תעשיית ההייטק בישראל גדלה בכל שנה ולכן חברות ההייטק מתחרות על גיוס עובדים. כחלק ממאמצי הגיוס של חברות ההייטק, מוצעים לעובדים חבילות תגמול הוני (אופציות), אשר נתונות לשיעור מס מוטב מכוח סעיף 102 לפקודת מס הכנסה.
בשל מרכזיות תגמול עובדים באופציות והסכנות הטמונות בניהול לא נכון שלהן, ריכזנו מספר שאלות שחוזרות מעובדים בתעשיית ההייטק ואת התשובות להן.
האם ניתן להתמקח על כמות האופציות לעובדים שהציעו בחוזה?
בהחלט, אופציות הן כמו כל רכיב שכר שנתון למשא ומתן. יחד עם זאת, יש לזכור שהחוק מגביל את כמות האופציות שניתן לקבל תחת המסלול ההוני (הכנסה בשיעורי מס רווח הון) עד ל-10% מערך החברה. לכן, הכמות המקסימלית שעובד יכול לקבל תחת המסלול ההוני מוגבלת.
מתי ניתן לבקש תוספת של אופציות לכמות שכבר הוענקה?
כבר במשא ומתן על חוזה העסקה ניתן לבקש אופציות נוספות, ובכלל בכל פעם שתנאי העסקה על הפרק, כמו בסוף שנה, העלאת דרגה וכדומה, ניתן לבקש הענקת אופציות נוספות כחלק משדרוג השכר. עם זאת, יש לזכור כי כל הענקה נוספת של אופציות, כפופה לתנאי המסלול ההוני ובהן מגבלת ההחזקה אצל נאמן למשך שנתיים. כך יוצא שכל הענקה של אופציות מתחילה את ספירת השנתיים מחדש לגבי אותה הענקה.
מה ההבדל בין אופציות לעובדים לבין אופציה שמקבל מייסד?
עובדים, או נושאי משרה כגון דירקטורים, יכולים לקבל אופציות במסלול ההוני. כך יוצא שמייסדים יכולים לקבל אופציות במסלול ההוני במידה והם גם עובדים בחברה. בנוסף, יתכן ומייסדים יקבלו מניות במסגרת הקמת החברה, אז המיסוי לגביהן הוא כמו של משקיע ולא לפי סעיף 102.
החברה לא מתכוונת לצאת להנפקה וגם לא נרכשה ע"י תאגיד. מה הסיכוי לקבל תמורה בעבור האופציות? ומה אם אעזוב?
בחברות פרטיות ברוב המוחלט של המקרים האופציות נמכרות ו"רואים כסף" רק באקזיט. לכן עובד שעוזב חברה שקיבל בה אופציות צריך לבדוק היטב האם האופציות יישארו ברשותו גם לאחר העזיבה. כלל, נהוג לתת אופציות אשר כפופות להבשלה על פני זמן ו/או יעדי ביצוע; המשמעות היא שהאופציות שקיבל העובד משתחררת לרשותו (מבשילות) במנות על פני תקופה/ השגת יעדים. ברגע שעובד עוזב את החברה, תקופת ההבשלה לא ממשיכה והאופציות שלא בשלות פוקעות. בנוסף, בתוכניות האופציות ישנן הוראות לפיהן עובד שעוזב, חייב לממש את האופציות הבשלות במהלך תקופה קצובה לאחר עזיבה (לרוב 90 ימים), אחרת גם אופציות אלו יפקעו. מימוש האופציות על ידי עובד כרוכה בתשלום תוספת המימוש, ולכן במידה ותוספת המימוש גבוהה יכול להיווצר לעובד העוזב קושי לממשן בתקופה הנתונה.
אני עובר לחברה מתחרה וחושב לקנות את האופציות שלי. מה חשוב לדעת?
חשוב לברר מה היא תוספת המימוש לאופציות, זה המחיר שהעובד נדרש לשלם לצורך רכישת המניות. בנוסף, צריך לבדוק שאין מגבלה בחוזה העסקה או תכנית האופציות, האוסרת להחזיק מניות של חברות מתחרות או אם יש תקופת צינון וכדומה.
איך ממירים אופציות לעובדים למניות?
בדרך כלל מדובר על הליך פשוט של הודעה לחברה ושינוי הרישום אצל הנאמן.
עבדתי בחברה זמן רב ועזבתי. האם האופציות נשארות איתי או חוזרות לחברה?
האופציות הלא בשלות פוקעות. לגבי האופציות הבשלות ישנה תקופה קצובה למימושן, לרוב 90 ימים, אחרת גם הן פוקעות.
כמה מס אני צריך לשלם על אופציות לעובדים שקיבלתי?
בסעיף 102 לפקודת מס הכנסה ישנם מספר מסלולי מס, כאשר המסלול הנפוץ והמשתלם הוא המסלול ההוני (לגבי התייחסנו לעיל). שיעור המס המוטל על אופציות במסלול ההוני הוא 25%, בתוספת מס ייסף על הכנסות גבוהות. בנוסף, המסלול ההוני מאפשר לדחות את תשלום המס עד לקבלת תמורה (כסף או נכס) בידי הנאמן או העברת האופציות (או מניות אליהן הומרו) מהנאמן לעובד.
הכותב הוא שותף וראש קבוצת המיסוי במשרד פרל כהן. נכתב בסיוע עו"ד (רו"ח) ניר קמחי, מחלקת מיסוי ישראלי