תתכוננו לשלם אפילו עוד יותר בסופר
בגזרת העלאות המחירים אין חדש לצערנו והיא ממשיכה להשתולל באין מפריע, ללא כל התערבות של גורם מפקח או בולם כמו למשל, נניח, סתם ככה אנחנו זורקים רעיון: משרד הכלכלה.
מספר העלאות מחירים קרו במקביל השבוע:
- חברת דיפלומט הודיעה לקמעונאים בתחילת השבוע על העלאת מחירים בחלק ממוצריה בשיעור של כ-14%-15% על מגוון מוצרים משלוש יצרניות שאת מוצריהן היא מייבאת. ההתייקרויות ייכנסו לתוקף ב-1 במאי, אחרי יום העצמאות.
בין המוצרים שמחיריהם יעלו ניתן למצוא את מוצרי מונדליז - עוגיות אוראו ושוקולד מילקה; מוצרי הקפה הנמס והקפסולות של JDE; ומרגרינה בלו-בנד של FLORA. הטענה של דיפלומט היא כי חלק מהיצרניות הבינלאומיות הודיעו לה על עדכון מחירים ולה לא נותרה ברירה אלא להעלות את מחירי המוצרים בהתאם.
העלאת המחירים האחרונה של דיפלומט נעשתה בדיוק לפני שנה, באפריל 2024, אז הודיעה החברה על שורת התייקרויות במגוון רחב של מוצרים, הן בגזרת הטואלטיקה והן במוצרי המזון, וגם אז עלו מחיריהם של המרגרינה, הקפה, השוקולד והעוגיות, לצד מיונז, רטבים, דגני בוקר ותחליפי גבינה.
למודי ניסיון הלכנו לבדוק האם יש הצדקה לעליות המחירים של המוצרים, שרובם מצריכים קקאו וקפה, וגילינו, ושוב תראו מופתעים, כי למרות שמחירי הקקאו נסקו לשיאים חדשים - לאחרונה דווקא חלה ירידה. עם זאת המחרים של המוצרים בארץ, משום מה, רק ממשיכים לעלות.
בנקודה הזו נזכיר כי הייתה כאן מתישהו רפורמה בשם: "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" שהייתה אמורה להכניס עוד יצרנים לארץ, רובם קטנים שלא היו מוכרים, ובכך להציף את השוק בתחליפים, מה שהיה אמור להכניס יבואניות כמו דיפלומט למצב תחרותי, ולגרום להן לספוג את ההפסדים בעצמן. זה לא קרה. - יום לאחר ההודעה של דיפלומט מגיעה ההודעה של משרד החקלאות, על עדכון מחירי מוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 1.41%. משרד החקלאות הסביר כי עליית המחירים נובעת מהתייקרות במחירי המספוא (מזון לבעלי חיים) הנובעת ממיעוט הגשמים, עלייה במדד שכר העבודה של 6.5% ועלייה של 3.4% במדד המחירים לצרכן.
מי שממהרת להוציא עדכון עליות מחירים היא חברת תנובה שמוציאה הודעה לקמעונאים כי לאור העלייה במחירי החלב, יעודכנו מחירי מוצרי החלב הלא מפוקחים של תנובה בשיעור ממוצע של כ-1.4%, למעט מחיר החמאה שיעלה בשיעור של כ-4.45%. אם תהיתם מה קורה עם החברות דוגמת שטראוס וטרה - הן עוד לא עדכנו מחירים כלפי מעלה אבל אל תמתינו בנשימה עצורה - עליית המחירים מכיוונן תגיע בקרוב. - ואם זה לא מספיק, אז בתחילת השבוע בדקנו מה עושות רשתות המזון רגע אחרי שפינקו אותנו במבצעים לקראת חג הפסח. התשובה היא כמובן: מעלות מחירים. עד כאן הכל ידוע. אבל מי מעלה הכי הרבה, אתם שואלים? כאן תופתעו מהתשובה.
אם לפני החג הרשתות יודעות שהלקוחות בודקים מחירים, ומתאימות את המבצעים בהתאם, סקר חדש שערכנו בשיתוף עם המכון לחקר הקמעונאות מוכיח: אחרי החג, בשקט, מעלות החברות את מחירי המוצרים חזרה באין מפריע, כשההתייקרויות הגבוהות ביותר מתרחשות דווקא ברשתות הזולות - אושר עד, רמי לוי ויוחננוף.
"הצרכנים חוזרים לשגרה אחרי הפסח ומגלים שהמחירים השתנו דרמטית במספר רשתות", מסביר ד"ר חזי גור מזרחי, מומחה להתנהגות צרכנים. "התופעה הזו מדגישה את הפער בין התחרות האגרסיבית בתקופת טרום החג לבין המציאות שאחריו"."הרשתות מנצלות את חוסר תשומת הלב הציבורית והתקשורתית להעלאת מחירים מבלי לספוג ביקורת משמעותית"
"התופעה של הוזלות לפני החג והתייקרויות לאחריו איננה חדשה, אך בחלק מהמוצרים והרשתות היא חריפה במיוחד השנה. הסיבות לכך מגוונות ובראשן עומדת ההנחה של הרשתות כי לאחר החג הן מנצלות את חוסר תשומת הלב הציבורית והתקשורתית להעלאת מחירים מבלי לספוג ביקורת משמעותית. כעת הרשתות מנסות לפצות על המבצעים האגרסיביים שהציעו לפני החג, ומעלות מחירים חזרה".
