היעלמותו בן לילה של בשאר אסד הותירה ואקום אזורי שרק הזמן יגלה כיצד יתמלא. סוריה הייתה נתונה ב-13 השנים במלחמת אזרחים אכזרית, כשהנשיא שלה מפקח אישית על רצח של כחצי מיליון מבני עמו, לצד כליאתם ועינויים של רבים אחרים. אלא שכמו רודנים רבים אחרים, אסד עסק הרבה ב"עשייה לביתו" על גבם של אזרחי סוריה העניים.
סרטונים שהציפו את הרשתות החברתיות ביממה שלאחר כיבוש דמשק, הציגו מורדים ואזרחים מן השורה נכנסים לארמונות המפוארים של משפחת אסד, ומוצאים בהם עושר מופלג ומופרז לחלוטין. בין היתר, בלט חניון עצום של רכבי יוקרה ומכוניות ספורט נדירות. סרטונים אחרים הציגו מפלסים תחתונים עצומים שהוכנו מבעוד מועד לטובת המשפחה בעת חירום, עם חדרי שינה מאובזרים שמחוברים ביניהם ברשת של מנהרות.
עיתון סעודי ציטט ב-2023 מקורות בארגון הביון הבריטי MI6, שעקב כמו ארגוני ביון רבים אחרים במערב אחרי משפחת אסד. המקורות העריכו כי עושרה של המשפחה כולל כחמישה מיליארד יורו, 16 מיליארד דולר ו-200 טונות של זהב. לשם השוואה, מדובר בסכום ששווה לתקציב של סוריה כולה במשך שבע שנים רצופות. עם זאת, בכל הכבוד הראוי ל-MI6, הדיווח מעולם לא אומת.
מחלקת המדינה האמריקאית העריכה את הונו של אסד באומדן צנוע יותר, "רק" 1-2 מיליארד דולר. אלא שהדו"ח מציין כי מדובר בהערכה שהמחלקה לא הצליחה לאמת בעצמה. מה שבטוח הוא שהמשטר הסורי התפרנס בשנים האחרונות מרשת הייצור והייצוא הגדולה ביותר של קפטגון, סם מסוכן וממכר שהופץ בצורה נרחבת במזרח התיכון. אופי העברות הכספים של עסקאות סמים מקשה עוד יותר את המעקב אחרי כמה מהם הגיעו לאסד עצמו, ובאילו דרכים.
העושר של משפחת אסד בא לידי ביטוי גם בנכסים והשקעות. כך, בבעלות רפעת, דודו של בשאר, היו שני נכסים בפריז – אחד מהם בגודל של 32 אלף מטרים רבועים. בנוסף, הוא החזיק בחוות סוסים, מצודה ולא פחות מ-500 נכסים שונים בספרד. גם שניים מאחייניו של אסד החזיקו במגדלים בשווי 40 מיליון דולר בלב מוסקבה. על ההשקעות האלה ורבות אחרות חלשה קרן ההשקעות המשפחתית.
התיעודים מסוריה מעלים את ההשערה שמשפחת אסד עזבה את סוריה בחופזה יחסית. על פי דיווחים, הם הגיעו למוסקבה כבר לפני מספר ימים, בעוד הנשיא עצמו עזב את המדינה במהלך ליל כיבוש דמשק. לא מעט אזרחים סורים "התחדשו" במיטב מחלצותיהם של משפחת אסד, אבל סביר להניח שחלק לא מבוטל מהעושר של האסדים עזב איתם אל מקום המפלט ברוסיה. כעת יידרשו השלטונות במדינות בהן הושקעו כספי האסדים, להחליט אם ואיך להקפיא את נכסיהם.
כסף קטן לעומת קדאפי ומובארק
אף שהמספרים שהוזכרו על ידי המקורות ב-MI6 נראים על פניו דמיוניים, השוואה לרודנים מזרח-תיכונים אחרים מגלה שהם בהחלט יכולים להיות אפשריים. מועמר קדאפי, ששלט בלוב 43 שנים עד להירצחו במסגרת מלחמת האזרחים שפרצה במדינה, החזיק על פי הערכות בהון בשווי כולל של 200 מיליארד דולר. חוסני מובארק, שליטה של מצרים במשך שלושה עשורים, צבר הון שהוערך ב-70 מיליארד דולר.
במקרה של סדאם חוסיין, ההערכות נעות בין 2 מיליארד "צנועים" ל-40 מיליארד. הפער העצום נבע מהעובדה שחוסיין ניהל רשת כספים ענפה, שהעבירה סכומים גדולים ל"משמורת" אצל אנשי אמונו ברחבי העולם. לשם השוואה, ארה"ב לבדה החרימה כ-1.6 מיליארד דולר של נכסים שנקשרו בשמו של חוסיין, בעוד בנקים בצרפת, שוויץ, בריטניה ומדינות אירופיות אחרות החזיקו מאות מיליוני דולרים שנקשרו בעסקי הנפט של משטר חוסיין.
ייתכן שהרודן העשיר מכולם נמצא בכלל במזרח אירופה. אם המעקב אחר נתיב הכספים של שליטים במזרח התיכון הוא מורכב, הרי שגם גופי המודיעין הגדולים בעולם יתקשו לספק הערכה מדויקת לגבי עושרו של ולדימיר פוטין. ההערכות שכן נזרקות לאוויר מתחילות ב-200 מיליארד דולר ומגיעות צפונה מטריליון דולר.