת עבודה מסודרת, נוחה ונעימה יכולה להגביר את הפרודוקטיביות, לשפר את מצב הרוח ואפילו להפחית את רמות הלחץ. אז איך יוצרים את עמדת העבודה המושלמת? רגע לפני סדר פסח בדקנו עם מספר עובדים, אינדור ואאוטדור, כיצד מתכננים לסדר את העמדה לקראת פסח? מהם הכלים הטכנולוגיים שיכולים לעזור לנו לייעל את העבודה ולשמור על סדר? ועוד.
העמדה של אלון פילברג Senior Principal Engineer בטאבולה
אלון פילברג, בן 42 מרמת גן, הוא עובד ותיק בטאבולה עם ותק של כ-18 שנים בחברה. כבר בגיל 7, החל לכתוב משחקים בבייסיק ומאז הוא גיימר מושבע.

איך תנקה את העמדה לפני פסח?
"אני לא מצטיין בתכנון לטווח ארוך, אז מבחינתי פסח (וכל חג דומה) הוא הזדמנות לעשות סדר מחדש. אני מנקה את השולחן ומוחק קבצים לא רלוונטיים. זה גם רגע לעצור ולחשוב – על מה אני רוצה להתמקד ואילו מטרות להציב לרבעון הקרוב".
עם אילו כלים טכנולוגיים אתה עובד כדי להיות מסודר בעבודה?
"המנהלת שלי תגיד, ובצדק, שסדר זה לא הצד החזק שלי, אבל אני משתדל למצוא פתרונות שעוזרים לי להתארגן. הכלי שאני הכי מסתמך עליו הוא גוגל קיפ – פשוט, נוח וזמין בכל רגע, בין אם לרשימות בעבודה או לתזכורות כמו רשימת קניות. הוא עוזר לי לשמור על הראש מסודר, גם כשהסביבה קצת פחות".
מהיכן אתה מקבל השראה?
"הסיפור שהכי מרתק אותי הוא של וויג'אר, פרויקט החלל של נאס"א. המחשבה שאנשים הצליחו לשגר חללית למרחקים כאלה מרשימים עם טכנולוגיה של מחשבון קסיו פשוט מדהימה אותי כל פעם מחדש".

האם יש לך אלמנט פרסונלי בעמדת העבודה?
"אני אוהב שהעמדה שלי משקפת אותי ומשלבת אלמנטים שעוזרים לי להרגיש בנוח. מעל השולחן יש לי שלט עם משפט שאני אוהב, ולידו תמיד יהיו משחקי קופסה וקלפים שזה משהו שאני מאוד אוהב לעשות בזמני הפנוי. זה נותן לי רגעים קטנים של הפוגה ועוזר לשמור על אווירה קלילה גם בימים עמוסים".
מה הדבר הראשון שאתה עושה כאשר אתה מגיע לעמדה?
"אני מניח את המחשב במקום, אבל לפני שמתחיל באמת את היום – הולך להכין קפה. זה רגע קטן של התארגנות לפני שאני צולל למשימות, ובלי זה אני לא ממש מתפקד".
מה היית רוצה להוסיף לעמדה?
"הייתי שמח לטלפון פנימי כזה כמו שהיה לנו בצבא – לא כי זה באמת שימושי, אלא יותר בשביל הנוסטלגיה. יש בזה משהו שמחזיר אחורה בזמן, ולפעמים דווקא הדברים הקטנים האלו יוצרים אווירה מיוחדת".
מה הדבר הכי חשוב בעמדה?
"הטוש המחיק שלי כמובן, אני תמיד צריך שיהיה לי אופציה לשרבט על הלוח רעיונות חדשים, רעיונות טובים נכנסים לי לראש ואני מפחד לשכוח אותם".
העמדה של ניב קדוש, סופרוויזרית במקדונלד'ס
ניב קדוש, בת 24 מקרית ביאליק, היא סופרוויזרית ותיקה ברשת מקדונלד'ס, עם ותק של כ-9 שנים ברשת. את דרכה החלה בגיל 15, כעובדת דלפק בסניף מקומי, דרך שירותה הצבאי, במהלכו המשיכה לעבוד בסופי שבוע. כסופרוויזרית, היא אחראית על 4 סניפים שונים.