יש לציין כי למרות עליות המחירים, שנרשמו, כאמור, בעיקר ברשתות הזולות: רמי לוי, יוחננוף ואושר עד, בחלק מהמקרים הן עדיין יותר זולות מהמתחרות. הדבר הזה מדגיש רק את העובדה כי גם כשאתם מגיעים לסופר ורואים מוצר ב"מבצע", לא בטוח שהוא במחיר הכי זול ולכן חייבים לעשות סקר מחירים ברשתות השונות לפני שאתם הולכים לסופר.מתוך עמוד הטיק טוק של בנימין נתניהו|צילום: מתוך עמוד הטיקטוק של בנימין נתניהו
הכל אפשרי עם נתניהו, כולל האפשרות הבלתי נסבלת הזאת
התצהיר שהגיש ראש השב"כ, רונן בר, בתחילת השבוע חשף שהתחזיות הגרועות ביותר לגבי נתניהו כבר התממשו. האיש שהתעקש במשך שנים שהוא דמוקרט בבסיסו, ממשיך לנסות ולנהל את המדינה כאילו תכליתה העיקרית היא שלטונו. מעקב אחרי יריבים פוליטיים וניסיון להבטיח נאמנות אישית על פני נאמנות לחוק אינם החומרים מהם עשוי מנהיג של מדינה דמוקרטית. או מנהיג באופן כללי.
אלא שכמו בכל הקווים האחרים שחצה נתניהו יחד עם ממשלתו, אנחנו עוד עלולים למצוא את עצמנו מתגעגעים לימים שבהם השב"כ נוצל כדי לסייע לנתניהו להימלט ממשפט. האפשרות הבאה, והמטרידה, היא שהקואליציה, שאפילו האחריות לאסון הגדול בתולדות המדינה לא גורמת לה להפסיק לחתור להישארות בשלטון בכל מחיר, תעשה הכל כדי לפגוע בבחירות כך שיבטיחו את ניצחונה.
האפשרות המטרידה היא שהקואליציה תעשה הכל כדי לפגוע בבחירות כך שיבטיחו את ניצחונה
זה היסטרי, זה לא ייאמן, וזה לגמרי אפשרי לאור הניסיון של השנתיים האחרונות. אל דאגה, לא יהיה מדובר בהצבת חיילים בכל קלפי שיבטיחו שתשימו את הפתק הנכון. האמצעים ייראו דמוקרטיים, אלא שהם לא יהיו כאלה. לא סתם דואגת ממשלת נתניהו האחרונה לערער את מעמד הרשות השופטת. לא סתם לא נגמרת ההסתה נגד כל מי שמצביע על מחדלי הממשלה. באווירה כזו, קל יותר לערער על הסמכות של ועדת הבחירות המרכזית (שמובלת על ידי שופט עליון), קל יותר ליצור אווירה של פסילה של יריבים פוליטיים (או בקיצור, ערבים), כדי לערער את התיקו בכנסת. קל הרבה יותר להצדיק דחייה של הבחירות בשביל מלחמה (אותה הקואליציה ממשיכה ללא מטרה, בוודאי ללא ניסיון להחזיר את החטופים הביתה) וקל הרבה יותר לייצר חוקים שמדכאים את ההצבעה של הציבורים מהם אתה חושש יותר מכל. את כל אלה יצדיקו שורה של כלי תקשורת שמגויסים למשימה. סליחה, למנהיג.
בהצעות חוק שוליות לכאורה בכנסת הדבר כבר מתחיל להתממש. מדובר באמת בתרחיש בלתי נסבל, בלתי מובן, בלתי מתקבל על הדעת במדינה שהיא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. אבל במדינה שבה ראש הממשלה מבקש מראש השב"כ להישמע לו ולא לבית המשפט כשהוא דואג שלא יהיה תיעוד לדברים, קשה כבר לקרוא לתרחיש הזה בלתי אפשרי.

מירי רגב מעלה מחירים, אבל מקווה שלא נשים לב
"בעוד שלושה ימים זה קורה", הכריזה ההודעה של משרד התחבורה. "מיליון וחצי ישראלים יתווספו למעגל הנוסעים הזכאים לנסוע בחצי המחיר בכל אמצעי התחבורה הציבורית בישראל". בהמשך, כמובן, ניתן שוב קרדיט לשרת התחבורה מירי רגב.
קשה היה שלא לגחך אל מול ההודעה הזו, שהיא במילים עדינות: "גניבת דעת". בפועל, החל מהיום, תעריפי התחבורה הציבורית עולים. זינוק של לא פחות מ-50% בתוך שנה. אל דאגה, ביוני צפוי עדכון נוסף.
