רמי לוי יודע טוב מאוד למי כדאי להתחנף

מה עושים במדינת חלם, כשמחירי ייצור החלב עולים והמחלבות קורסות? לא מאשרים עליית מחיר או נותנים להם הקלות כמו פטור ממיסים או הנחות. מה פתאום? מאשרים לייבא חלב מחו"ל אבל רק לשלושה חודשים. כדי לא להרוג את השוק בישראל סופית.

זה היה הפתרון של שר האוצר סמוטריץ', כשהציגו לו את המחסור (אמיתי או לא- יש על כך חילוקי דעות) שנוצר ברשתות המזון לחלב רגיל ומפוקח. סמוטריץ' הציג את "המהלך ההיסטורי" שלו (ככה הוא קרה לזה- לא אנחנו), ובמקום תשואות מקיר לקיר הוא קיבל בעיקר צרצרים.

אך יבואן לא היה מוכן להרים את הכפפה. למה? כי זה לא משתלם להם.

אבל אז בא רמי לוי, הכריז שהוא סגר עם מחלבה בפולין שתספק לו חלב בזול לשלושה חודשים,  והוא אפילו ימכור את זה במחיר יותר זול ממחיר המפוקח של החלב בארץ.

האם זה משתלם לו כלכלית? לא בטוח בכלל. אבל רמי לוי הוא שועל קרבות ותיק, ותסמכו עליו שהוא יודע מה הוא עושה. קודם כל הוא השיג פרסום חיובי לעסק שלו, כי הוא מוכר חלב בזול ודואג ללקוחות שלו, בטח בזמנים כאלה קשים. שנית, הוא הציל את סמוטריץ' מחתיכת מבוכה, ועל הדרך הרים גם לברקת וביבי שמנסים בכל כוחם להראות שהנה: הם מצליחים להוריד מחירים. בקיצור - רמי לוי יודע באיזה צד מרוחה השמנת, וגם אם זה יעלה לו עכשיו בהפסדים - מאוחר יותר הוא בונה על להרוויח בגדול.

דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש
דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש"ס|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עזבו את הדמוקרטיה, הגיע הזמן לחלק כסף וג'ובים

"אנחנו עוסקים במשפטים", קבעה אתמול (ה') נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, בדיון בעתירה נגד חוק הנבצרות. הנשיאה ניסתה להבהיר שלמרות ההשמצות והביקורות, בית המשפט יעסוק בתפקידו, ולא בפוליטיקה. ניסיון ראוי לציון להבהיר עד כמה נואלת וחסרת אחריות היא ההפיכה המשפטית.

אבל שבוע וחצי לאחר ביטול עילת הסבירות, כשהדמוקרטיה עצמה ספגה מכה, הממשלה ממשיכה להבהיר שסדר העדיפויות שלה לא מתמקד באזרחי ישראל כולם, אלא בסקטורים שהיא חפצה ביקרם. מצד אחד ניסיונות איחוד "בין אחים" ושיווק בחו"ל של המהפכה, ומנגד הזרמת כספים ויצירת ג'ובים על החשבון האחים האחרים.

נתחיל דווקא במה שמקוצץ: שעות הלימודים במוסדות החינוך המיוחד (בימים אלה עתרה עמותת אלו"ט נגד הקיצוץ), התכנית לתגבור לימודי אנגלית בגני ילדים ובכיתות א' וב' והתכנית שמקדמת לימודי חמש יחידות מתמטיקה.

מי מקבל? קצבאות האברכים יגדלו ב-165 מיליון שקל. מאיפה הכסף? מקיצוץ בכל משרדי הממשלה. אף אחד לא יודע כמה אברכים בדיוק יש, אבל הכסף ממשיך לזרום.

מי עוד יקבל? משרד החינוך הודיע שיסבסד את הצהרונים בבתי הספר החרדיים הפרטיים, גם במוסדות שאינם מלמדים לימודי ליבה. יש מוסדות חרדים שדווקא כן כוללים לימודי ליבה, אבל עכשיו הם יהיו אטרקטיביים פחות עבור הציבור החרדי. במשרד החינוך הצהירו על "יצירת שוויון מקסימלי בין כלל ילדי ישראל". אלא שילדים שלומדים במסגרות פרטיות שאינן חרדיות לא יזכו לסבסוד שזוכים בו ילדים חרדים.