באילו כלים טכנולוגיים את משתמשת על מנת להיות יעילה יותר בעבודה?
"תוכנות ניתוח נתונים כמו אקסל הן כלי בסיסי וחשוב, ממש א'-ב' בעבודה כמו שלי שמצריכה גם ארגון דאטה. יש לנו גם אפליקציה פנימית בשם 'דה פוינט', שבאמצעותה אני עוקבת אחר משימות ניהול ולוגיסטיקה כמו ניקוי גריל, תחזוקה שבועית ומעקב אחרי הנהלים בפתיחת הסניפים, שזו משימה ארוכה ומורכבת. יש הרבה משימות יומיומיות וחודשיות שאני צריכה לנהל ובלי הכלים הללו אין סיכוי לשלוט ולנהל את הכל".
מה הדבר הראשון שאת עושה כאשר את מגיעה לעמדה?
"כשאני מגיעה לסניף, הדבר הראשון שאני עושה הוא לעבור בין העובדים, לשאול לשלומם ולוודא שהסניף מוכן למשמרת. מכיוון שאני אחראית על ארבעה סניפים קבועים, בכל יום אני מבקרת בסניף אחר. העבודה שלי דינמית מאוד - היא משלבת עבודה משרדית מול מחשב, שם אני מטפלת במיילים, בפניות לקוח ובניתוח נתוני פעילות הסניפים, עם עבודה בשטח, שם אני מסתובבת, מוודאת שהכל מתקתק ומשוחחת עם לקוחות כדי לקבל משוב ישיר".
האם יש לך אלמנט פרסונלי בעמדת העבודה?
"העכבר של המחשב, כמובן. הוא מחובר בבלוטות', ואם הוא הולך לאיבוד, אני הולכת לאיבוד יחד איתו".
מה היית רוצה להוסיף לעמדה?
"כלום. אני נהנית מהשילוב בין עבודה משרדית לעבודה בשטח. זה לא משרד טיפוסי, זה שונה. אני אוהבת את המפגש היומיומי עם לקוחות ועובדים, והעבודה בשטח נותנת לי תחושת סיפוק שונה לגמרי. יש אנשים שאוהבים את השגרה של משרד, אבל אני מעדיפה את הגיוון והאינטראקציה עם אנשים".
האם יש לך אלמנט פרסונלי בעמדת העבודה?
"העמדה שלי ניידת, אז אני לא יכולה לקשט אותה עם תמונות או חפצים אישיים אבל שומר המסך שלי הוא תמונה של האחיין שלי בן השנה ובאוטו שלי, שהוא גם סוג של עמדת עבודה, יש תמיד מים, מסטיקים ובושם - לכל מקרה".
העמדה של אור שאקו – כבלרית אופטית בבזק
אור שאקו בת 26 מקריית עקרון, כיום עובדת כאשת תשתיות בחברת בזק. לפני כשלוש שנים התחילה את עבודתה בבזק בתור טכנאית שירותי לקוחות, ולפני כשנה עברה למחלקת תשתיות. כאשת תשתיות (או בלרית אופטית בשם המקצועי) אור היא האישה היחידה בכל בזק בתפקיד זה.

