אתמול הודיעה חברת הקפה נספרסו על עליית מחירים בקפסולות הקפה בשל "ההתייקרויות המשמעותיות בעלויות הייצור ושרשרת האספקה, לצד האינפלציה", מה שהותיר את הלקוחות של החברה נזעמים, מאוכזבים ובעיקר מחשבים מסלול מחדש. יש לציין כי נסםרסו לא החברה היחידה שהעלתה לאחרונה מחירים על מוצרי הקפה שלה. גם שטראוס העלתה מספר פעמים מחירים על מוצרי הקפה שלה בשל אותו תירוץ בדיוק.

כן. מדובר בתירוץ להעלות מחירים, שכן מבט מהיר בגרפים מראה את מה שהיבואנים והקמעונאים היו מעדיפים שלא תדעו: מאמצע שנת 2012 עד ליולי 2025 מחירי הקפה בעולם היו נמוכים משמעותית מהמחיר שבו עלו מוצרי הקפה בישראל. עם זאת, לפי הגרף ניתן לראות שברגע שהמחירים קפצו- המחירים בישראל קפצו יחד איתם, וכעת שהם מתחילים לרדת, המחירים לא יורדים בהתאמה.

 

 

 

 

"מחירי הקפה לאחרונה נמצאים במגמת ירידה ולמרות זאת, המחירים של המוצרים ממשיכים לעלות", אומרים ב לובי 99, הלובי הציבורי. "בישראל מחירי המזון תמיד במגמת עלייה. כשחומרי הגלם עולים - זה התירוץ להעלאת המחירים, אבל גם כשמחירי חומרי הגלם יורדים - המחירים נותרים גבוהים ואפילו עולים עוד. ניתן לראות זאת למשל בדגני בוקר: כשמחיר התירס בכל העולם ירד, המחיר של דגני הבוקר בישראל, עלה. בטופו - כשמחירי הסויה ירדו, המחיר לצרכן עלה, ועכשיו אנחנו רואים זאת גם במחירי הקפה. רק בחודש שעבר חברת שטראוס העלתה את מחירי הקפה, ואתמול חברת נספרסו הודיעה על עליית מחירי הקפסולות ב-5.4%".

מחירי הפולים יורדים, המחיר לא יורד ביחד איתם

 הסיבות לעלייה במחירים

העלייה במחיר לצרכים בחודשים האחרונים היא חלק מגל גלובלי - מחירי הפולים, בפרט ערביקה, הגיעו לרמות שיא סביב 4.30-4.40 דולר לליברה בשנה האחרונה. שטחי גידול מרכזיים כמו ברזיל (המייצרת כ-31 אחוזים מהתפוקה העולמית) ווייטנאם, נפגעו מרעידות מזג אוויר קיצוניות - בצורות, כפור ושיטפונות - שהביאו לצמצום משמעותי בתפוקה ולאיבוד יבולים. בנוסף, עליית מחיר הדשנים, האנרגיה, הובלה ושכר עבודה עלו וגם הדרמה בים האדום ובתעלת סואץ גרמה לעליית המחיר.

בנוסף, הביקוש לקפה גדל משנה לשנה, בעיקר בשווקים מתעוררים כמו סין והודו, ויוצר עומס על היצע. בנוסף, בארה"ב הוטלו לאחרונה מכסים של עד 50% על יבוא קפה מברזיל, מה שמוסיף לחץ על מחירים ממשתמשי קפה אמריקאים.

עם זאת, הצפי לעתיד יציב, הודות לציפיות ליבול שופע: לפי חברת Safras & Mercado, נכון ל-9 ביולי, ברזיל קצרה כבר 69% מהשטחים המיועדים לקציר לעונת 2025/26 — נתון הגבוה הן מהשנה שעברה (66%) והן מהממוצע החמש-שנתי (62%). בתוך כך, 88% משטחי הרובוסטה ו-58% משטחי הערביקה כבר נקצרו — שיעורים גבוהים מהרגיל לשלב זה של העונה.

לכן, הידיעה אתמול על התייקרות נוספת במחירי קפסולות הקפה של נספרסו, והזעם שהגיע בעקבות ההודעה מצד הצרכנים התבררה כמוצדקת.