ומי שהספיק ליהנות מההטבות האלה, אולי ייהנה גם מחוק הרבנים שמובילה ש"ס. "המטרה של המשרד היא למנות כמה שיותר רבנים", הצהיר השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי בלי שמץ בושה. וכך אושר חוק לפיו השר יוכל לכפות בחירת רבנים בערים שלא מעוניינות ברבים, לא פחות משניים בערים גדולות. בנוסף, ימונו רבנים גם ביישובים קטנים ובשכונות (נכון לעכשיו, ישובים קטנים יוכלו לאשר או לדחות מינוי של רב). ח"כ רוטמן, שדואג תמיד להיות בצד הלא נכון של כל משוואה, כבר מיהר לקבוע לא פחות משישה דיונים של ועדת חוקה חוק ומשפט במהלך הפגרה. רכבת הג'ובים צריכה לצאת לדרך.

מנגד, שיעור התעסוקה של חרדים בשיא. מה שאומר שלא משנה כמה תוסיף הממשלה לקצבאות, כמה תנסה למנוע נורמליות, הריבית שקובע בנק ישראל תהיה חזקה יותר.

רכבת נוסעת ליד נתיבי איילון בתל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
מה ביקשנו, שהרכבת תגיע לתחנה?|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

 

רק רכבת?

משהו מאוד רע עובר על רכבת ישראל בשבועות האחרונים. יכול להיות שזה החום, יכול להיות שנגמרו לילדים שלה הקייטנות ועכשיו היכתה בה ההבנה שיש לה חודש שלם להעביר איתם לבד, אבל כמות התקלות בקווים שוברת שיאים.

נוסעים בכל רחבי ארץ מדווחים כל כמה שעות על עיכובים ואיחורים של רכבות, אי-עמידה בזמנים, ביטולים מפתיעים, עצירות פתע לא מתוכננות בשום מקום, עצירה בתחנות באמצע הדרך ללא מתן פתרון ראוי לנוסעים וכמובן - תקלות מיזוג בקרונות.

לרכבת ישראל יש הסבר: תקלות חשמול. "יש כרגע רצף של תקלות חשמל בגלל רכיב חשמלי בעייתי, וברכבת עובדים להחליפו בימים אלה", נמסר לנו. התקלה, אם להיות ספציפיים, נוגע לפגם בייצור רכיבים שמתנתקים ונשברים, וגורמים להתנתקות של הכבלים החשמליים מעמודי החשמול ואף לקריעתם.

הבעיה העיקרית היא חוסר מענה או מתן פתרונות חלופיים בעת תקלות בקווים או ביטול רכבות.  הפיצוי המירבי על בזבוז הזמן ועוגמת הנפש שהרכבת מוכנה לתת היא החזר על עלות הכרטיס, וגם זה אם הרכבת איחרה בלמעלה מחצי שעה. אם נגיד סבלתם כל הדרך בלי מזגן, או שנאלצתם למצוא פתרון תחבורתי בדמות מונית כי הורידו אתכם סתם באמצע הדרך, בלי הסבר ובלי לדאוג להסעה תוכלו להתמרמר בקבוצת הפייסבוק שמפעילה הרכבת לכל היותר.

התקלה, אם תהיתם, ידועה ותטופל בשבועות הקרובים. בינתיים כדאי שתמצאו דרכים אחרות, או תתכוננו להפתעות לא נעימות.

ביקורת דרכונים שדה תעופה (צילום: mehmet ali poyraz, shutterstock)
איזה דרכון תרצו?|צילום: mehmet ali poyraz, shutterstock

הייאוש יותר נוח

לכאורה, בשבוע הבא יתחיל שלב מוזר בחיינו – הפרדה מגדרית ברחצה במעיינות. באין יוזמות משמעותיות להגנת הסביבה, השרה להגנת הסביבה עידית סילמן הודיעה על המהלך עוד לפני שרשות הטבע והגנים קיבלה אישור ממשרד המשפטים.

זו רק עוד דוגמה לפועלה המוזר של הממשלה הנוכחית, זה שהפך את השיחה על הוצאת דרכון זר לאחת הפופולריות במחנה הגדול שמתנגד להפיכה המשפטית ולכל הנלווה אליה. אלא שבדיקה מעמיקה מגלה שעבור מי שאין לו תעודה המוכיחה שסבו או סבתו נולדו בגרמניה או באוסטריה, הדרישות הן לא פשוטות. גם במדינות המקלות, מדובר בתהליך ארוך שמחייב סבלנות.

מה עושים? רוב המדינות לא מעוניינות בכם כאזרחים, אבל ישמחו לקבל את כספכם. ככל שהמדינה מבוקשת יותר, כך המחיר עולה והתנאים מקשיחים. אפילו ביוון ידרשו מכם בחינה ביוונית לפני שתקבלו דרכון.

אלא שרוב הציבור, גם המבוסס, לא יכול לעמוד בסכומים האלה. מה עוד אפשר לעשות? צאו להפגין, אולי מישהו יקשיב.