החורף הגיע, ואיתו מגיעה השכנה הכי נאמנה בכל בית בישראל - הרטיבות, שמביאה ביקוש לאוטמי גגות מומלצים. עבודת איטום הגג היא עבודה מורכבת הדורשת מקצועיות, טכניקה ושימוש בחומרים איכותיים. הבעיה היחידה היא שאיטום גג נעשה בגג, וזה לא בדיוק המקום שבו אנחנו נוהגים לבקר לעיתים קרובות. אז איך לוודא שזה מבצע כמו שצריך? בדקנו בעזרת מומחי מקצועי מומלצים באתר "מידרג", ואלו המסקנות.

איטום גג ביריעות ביטומניות או בזפת?

איטום גג ביריעות ביטומניות נחשבת לשיטה הנפוצה והיעילה ביותר. האיטום מתבצע על ידי הלחמה של היריעות זו לזו, עד שנוצר מעין "שטיח" המכסה את הגג כולו. מחיר איטום גג ביריעות ביטומנטיות תלוי בגודל ובתוואי הגג - ככל שהגג גדול יותר, המחיר למ"ר ירד וככל שיש עליו יותר מכשולים כמו דוד שמש ואנטנות, המחיר יעלה. עבור איטום גג ביריעות ביטומניות תקבלו לרוב עשר שנות אחריות.

הזפת השחורה שכולנו מכירים נחשבת אמנם לשיטה מיושנת לאיטום גגות, אבל עדיין נפוצה, במיוחד כשאין אפשרות לאטום את הגג עם יריעות ביטומניות. עלות הזיפות נמוכה בכ-45% מאיטום ביריעות ביטומניות, אך איכות האיטום בהתאם. בנוסף, חיסרון הגדול של זיפות הגג הוא התחזוקה הנדרשת בשבילו - סיוד אחת לשנה וחידוש הזיפות כל 3 ל-5 שנים. בסיכומו של דבר, עלות התחזוקה לאורך השנים מתקזזת עם החיסכון ההתחלתי של איטום על ידי זפת. לכן בשאלה יריעות ביטומניות או זיפות, אנחנו ממליצים על יריעות ביטומניות.

לא להסכים להצעת מחיר שלא כוללת את העבודה מקצה לקצה

נאור, קבלן איטום המדורג במידרג עם 1,067 חוות דעת, מזהיר: "טריק נפוץ אצל קבלני איטום הוא להכניס להצעת המחיר הרמת של קולטים ולהשמיט באלגנטיות הרמת דוודים. הלקוח בדרך כלל לא שם לב לזה ואז הקבלן יכול לקחת סכום נוסף עבור כל דוד שמש שנמצא על הגג. בנוסף, חשוב לוודא שההצעה כוללת מריחת פריימר ביטומני על כל הגג - חומר שנועד ליצור חיבור בין השכבה החדשה של היריעות הביטומניות לחומר הישן, ולהבטיח שיהיה אפשר לרתך את היריעות בצורה מושלמת. דבר אחרון שחשוב לוודא שנמצא בהצעת המחיר הוא הצפת מים בסיום העבודה, ללא תוספת תשלום". איך תוודאו את זה? בקלות. עברו על הצעת המחיר, וודאו שהיא כוללת את הנקודות הללו ואם משהו חסר או מרגיש לכם לא ברור מספיק - הציפו את זה לאוטם.

רטיבות (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

לא לאטום גג שטוח ביריעות בעובי 4 מ"מ

קיימים שני סוגים של יריעות ביטומניות - יריעות בעובי 4 מ"מ ויריעות בעובי 5 מ"מ. יריעות 4 מ"מ עשויות משלושה מ"מ של חומר ביטומני ועוד מ"מ אחד של חומר אגרגט, שמגן על היריעה מנזקי השמש והן לא תקניות. כלומר, ניתן להשתמש בשכבה כפולה של יריעות בעובי 4 מ"מ, וזה יהיה בסדר. אבל בגג רגיל שבו משתמשים בשכבה אחת של יריעות - היריעה צריכה להיות בעובי 5 מ"מ. נכון, מדובר על הבדל של מ"מ אחד וזה נשמע ממש בקטנה. אבל זה מילימטר אחד שעושה את ההבדל בין יריעה איכותית לבין יריעה לא תקנית שלא תחזיק מעמד לאורך זמן.

