כשנלחמים על הדמוקרטיה, משלמים יותר בסופר
הפגנת הענק ברחבי הארץ ביום שני נגד ההפיכה המשפטית הפכה את הדיונים בוועדת הכלכלה לזניחים מעט בעיני הציבור. אבל בדיוק זו הייתה האזהרה של פרופ' איתי אטר, חוקר יוקר מחייה באוניברסיטת תל אביב. לפי הממצאים שלו, ברגע שנושא יוקר המחיה ירד מסדר היום הציבורי, באורח פלאי (או שלא) עלו מחירי מוצרי אסם ויוניליוור ברשתות השונות.
בכמה עלו? מוצרי אסם התייקרו ב-12%-14% ומוצרי יוניליוור ב-7%-8%. בדיון בוועדת הכלכלה איש מנציגי הרשתות לא מחה. ביוניליוור התעלמו באלגנטיות מהנושא, אבל באסם מחו וטענו שכלל לא העלו מחירים. אלא שגורם בצד של הקמעונאים הבהיר את השיטה: החברות לא העלו מחירים, אלא הפסיקו את המבצעים עבור הקמעונאים.
זה כמובן הזכיר לנו את המאבק שהתנהל רק לפני חודשיים בין רשת יוחננוף לאסם. אסם הפסיקה מבצעים לרשת, וזו הורידה מוצרים מהמדפים. מה קרה מאז? אי אפשר לדעת אבל אסם חזרה למדפים. המוצרים, על פי המחקר של פרופ' אטר התייקרו (בכל הרשתות, ראוי לציין, לא רק ביוחננוף). ובעצם, זו הייתה השיטה תמיד. ממסמסים את המחאות הציבוריות בעזרת "דחייה" של ההתייקרות, ואז מעלים את המחיר בדרך אחרת. כל מה ששוק המזון צריך הוא שתסתכלו לכיוון השני.
מחירי המשכנתאות עוד יעלו אבל יש מה לעשות
מחירי הדירות ממשיכים לעלות אם כי בקצב איטי יותר: ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד מחירי הדיור ב-17.1% (לעומת עליה של 18.8% במדד הקודם). מחירי הדירות החדשות ירדו ב-0.6% בנובמבר-דצמבר.
בתחום הדירות החדשות נרשמה כבר ירידה: בין אוקטובר-נובמבר לנובמבר-דצמבר נרשמה ירידה של 0.6% במחירי הדירות החדשות- מדובר בירידה של יותר מ-80 אלף שקל במחירי הדירות החדשות. הלמ"ס מדווחת על כך, שיזמים מחזיקים כיום ביותר מ-53 אלף דירות לא מכורות.
ועדיין, מי שכבר קנה דירה נאנק תחת משכנתא בלתי אפשרית שעלתה בחודשים האחרונים במאות שקלים בחודש. וכשההחזר החודשי חונק את התקציב המשפחתי, יש יותר ויותר שמתעניינים במחזור המשכנתא. הם מעדיפים להוריד את ההחזר החודשי עכשיו, האם זה כדאי?
אם תשאלו כלכלנים ויועצי משכנתאות מתי כדאי למחזר משכנתא, התשובה תהיה כשהריבית המוצעת בבנקים למשכנתאות יותר נמוכה (משמעותית) מהריבית אותה אתם משלמים בפועל. המצב היום הוא הפוך – הריבית עלתה ולכן מחזור משכנתא לא כדאי.
למי בכל זאת מתאים מחזור משכנתא בימים אלו? למי שההחזר החודשי חונק אותו כלכלית.
חשוב לזכור – ככל שאתם מאריכים את תקופת ההלוואה, גם ההחזר הכולל של הלוואת המשכנתא יגדל בסדרי גודל של מאות אלפי שקלים על כל 10 שנים נוספות. מדובר בהקלה על ההחזר נכון לעכשיו, אבל צריך לקחת בחשבון שפריסת המסלול ליותר שנים מגדילה את סך תשלומי הריבית שישולמו לבנק. ככל שהתקופה ארוכה יותר סך תשלומי הריבית גבוהים יותר.
מכיוון שהריבית ככל הנראה תעלה בסוף החודש, שכן מדד המחירים לצרכן עלה מעל הציפיות במשק, ב-0.3% בחודש ינואר 2023, (בכך השלים עלייה של 5.4% ב-12 החודשים האחרונים), שווה להיפגש עוד היום עם יועץ משכנתאות ולבדוק את האופציות העומדות לרשותכם.
תחנות הדלק מזלזלות באנטילגנציה שלנו ולבנק ישראל לא אכפת
לא ציפינו לתגובה שמזלזלת עד כדי כך באינטליגנציה שלנו . השבוע החלטנו לבדוק למה תשלום בתחנות דלק מסתכם בשתי אפשרויות: כרטיס אשראי או דרך אפליקציה, ולא למשל, על ידי סליקה עם הארנק האלקטרוני בטלפון החכם (תשלום דרך הצמדת הטלפון למסוף).
