במסגרת מהלך לאומי לחיזוק התמיכה בעובדים המשרתים במילואים ובעורף המשפחתי שתומך בהם פורסם לאחרונה צו הרחבה חדש להסכם הקיבוצי בנושא משרתי המילואים ובני זוגם. הצו, "חרבות ברזל (מס' 2)", מחליף את צו ההרחבה הקודם ומקנה זכויות והגנות רחבות יותר, החלות בדיעבד מ-1 בינואר השנה ועד 31 בדצמבר.

"צו ההרחבה החדש מאריך את ההגנות וההטבות שלהן היו זכאים משרתי המילואים ובני זוגם בשנת 2024 ובהן הארכת תקופת ההגנה מפני פיטורים, זכאות לצבירת ימי חופשה וימי היעדרות בתשלום לבני הזוג של משרתי המילואים. בנוסף, צו ההרחבה החדש קובע הגנות נוספות וחדשות המעמיקות את זכויותיהם של משרתי המילואים, ואוסר על הוצאתם לחל"ת (חופשה ללא תשלום) או פגיעה בתנאי העסקתם בתקופת המילואים וסמוך לאחריה", מסבירה עורכת הדין שירן מזרחי וילבך, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד ש. פרידמן אברמזון ושות'. הנה מספר נקודות מרכזיות שמסדיר צו ההרחבה העדכני:

חישוב ימי מילואים לצורך ההטבות: תקופת צבירה כוללת גם משנת 2024

צו ההרחבה מרחיב את הגדרת "ימי מילואים מצטברים", כך שניתן לכלול גם ימי מילואים שבוצעו בשנת 2024, ובלבד שהם נמשכו ברצף לשנת 2025 (כולל שירות מילואים פעיל עם התרעננות או הפסקות של עד 5 ימים). חיילים ששירתו ברציפות מעבר לשנה הקלנדרית הנוכחית יוכלו לממש את זכויותיהם המלאות גם לפי הצו החדש.

הגנה מפני פיטורים: מתרחבת ונעשית גמישה יותר

בהתאם לחוק, עובד ששירת במילואים מעל יומיים רצופים, אסור לפטר במשך 30 ימים מתום השירות, אלא בהיתר ועדת התעסוקה במשרד הביטחון.

הצו הנוכחי קובע שמשרתי מילואים שצברו לפחות 60 ימי מילואים במהלך שנת 2025 (כולל ימי 2024 כאמור) ייהנו מתקופה מוגנת מפני פיטורים בת 30 ימים נוספים מעבר ל-30 הימים מכוח החוק – כלומר סה"כ 60 ימי הגנה מתום שירות המילואים.

בתקופת ההגנה הנוספת ניתן יהיה לפטר משרתי מילואים רק מטעמים מיוחדים שאינם קשורים לשירות המילואים, ולאחר שוועדת הפיקוח שתוקם (ראו להלן) תיתן דעתה בעניין. בניגוד להוראות צו ההרחבה הקודם שהתנה את הפיטורים, בכל מקרה, באישור של ועדת הפיקוח, צו ההרחבה הנוכחי קובע כי תפקידה של ועדת הפיקוח לבחון אם קיימים חילוקי דעות בין העובד למעסיק, וככל שכך – תכריע בדבר.

הגנה חדשה: איסור הוצאה לחל"ת

בפעם הראשונה, נקבע איסור על הוצאה לחופשה ללא תשלום (חל"ת) של עובד המשרת במילואים, וזאת גם בתקופה שב-30 הימים העוקבים ל-30 הימים הראשונים מתום שירות המילואים. הצו מעניק החרגה אם מתקיימים טעמים מיוחדים והחל"ת המבוקש אינו בשל שירות המילואים והוא בהסכמת העובד. לחלופין, ניתן להוציא את העובד לחל"ת אף אם הוא בקשר למילואים, ובלבד שהעובד והמעסיק מסכימים לכך.

הגנה רחבה על תנאי ההעסקה

במסגרת הרחבת הצו, תורחב גם ההגנה על תנאי העבודה של משרתי המילואים, מעבר לאיסור הקיים בדין על פגיעה בהיקף משרה או הכנסה של עובד המשרת במילואים בתקופת השירות ו-30 ימים לאחריו. נאסר על המעסיק לנייד עובד לתפקיד אחר, לגרוע או להוסיף מטלות וכיו"ב – בתקופת השירות ובמשך 60 ימים אחריה.

עם זאת, תתאפשר פגיעה בהכנסה מכוח דין או הסכם קיבוצי וכן תתאפשר פגיעה ברכיב שכר המשולם לעובד על בסיס תפוקה, אם אינה נובעת מנסיבות התלויות במעסיק.

קמת ועדת פיקוח להכרעה במחלוקות מול מעסיקים

תוקם ועדת פיקוח ייעודית, שאליה יפנה מעסיק המבקש לפטר, לצמצם העסקה או להוציא לחל"ת עובד המשרת במילואים בתקופה שב-30 ימים העוקבים ל-30 הימים שלאחר תום שירות המילואים. ועדת הפיקוח תבחן אם קיימים חילוקי דעות בין העובד למעסיקו, וככל שכך - תכריע בדבר. בכל מקרה, פיטורי עובד המשרת במילואים, צמצום העסקתו או הוצאתו לחל"ת ייכנסו לתוקף רק לאחר שוועדת הפיקוח תיתן דעתה בעניין.

הקלות לבני הזוג

בני הזוג של משרתי מילואים זכאים ל-8 ימי היעדרות בתשלום לכל היותר – תלוי במשך שירות המילואים (מינימום 31 ימים מצטברים) ובהתקיים תנאים משפחתיים מסוימים. בין התנאים בצו: ילד מתחת לגיל 14, ילד חולה במחלה קשה, בן משפחה עם מוגבלות, הורה חולה ועוד.

צו ההרחבה הנוכחי מביא בשורה חשובה בכך שקובע, לראשונה, כי גם בני זוג המועסקים במשרה חלקית, זכאים לימי היעדרות וניצולם בשעות מצטברות. עם זאת, יש לשים לב שימי ההיעדרות אינם נצברים לשנים הבאות ואינם ניתנים לפדיון.

בנוסף, יוכלו בני זוג לנצל זכויות אלה גם בגין ימי מילואים שבוצעו עוד לפני שהחלו לעבוד אצל המעסיק הנוכחי, כל עוד לא נוצלו אצל מעסיק אחר.

צבירת ימי חופשה – הקלות למילואימניקים

עובד יכול לצבור ימי חופשה מעבר לשנה הקלנדרית – ללא הסכמת המעסיק – ולהעבירם לשנתיים העוקבות. זאת, בין היתר, כאשר העובד נעדר בשל שירות מילואים של 5 ימים רצופים או יותר, או אם לא ניתנה לו חופשה על ידי המעסיק בתקופה הרלוונטית.