איך תוודאו את זה? זה פשוט. בדקו בהצעת המחיר על אילו יריעות מדובר. רוצים להיות בטוחים יותר? על גליל היריעות רשום בדיוק מה העובי שלהן. בקשו לראות את הגליל לפני שהוא עולה על הגג ואם הוא כבר עלה לשם, אתם תמיד יכולים לבקש סלפי של האוטם עם הגליל.

לא לאטום מסביב לקולטים, דוודים או כל דבר אחר שנמצא על הגג

כאשר יש על הגג קולטים ודוודי שמש, חייב להרים אותם לפני פריסת יריעות ביטומניות. היריעה צריכה להיות שלמה מתחילתה ועד סופה ולכסות מעט את היריעה שלצידה, כך שהאטימה תהיה מוחלטת. בת חן פנחס, מנהלת תוכן באתר מידרג, מסבירה: "90% מההצלחה של עבודת איטום נעוצה בהכנות של הגג לפני פרישת היריעות - ניקיון יסודי והשטחה של הגג, עד רמת הגרגיר. לכן אטימה מסביב לרגלי הדוד או האבן שעליו יושב הקולט היא עבודה חובבנית של אוטמים שרוצים לחסוך זמן ומאמץ".

איך תוודאו את זה? בקלות. לפני פרישת היריעות אפשר לבקש שוב סלפי של האוטם, הפעם עם כל הגג ולראות שהוא נקי ומשוטח. דרך נוספת היא לבדוק אם היריעות המונחות על פני הגג שלמות או שבוצעו חיתוכים ואילתורים כדי שיקיפו את רגלי הדוד. אבל את זה תוכלו לעשות רק בסיום העבודה, וחבל.

לא לקחת קבלן איטום מבלי לבדוק שיש לו תעודת אוטם מורשה

נכון זה טיפ מעט בנאלי. אבל היי, ידעתם שאיטום רשלני הוא אחד מכשלי הבניה הנפוצים ביותר בישראל? איטום זו עבודה שדורשת רמה גבוהה של מקצועיות, טכניקה ואחריות. לכן, מי שלא עבר הכשרה מתאימה וקיבל תעודת אוטם מורשה, יכול ללכת לשחק דמקה.

איך תוודאו את זה? פשוט בקשו לראות תעודה, בלי להתבייש. מדובר בעבודה של אלפי עד עשרות אלפי שקלים, והיא צריכה להיעשות במקצועיות המתאימה. אוטם אמיתי רגיל להציג את התעודה שלו ולא אמור לעשות עם זה בעיה, או פרצוף.

לא לוותר על בדיקת הצפת מים

בדיקת הצפה היא השלב האחרון בתהליך איטום גג, במהלכה האוטם ממלא את הגג במים בגובה 10 ס"מ. הבדיקה נועדה לוודא שהעבודה בוצעה בשלמות ושאין פגמים באיטום. אם אחרי 72 שעות (הזמן הנדרש לפי התקן) לא מצאתם את הסלון מוצף - אתם יכולים להיות רגועים ולחזור לראות טלוויזיה בשלום. אם במהלך הבדיקה מתגלים כשלים נקודתיים באיטום, הקבלן אמור לרוקן את המים ולאטום את הסדקים כדי שהבעיה לא תחזור על עצמה.

איך תוודאו את זה? בקלות. נהוג לשלוח ללקוח סרטון של בדיקת ההצפה בלייב. אם במהלך 72 השעות של הבדיקה הסלון שלכם יהפוך לבריכה, כנראה שיש בעיה.