מה הדבר הראשון שאת עושה כאשר את מגיעה לעמדה?
"בכל בוקר אני מגיעה לנקודת הכינוס שלנו שנקראת ״ריכוז עובדים״ ושם מקבלת את המשימות שלי לאותו היום ויוצאת לשטח, להקים את העמדה שלי ולהתחיל לעבוד״.
מה הדבר הכי חשוב בעמדה?
"אנחנו מתעסקים בשטח עם סיבים אופטיים עדינים מאוד מצד אחד ועם כלים כבדים בסביבה שיכולה להיות מורכבת מצד שני ולכן הדבר הכי חשוב בעמדה כשמגיעים לשטח הוא סדר ובטיחות. זה משהו שלא מתפשרים עליו".
באילו כלים טכנולוגיים את משתמשת על מנת להיות יעילה יותר בעבודה?
"מעבר לכלים הפיזיים שאיתם עובדים כמו רתכת סיבים מיוחדת שמאפשרת עבודה עם סיבים אופטיים שעוביים לא יותר משערה, אנחנו עובדים גם עם אפליקציה ייחודית שלנו בבזק שיכולה להראות לנו מפות, תוואי שטח ומיקומים של חיבורים תת קרקעים ועיליים״.
האם יש לך חפץ או אלמנט פרסונלי בעמדה?
"מכיוון שבכל בוקר אני מקימה את העמדה שלי במקום אחר, אין לי ממש עמדה קבועה לשמור בה חפצים או אלמנטים אישיים אבל תמיד תהיה לי בעמדה פחית של משקה אנרגיה".
"אנחנו עובדים לאורך כל השנה ובכל מזג אוויר כי כמו שכולם מבינים היום אין אפשרות להישאר בלי אינטרנט ואנחנו עובדים כדי שכולם יהיו מחוברים, תמיד. בימים של מזג אוויר קיצוני אנחנו כמובן נערכים בהתאם, אם מדובר ביום שהוא גשום וקר, דואגים להתלבש טוב ולשמור על עירנות יתרה, ובימים של חום כמובן מצטיידים במים ושמשייה להגנה מהשמש."
האם היית רוצה לנסות להחליף את העמדה שלך בעמדת עבודה משרדית?
"לא הייתי מחליפה את העבודה שלי בעבודת משרד לעולם. השטח זה האוויר האמיתי, שנותן לי אקשן וסיפוק״.
העמדה של יניב אזנקוט - צפר ומנהל משמרת ב"חוות רוח בראשית" של חברת אנלייט
יניב אזנקוט בן 29 ממבוא חמה, צפר ומנהל משמרת במשטר ההפעלה של חוות "רוח בראשית" כ-3 שנים. בתפקידו הקודם עבד כמפעיל מכונות במפעל.

מה הדבר הראשון שאתה עושה כאשר אתה מגיע לעמדה?
"הדבר הראשון שאני עושה כאשר אני מגיע לעמדה הוא לבצע חפיפה עם העובד שבדיוק סיים משמרת, ולקבל תמונת מצב אם היו ציפורים באזור ואנחנו צריכים לדעת עליהן".
מה הדבר הכי חשוב בעמדה?
"הדבר הכי חשוב בעמדה זה לבדוק שהציוד תקין ומוכן לעבודה ושהעמדה נקייה ונוח לשהות בה".
מה היית רוצה להוסיף לעמדה?
"הייתי מוסיף לעמדת הצפר עוד אמצעים אשר יעזרו לי בעבודה מול הציפורים .כיום אנו משתמשים במכ״ם אשר מזהה תנועות של ציפורים בשטח ומדווח לנו היכן לסרוק עם המשקפות על מנת לזהות איזו ציפור זו ולבצע מעקב. בכל עמדת תצפית יש משקפת כדי לתצפת, ומכשיר קשר בכדי לתקשר עם עובד המכ״ם, ואנו נעזרים גם באפליקציית נוכחות".
האם יש לך חפץ או אלמנט פרסונלי בעמדה?
"העמדה היא משותפת. אנחנו נמצאים בחוות טורבינות אשר הוקמה בכוונה במקום בו יש רוח חזקה מאוד, ולכן עומד לרשותנו בכל אחת מהעמדות, גם חדר סגור עם מזגן ושולחן עבודה, כאשר תנאי מזג האוויר אינם מאפשרים להיות בחוץ. אישית, לפני חודשיים נולד לי תינוק וכל היום אני מסתובב עם תמונה של המשפחה שלי".
היית רוצה להחליף את העמדה במרחב משרדי יותר?
"אני בן אדם של טבע אני נהנה להיות בחוץ, העבודה עם הציפורים מעניינת אותי מאד ואני כל יום לומד על עוד ציפור ועוד ציפור ולכן לא הייתי מחליף את עבודתי בעבודה אחרת. עם זאת אני יודע שהעבודה שלי היא לא שגרתית.כל פעם מישהו שואל אותי מה אתה עושה ואני עונה צפר הם אומרים ״מה? ספר?״ ואני עונה ״לא - צפר, צפר של ציפורים״ וכל פעם זה קורה מחדש".
העמדה של מוריס אזולאי - מנופאי גשר, נמל אשדוד
מוריס אזולאי, בן 58, נשוי פלוס 3 ילדים, מתגורר בגן יבנה, מנופאי גשר בחברת נמל אשדוד, עם 25 שנות ותק בנמל. התחיל את עבודתו בנמל אשדוד בתור סוור, לאחר מספר שנים עבר לעבוד בתפקיד מפעיל ציוד מכאני והחל הכשרה על הכלים. כיום, במקביל להיותו מפעיל ציוד הוא משמש גם כמנהל מחליף ומדריך מוסמך בתחום הציוד המכאני.