מחיר נסיעה בודדת באוטובוס או ברכבת קלה יעלה בעד 33% - מ-6 שקלים ל-8 שקלים בנסיעות קצרות. גם מחירי המנויים החודשיים יעלו ב-33%, מ-236 שקלים ל-315 שקל.
בניגוד לטענות משרד התחבורה, בפורום למאבק בעוני מסבירים שגם הזכאים ישלמו יותר. הנחה של 50% הרי תיגזר ממחיר גבוה יותר. בנוסף, ההנחות חלות רק על מנויים חודשיים ולא על נסיעות בודדות. משתמשים באוטובוס מדי פעם? תשלמו יותר. כך המשרד מבטיח שרוב הזכאים לא ישתמשו כלל בזכותם.
החלוקה הגיאוגרפית המוזרה של ההנחות מבטיחה שתושבי רחובות בהם גרה אוכלוסייה חרדית יזכו בהן
גם את תכנית ההנחות הינדסו רגב ואנשיה כך שהיא מיטיבה בעיקר עם הציבור החרדי. החלוקה הגיאוגרפית המוזרה של ההנחות מבטיחה שתושבי רחובות בהם גרה אוכלוסייה חרדית יזכו בהן. תושבי רחובות סמוכים, בהם מתגוררים אנשים מעוטי יכולת שאינם חרדים, ייאלצו לשלם יותר. גם ערבים ייהנו מהנחות, נכון. שם הבעיה אחרת - האוטובוסים כמעט ואינם מגיעים ליישובים שלהם.
מעבר להעלאת המחירים ומתן ההטבות לציבור המקורב (עניין כמעט פבלובי בממשלה הנוכחית), העניין המתסכל באמת הוא חוסר הנכונות של משרד התחבורה להשקיע בשיפור השירות. כי הסיבה האמיתית שאנשים לא נוסעים באוטובוסים היא לא המחיר, אלא העובדה שהם לא מגיעים בזמן או לא נוסעים למקום הנכון או שהאוטובוסים שהם זקוקים להם לא נוסעים בשבת. אבל מי שזקוק לשירות הזה לא חשוב לשימור הקואליציה, ולכן הוא נשאר מאחור.

5 דברים שיעזרו לכם להעמיד פנים שאתם מבינים מה קורה במלחמת הסחר של טראמפ
סיכום הפרקים הקודמים: מלחמת סחר פשוט אומרת שמדינות מטילות מכסים (מסים) על מוצרים מיובאים. טראמפ הטיל מכסים של 145% על מוצרים מסין, וגם מכס כללי של 10% על כל הייבוא לארה"ב, עם שיעורים נפרדים ליותר מ-70 מדינות אחרות. סין הגיבה עם מכסים של 125% על מוצרים אמריקאיים. זה כמו לשחק טניס, רק שהכדור הוא הארנק שלנו.
טראמפ מאיים ומרגיע לסירוגין: השבוע טראמפ הצהיר שהמכסים על סחורות סיניות עשויים לרדת "באופן משמעותי". אבל בו-זמנית הוא מאיים להטיל מחדש את "מכסי הגומלין" שהקפיא לפני שבועיים בלבד. "להערכתי זה יקרה כבר בשבועיים-שלושה הבאים", הוא אמר בחדר הסגלגל. איזה טראמפ הוא הטראמפ האמיתי? כנראה שהמטרה היא שלא נוכל לדעת.
סין אומרת "אין שיחות": בתגובה, סין הכחישה שמתנהל בכלל משא ומתן. דובר משרד המסחר הסיני אמר שכל הטענות על התקדמות בשיחות הן "חסרות בסיס עובדתי". הם דורשים "כבוד הדדי ושוויון" לפני כל דיון. בתרגום חופשי: "אנחנו לא מדברים עם מי שמאיים עלינו".
הכלכלה העולמית סובלת: קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הורידה את תחזית הצמיחה העולמית מ-3.3% ל-2.8% לשנת 2025. הסיבה המרכזית? המכסים של טראמפ וחוסר הוודאות שהם יצרו. ארה"ב צפויה לצמיחה של 1.8% בלבד וסין ל-4%. חוסר הוודאות כבר מחק 7 טריליון דולר משווי מדד S&P 500 מאז פברואר. אפילו המיליארדר קן גריפין מתלונן שמלחמת הסחר "התדרדרה למקום חסר היגיון".
העסקים כבר מגיבים למצב: חברת הספנות הגדולה האפאג-לויד דיווחה על ביטול 30% מהמשלוחים מסין לארה"ב. חברות אחרות דיווחו על "הפלגות ריקות" בגלל ירידה בביקוש. במקביל, יש "עלייה עצומה" בביקוש למשלוחים ממדינות כמו תאילנד וקמבודיה. כנראה שעסקים כבר מוצאים דרכים לעקוף את המכסים.
אז בפעם הבאה שמישהו ישאל אתכם על מלחמת הסחר, פשוט אמרו: "טראמפ מאיים להחזיר מכסים שהקפיא לפני שבועיים, בזמן שהשווקים איבדו כבר 7 טריליון דולר והספינות משנות כיוון לתאילנד". אחר כך תוכלו לחזור ולדבר על הכרישים בחדרה.