אם יש לכם ילדים, או שפשוט עברתם בטיקטוק בחודשים האחרונים, יש סיכוי טוב שנתקלתם ביצור פרוותי, קצת חמוד וקצת מטריד, עם שיניים בולטות ומבט תמים־ערמומי. הכירו את לבובו (Labubu) – צעצוע האספנות הקטן מסין שכובש את העולם בסערה. מה שהתחיל כפרויקט אמנותי של מאייר מהונג קונג, הפך למעצמת מרצ'נדייזינג בינלאומית בשווי של מאות מיליוני דולרים, טרנד צרכני שמתחרה בבירקין וב־LEGO – והופך ילדים, אספנים, וכוכבי רשת לפשוט מאבדים את זה.
הבובה הזו לא נראית כמו אף צעצוע שהכרתם. היא לא יפה, לפחות לא "לפי הספר", אבל היא מהפנטת: עיניים גדולות עם מבט נבוך־שטני, פרווה עבה, גוף קטן, ובעיקר – תשע שיניים חשופות שמזכירות שילוב בין גור כלבים ליצרן קונספירציות.
היא נולדה בדמיונו של המאייר הבלגי־הונג־קונגי Kasing Lung, כאחת הדמויות הראשיות בסדרת "The Monsters" – עולם פנטזיה של יצורים חצי מתוקים, חצי מטרידים, שהחלו את דרכם בספרים מאוירים. אבל לא מדובר פה רק ביצירה אמנותית – כשחברת הצעצועים הסינית PoP Mart הצטרפה לפרויקט ב־2019, הכל השתנה. מה שהיה ספר קטן הפך למותג ענק. כמה ענק? הוא הפך את היוצר שלו לאחד מעשרת האנשים העשירים ביותר בסין.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
המספרים מסובבי ראשים: בשנת 2024 לבדה, נמכרו ברחבי העולם יותר מ־87 מיליון דולר בדמויות מסדרת "The Monsters", שבראשה לבובו. לפי הערכות שפורסמו ב־Business Insider, שוק לבובו רק ממשיך לצמוח – בעיקר בזכות הדור הצעיר שלא רק קונה, אלא חי את המותג ברשתות החברתיות.
הבובות עצמן נמכרות במחיר של כ־ 30 דולר ליחידה בחנויות Pop Mart,החברה שעומדת מאחורי הייצור, אך דגמים נדירים במיוחד כמו דמות "Secret" –נמכרות בשוק המשני במחירים של מאות ועד אלפי דולרים.
אתר המסחר StockX, שמוכר בדרך כלל סניקרס יוקרתיים, דיווח לאחרונה על ביקוש עצום לדגמי לבובו – ובובות מסוימות הפכו לפריטים הנמכרים ביותר בפלטפורמה, עם מחירים של עד 1,000 דולר ליחידה. במכירה פומבית בבייג'ינג בתחילת 2025, נמכר דגם ענק בגובה 1.2 מטרים של לבובו תמורת לא פחות מ־ 170,000 דולר.
Pop Mart עצמה רשומה בבורסה של הונג קונג ושווה כיום כ־8 מיליארד דולר, עם הכנסות שנתיות מוערכות של כ־2 מיליארד דולר. לפי הערכות בתקשורת הסינית והמערבית, סדרת "The Monsters", שבמרכזה לבובו, אחראית ל־כ־30% מהמכירות של החברה.
החברה פועלת ביותר מ־20 מדינות, עם למעלה מ־400 חנויות, מאות "מכונות גאצ'ה" (מכונות קופסאות הפתעה) ופעילות אונליין סוערת.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
מה הסוד של הבובה המכוערת?
אם תשאלו את סוחרי התרבות הדיגיטלית, זו תוצאה של שילוב קטלני: נוסטלגיה, עיצוב מדויק, אלמנט של מזל – ובעיקר דחיפות. הדמויות נמכרות במלאים קטנים, במהדורות מוגבלות, וכשנגמר – זהו. בום. אין. בנוסף, כל סלב באסיה שמכבד את עצמו כבר הצטלם עם לבובו: ליסה מ־Blackpink העלתה סטורי עם הבובה – וגרמה לקריסה מיידית של מלאים ברחבי קוריאה.
ואם תהיתם – גם במערב זה כבר כאן. בניו יורק, לונדון ופריז כבר נפתחו חנויות ייעודיות, וממש לאחרונה ראינו את מרק ג'ייקובס צועד עם תיק בירקין שבו תלוי לבובו – שילוב בין עולם האופנה הגבוהה לבין צעצוע של ילדים.
דוכני לבובו מתמלאים בתורים משעות הבוקר. קונים נלהבים, חלקם ילדים, חלקם מבוגרים, עומדים שעות בתור כדי לקנות בובה שלא יודעים איזו יקבלו. כן, לבובו נמכר בשיטת "Blind Box" – קופסה סגורה שמכילה גרסה אקראית מתוך סדרה. כמה נדירה? יש דמויות עם סיכוי של 1 ל־72 להופיע – מה שהופך אותן מיד לפריט נחשק בשווי מאות ואף אלפי דולרים.
המכירה היא כמעט טקס: פתיחה זהירה של הקופסה, תקווה לסדרה המוגבלת, ומיד אחר כך – בדיקה בטיקטוק אם הרווחת. האשטג #Labubu כבר חצה את ה־500 מיליון צפיות ברחבי הרשת.
הפרופיל של רוכש לבובו הוא פחות ילד בן שש ויותר בן 25 עם אייפון, חשבון טיקטוק, ונטייה לאובססיביות אסתטית. קהילות שלמות ב־Reddit וב־Discord מחליפות מידע, משוות מחירים ומעלות מדריכי “איך לזהות זיוף”.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
ויש גם שוק שחור: המותג הפופולרי הוביל לגל של העתקות מזויפות – חלקן כל כך טובות שהורים סקוטים, למשל, התלוננו שהילדים שלהם "קיבלו Lafufu במקום Labubu". ממשלת סקוטלנד אף פרסמה אזהרה רשמית בנושא. כן, עד כדי כך.
למרות ירידת מחירים זמנית בשוק הסיני ביוני האחרון – בעקבות רוויית השוק והאטה בצריכה – הסנטימנט סביב לבובו עדיין חזק. אספנים רציניים עדיין צדים מהדורות נדירות, וחברות חדשות מנסות לייצר את "הלבובו הבא".
אם יש לקח מהצלחת לבובו, הוא שתרבות הצריכה של 2025 לא מחפשת את המושלם – היא מחפשת את הייחודי. צעצועים הם לא רק לילדים, והגבול בין אספנות, סטייל ואובססיה הופך מטושטש יותר מדי יום. ולבובו? הוא כבר מזמן לא רק צעצוע. הוא מראה. אולי אפילו שלנו.
"הוא מה שמשאיר אותך לא נינוח – וזה בדיוק הסוד שלו", אמר מעצב צעצועים ל־GQ בארה"ב. "אנחנו בדור שאוהב פריטים קצת מוזרים, לא מושלמים. לבובו הוא אנטיתזה לדיסני – ולכן הוא מנצח".