מה הדבר הראשון שאתה עושה כאשר אתה מגיע לעמדה?
"הדבר הראשון, עוד לפני שאני מגיע לעמדה עצמה, זה לבדוק את הסביבה של העמדה והמנוף מבחינה בטיחותית. במידה והכל תקין אני עולה לעמדה במעלית, ותוך כדי עליה בודק את הסביבה שלא נשארו מפגעים בטיחותיים מהמשמרת הקודמת. אני נכנס ובודק את תקינות עמדת המחשוב בקבינה ואת הפעילות השוטפת של המסרים האלקטרוניים, מסדר את הכיסא ומכין את עצמי לעבודה מבחינת הכלים. אני מפעיל את המנוף, בודק שמכשירי הקשר עובדים, שהחירום עובד ומסדר את המנוף מבחינת הגובה התקין".
מה הדבר הכי חשוב בעמדה?
"בקבינה הכי חשוב שהכל יהיה תקין הן מבחינת המחשוב והן מבחינת ניקיון וסדר, שהכל יהיה תקין ובטיחותי. אני עובד בגובה רב של בין 60-80 מטר והסדר והארגון ותקינות המחשבים והמנוף הם הדברים החשובים ביותר, על מנת שאוכל לתת שירות טוב לאוניות שמגיעות ולהרגיש בטוח".
"אני יושב בעמדה שמרושתת בחלונות בגובה רב ואני יכול לראות ב360 מעלות את כל האזור, את הים הפתוח, את האניות ולפעמים גם נוף לתוך האנייה ואת הדברים המיוחדים שעליה. אני רואה לפעמים גם את העיר אשדוד ואת חוף הים, את האנשים ששוחים בים בקיץ וכו".
מה היית רוצה להוסיף לעמדה?
"עמדה של שתיה או מקרר קטן עם שתיה. בחורף זה פחות מפריע, אבל בקיץ זה חשוב".

עם אילו כלים טכנולוגיים אתה עובד כדי להיות מסודר בעבודה?
"כל העמדה היא ממוחשבת ובשנים האחרונות אף התחלנו לעבוד עם מנופים שעובדים על אוטומציה והם עוזרים לנו לקרוא את האנייה. אנחנו מתכנתים באמצעות מחשב את העבודה ונותנים את הפקודות לביצוע".
איך מתמודדים בימים שיש בהם מזג אוויר קיצוני?
כאשר יש מזג אוויר קיצוני, אנחנו מראש מקבלים התראה לא לעלות לעמדה על המנוף. אם תוך כדי עבודה מתחזקת הרוח, מפסיקים את העבודה. מאתגר לא פחות, היתה תקופת המלחמה ובמהלך האזעקות. מנופי הגשר נמצאים בגובה רב ואין אפשרות לרדת למטה בזמן אזעקה ולכן נשארים בעמדה. זו חוויה שמצריכה הרבה אומץ. אני מצויד באופן קבוע באפוד מגן וקסדה, עוצר את העבודה למשך הזמן הנדרש ומחכה שיהיה בטוח להמשיך בעבודה".