בנק ישראל כבר הורה לכל החברות במשק להתחיל בתהליך המעבר ל -EMV-אותה טכנולוגיה שמאפשרת תשלום דרך הטלפון, אבל החריגה מההוראה את חברות הדלק. למה? כי חברות הדלק מכרו סיפור וטוענים שמדובר ב"קשיים טכנולוגיים ואף בטיחותיים, הקשורים באיסורים הרגולטורים להשתמש בטלפון בקרבת תחנת תדלוק, מחשש להתלקחות".
מי שמגחך נוכח הטענות של חברות הדלק הוא ד"ר בריאן רוזן, מומחה להנדסה מאוניברסיטת תל אביב: ״לבנזין יש אנרגיית הצתה מינימלית. הדבר מהווה סכנה לשימוש בקטגוריות רבות של מוצרי אלקטרוניקה ליד תחנות שאיבה. זה אמנם אפשרי מבחינה טכנית, אך הסיכון להתפוצצות מניצוץ של טלפון סלולרי הוא נמוך בצורה בלתי נתפסת, למרות האזהרות שמשכנעות אותנו אחרת״.
ובכלל, כשחושבים על זה, בעת תשלום דרך האפליקציה אנחנו בכל מקרה נדרשים להקיש קוד ובכך לקרב את הטלפון למסוף. אז זה לא מסוכן?
את הסיבה, אולי האמיתית, הסביר לנו מתדלק לשעבר: "אין עובד אחד בתחנת דלק שלא יודע שכל עניין הסלולר ליד משאבות הוא שטות גמורה, והסיכוי להתלקחות אפסי. עניין האפליקציה הוא נטו רווח. כשמוכרן בתחנות הנוחות פותח משאבה הוא יכול לבחור מזומן או אשראי ואז להעביר את הנייד. הם מקבלים הוראה להגיד להוריד את האפליקציות כדי להרוויח מהפרסומות והמבצעים שיש באפליקציות. בנוסף, שימוש באפליקציה זה דבר טוב לתחנת דלק. ברגע שיש עומס האנשים מסתכלים, ואפשר לדחוף להם פרסומות, ויש סיכוי שבם ירדו לקנות משהו בחנות נוחות ולא רק משלמים על הדלק ויוצאים".
בינתיים בנק ישראל ממשיך לזרום עם הטענות ולא ברור מתי יחייב את חברות הדלק להטמיע מערכות תשלום נוספות.
וואו סמוטריץ', קידמת בדיוק את התוכנית של הממשלה הקודמת
השבוע, משרד האוצר פרסם להערות הציבור את התוכנית הכלכלית של הממשלה ל-2024-2023. התוכנית מתמקדת בשישה יעדים מרכזיים: האצת פרויקטים תשתית לאומיים בתחום התחבורה והאנרגיה וטיפול בשוק הדיור, הגברת התחרות והפחתת הריכוזיות במשק, חיזוק ההון האנושי והמובילות הטכנולוגית, הפחתת הבירוקרטיה והרגולציה למגזר העסקי ולאזרח, ייעול המגזר הציבורי ומלחמה בהון השחור.
"התוכנית הכלכלית שאנחנו מביאים היום לציבור היא בשורה גדולה לאזרחי ישראל", הודיע שר האוצר הנרגש עד מאוד, בצלאל סמוטריץ'. "התוכניות יזניקו בע״ה את מדינת ישראל קדימה ויחזקו את כלכלת ישראל ואת אזרחי ישראל. מה שעומד לנגד עינינו זה יוקר מחיה שמורגש אצל כל אזרח בישראל, והרפורמות שאנחנו מציגים יאפשרו פישוט הרגולציה, הסרת חסמים והחלשת המונופולים".
מרשים מאוד נכון?
יש רק בעיה אחת.
הרוב הגדול של התוכניות כבר הוצג בממשלה הקודמת והוקפא בגלל הבחירות. נקווה שהפעם הממשלה תחזיק יותר זמן, כדי שבאמת יתנו צ'אנס לתהליכים לקרות ואולי אזרחי ישראל סוף סוף יתחילו לשלם פחות כסף.
"חבורת מנותקים שלא רואה את הדבשת של עצמה"
חבר הכנסת והשר המיועד דודי אמסלם תקף השבוע את עשרות אלפי המפגינים שעלו לירושלים ובחר להתמקד בדברים החשובים באמת: "כשראיתי את ההפגנה בלילה לא הבנתי מה נוצץ שם, ובסוף הבנתי שזה שעוני הרולקס של כל המפגינים". אבל, אופס. ברשתות הבחינו בשעון היוקרתי שאמסלם עצמו ענד על היד תוך כדי הנאום - שעון קרטייה בשווי של כ-25 אלף שקלים, ואף קראו לו לבוא ולהפגין עם "האליטות".
לאחר מכן חברת הכנסת נעמה לזימי מהעבודה השיבה לנאום של השר דוד אמסלם, שהאשים את המפגינים נגד הרפורמה המשפטית בכך שהם בעלי "רולקסים ומרצדסים", והציגה במליאה תמונה של השר יצחק גולדקנופף עם שקיות של מותג האופנה היוקרתי לואי ויטון במהלך שהותו בפראג בשבוע שעבר.
עוד הציגה את תמונות בתיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר הביטחון יואב גלנט, ואמרה: "אתם חבורת מנותקים שלא רואה את הדבשת של עצמה".
אבל מה עם הציבור? האם הוא רואה את הדבשת העצומה של נבחריו?