האם יש לך חפץ או אלמנט פרסונלי בעמדה?
"אני תמיד לוקח איתי את התמונה המשפחתית של כל המשפחה כולל הנכדים. בתמונה נמצאים אשתי, שתי הבנות והבן וארבעת הנכדים. ממש לאחרונה החלפתי את התמונה הקבועה בזו שצולמה בברית של הנכד הרביעי שלי לפני חודש וחצי".
האם היית רוצה להחליף את העמדה שלך בעמדת עבודה משרדית?
"אני איש של שטח, איש של עבודה, מדי פעם אני מדריך בנמל ואני עובד במדור הדרכה וזה נותן לי אפשרות להיות גם במשרדים. אבל לא הייתי מחליף את העמדה שלי".
העמדה של רן זייף גלבוע - מנהל טרנספורמציה בישראכרט
רן זייף גלבוע, בן 48 מהוד השרון, עובד 5 שנים בישראכרט. נשוי ואבא ל-3 ילדים.

איך תנקה את העמדה לפני פסח?
"אני עובר על כל המשימות הפתוחות, מעדכן את הישיבות לתקופת חול המועד, ויוצר לו"ז ברור ליציאה לחופש כאשר המשימות ברורות. כך למעשה אני חוזר היישר מהחופש לעבודה בלי 'זמן התאפסות', מאותה נקודה שבה הפסקתי. רצוי לא לקבוע הרבה ישיבות ליום החזרה מהחופש, ולסנכרן באופן ברור לפני החג את התיעדוף ליום שלאחריו".
עם אילו כלים טכנולוגיים אתה עובד כדי להיות מסודר בעבודה?
"בחברות נהוג לעבוד בעיקר עם תוכנות כמו מאנדיי וסלאק, אבל לא אצלנו. אנחנו מבוססי office וג'ירה. סדר בעבודה הוא גם למפות נתונים ודשבורדים ממוקדים בהתאם ליעדים ולפעילות העסקית שלנו, אנחנו עובדים עם Qlik ועם Business Objects".
מהיכן מקבל השראה?
"מכל מקום ומכל אחד, ובאופן שוטף. אישית אני נהנה לבדוק את מצב המתחרים והשוק הנוכחי והעתידי ככל האפשר בעזרת ChatGPT, ולעבור על דברי וסרטוני השראה של סטיב ג'ובס, ביל גייטס, ג'ף בזוס ואלון מזרחי".

האם יש לך אלמנט פרסונלי בשולחן עבודה?
"יש מספר תמונות משפחתיות, חלקן אפילו של המשפחה שלי. לא חידשתי את התמונות כמה שנים ובאמת הגיע הזמן לעשות את זה, הילדים גדלו (אנחנו נשארנו באותו גיל לדעתי) ונוספו כלבה וחתול למשפחה (זה נשמע כמו רעיון גרוע, אבל למעשה זה היה רעיון נוראי, למרות שאנחנו אוהבים את שניהם)".
מה הדבר הראשון שאתה עושה כאשר אתה מגיע לעמדה?
"אני פותח את המחשב, עובר על המיילים האחרונים (אם נוספו כאלה מעבר לאלה שכברהתייחסנו אליהם בטלפון), ומוודא שהכל ערוך לקראת הישיבות הבאות עלינו לטובה. החלק הכי חשוב בפתיחת היום הוא העובדים, לא המשרד. בוקר טוב לכולם והתעניינות בשותפים יביאו ליום מוצלח יותר".
מה הדבר הכי חשוב בעמדת העבודה?
"סיכת החטופים ותמונה של עמרי מירן – תזכורת שוטפת שחסר בנו חלק מהותי והוא לא יושלם עד שכולם יחזרו".
שירה מלכה, ראש צוות תמיכה טכנית ב-NESS
שירה מלכה, בת 29 מרמת השרון, עובדת ב-NESS כ- 3 וחצי שנים.

מה הדבר הראשון שאת עושה כאשר את מגיעה לעמדה?
"הדבר הראשון שאני עושה כשאני מגיעה זה פתיחת יומן המשימות שלי – אני בודקת מה חשוב להיום, מתעדפת משימות ודואגת לתכנון נכון של היום. אחרי זה, אני עושה סבב מהיר עם הצוות לראות שהכל מתנהל כשורה ועוברת לטפל בנושאים דחופים".
באלו כלים טכנולוגיים את משתמשת לניהול יעיל?
אצלנו בצוות אנחנו משתמשים במספר כלים לניהול משימות ותקשורת יעילה בהם Monday- עוזר לנו בניהול פרויקטים ובמעקב אחרי משימות. SAP ,TEAMS וכו'. השילוב בין הכלים האלה מאפשר לנו לייעל את העבודה, להישאר מסודרים ולשמור על שיתוף פעולה אפקטיבי בין חברי הצוות.
האם יש לך אלמנט פרסונלי בעמדת העבודה?
"שולחן העבודה שלי משלב בין פרקטיות להרבה טאץ' אישי. יש לי ספינר, ציורים שאני מציירת לפעמים, דפי נצנצים ועפרונות לקישוטים. יש גם תעודה מסדנת בישול שעשינו כצוות, כתזכורת לרגעים המשותפים שלנו".
"בנוסף, כחלק מתפקידי כראש צוות תמיכה יש לי ליד העמדה מיני מקרר שמלא בבקבוקי שתייה לרווחת הצוות. מעבר לנוחות היומיומית, הבקבוקים הללו מהווים גם חלק ממיזם קטן של נתינה. במוקד שלנו יש פח מחזור ייעודי, וכל הבקבוקים שנאספים מועברים לאם חד-הורית שבנה הוא ילד מיוחד על הרצף האוטיסטי. המשפחה מתקיימת מתרומות, וההכנסה המרכזית שלהם מגיעה מהפקדת הבקבוקים, שכל אחד מבני הבית אוסף וממחזר. עבורנו, מדובר במחווה קטנה שלא דורשת מאמץ, אך עבורם, זהו מקור פרנסה חיוני שעוזר להם לשרוד את היום-יום. זו תזכורת חשובה לכך שגם המעשים הקטנים ביותר יכולים לחולל שינוי גדול".
"אני גם גאה להיות חלק מפרויקט 'סטארטליין' של NESS, בשיתוף עם עמותת 'עמית לדרך'. במסגרת הפרויקט, קבוצת מנהלים מהחברה מתנדבים כמנטורים לצעירים במצבי סיכון שונים, הזקוקים להכוונה ותמיכה לאחר השירות הצבאי ברמה האישית והטכנולוגי. בעמדה יש לי תמונה מהמפגש האחרון שלנו. אני גם חלק מקבוצת הריצה של WOMENESS, ובעמדה יש תמונה נוספת, מהמירוץ האחרון שלקחנו בו חלק באור יהודה, רצתי בו 5 ק"מ וזה עושה לי טוב להסתכל על התמונות הללו במהלך יום העבודה".
מה הדבר הכי חשוב בעמדה?
"הדבר הכי חשוב בעמדה הוא שהיא תהיה פונקציונלית ותומכת בפרודוקטיביות. שולחן מסודר, ציוד נגיש, תאורה טובה וכלים שעוזרים לנהל את היום בצורה חכמה – כל אלה יוצרים סביבת עבודה שמאפשרת להתמקד, להתנהל בצורה אפקטיבית ולספק תוצאות".