מאות מחיילי המורדים הסוריים, לצד אזרחים, נצפו בוזזים את ארמון הנשיאות של בשאר אל-אסד בדמשק היום (א'), לאחר שהמורדים ביססו את עמדתם גם שם וכבשו את בירת סוריה מידי משטרו של הנשיא אסד.
הסרטונים שהועלו לרשת מתמקדים בין השאר בפריטים האקסקלוסיביים שהתגלו ונבזזו על ידי המורדים. בין השאר נשדדו תכולת הארונות של אסמא אל-אסד, אשת החברה הגבוהה שגדלה בלונדון, ולאחר נישואיה לנשיא עמדה לא אחת במוקד הביקורת, בשל חיבתה לסגנון לבוש יוקרתי, מוקפד ועמוס במותגי על, עומד ביחס הפוך לעוני המחפיר של אזרחי סוריה.
בסרטונים ניתן לראות אדם אחד הנצפה מחזיק קופסה כתומה של לואי ויטון, בעת שהוא עולה במדרגות ועובר ליד שודד אחר הנושא תיק עמוס בפריטים. בסרטון אחר נראו שמיכות וסדינים יוקרתיים מפוזרים על הרצפה, אנשים שמצלמים סלפי במסדרונות המפוארים, ותמונה אחרת הראתה מורד יושב בשולחן במשרד שבו מפות היו מפוזרות על השולחן והרצפה. משפחות שלמות נצפו משוטטות בארמון הנשיאות, כשחלקן יוצאות עם ערימות של צלחות, מוצרי קוסמטיקה יוקרתיים, בשמים וחפצי בית אחרים.
בחלק אחר של הארמון התגלו עשרות רכבי יוקרה, שהנשיא ומשפחתו החזיקו, ביניהם רכבים מסוג מרצדס, למבורגיני, פרארי ואאודי.
הסורים חגגו בהתלהבות ברחובות, בעוד שידורי הטלוויזיה הממלכתית הראו לוחמי אופוזיציה מסתובבים בארמון הנשיאותי של אסד. למרות שקודם לכן ניסו לשדר עסקים כרגיל, מרגע שהמורדים השתלטו על התחנה, גם הן הראו את המורדים מסתובבים בתוך ארמונו של הדיקטטור לאחר שכביכול נס הבוקר במטוס ליעד לא ידוע.
הבנק המרכזי של סוריה נבזז
המשק הסורי, שהיה חלש כבר טרם פרוץ מלחמת האזרחים בשנת 2011, מצוי כיום במצב של דרדור כלכלי חסר תקדים. התמוטטות הכלכלה מתבטאת בנפילה תלולה של המטבע המקומי, כאשר שער הלירה הסורית צנח בשיעור דרמטי של כ-140% רק בשנה החולפת, תוך שהאינפלציה השנתית מגיעה לרמה מסחררת של 100%.
מבחינה חברתית, המצב אף קשה יותר: על פי הערכות מדויקות, למעלה מ-70% מהאוכלוסייה הסורית חיים כיום מתחת לקו העוני, כאשר רבע מהאוכלוסות - כ-25% - נמצאים בתנאי עוני קיצוניים, מצב שלא היה מוכר בסוריה טרם פרוץ המלחמה. נתון מעניין נוסף מגלה כי יותר מ-50% מאוכלוסיית העוני הקיצוני מתרכזת בערים דיר א-זור, חאלב וחמה, שהיוו יעד מרכזי עבור המיליציות בדרכן לכיבוש הבירה דמשק.
לכן אן זה מפתיע שבמקביל לביזת ארמון הנשיא, נצפו מאות אזרחים, לצד חיילים, נכנסים ויוצאים גם מהבנק המרכזי בדמשק, כשבידיהם תיקים ושקים מלאים במזומנים, כשבמקביל ברחובות מאות סורים צוהלים, חוגגים ויורים באוויר ירייות שמחה.
כיבוש דמשק, ללא כל התנגדות הנראית לעין ובתמיכה מובהקת של התושבים המקומיים, מגיע לאחר כשבוע וחצי שבו השתלטו המורדים בזו אחר זו על הערים הגדולות בסוריה. אמש הם השתלטו על עיר המפתח חומס, שמצפון לדמשק, ובמקביל השלימו סדרה של השתלטויות וכיבושים על נקודות מפתח בדרום המדינה, גם לאורך הגבול עם ישראל.
לאחר כניסת המורדים לדמשק, הם השתלטו על בתי כלא גדולים ומרכזיים בעיר הבירה, ושחררו אלפי אסירים. חלק מבתי הכלא האלה הפכו לאורך שנות שלטון הטרור של אסד לסמלי הדיכוי והמוות שאפיינו אותו, במיוחד בעשור האחרון במהלך מלחמת האזרחים.
יחד עם התרסקותו המוחלטת של צבא אסד - משמרות המהפכה וחיזבאללה נמלטו אף הם מהמדינה. על פי דיווח בניו יורק טיימס, כוחות הצבא האיראניים עזבו מאז יום שישי את דמשק. על פי הדיווח, החל מאמצע השבוע נמצאת ממשלת איראן בפאניקה מוחלטת בעקבות האירועים בסוריה והתקדמות המורדים. עוד עולה כי המורדים פנו לאיראן ישירות, מאחורי גבו של אסד, וקראו להם שלא להתערב צבאית בלחימה - ובתמורה באיראן דרשו וקיבלו מעבר בטוח של אנשיהם מחוץ לסוריה.
עלות השיקום של סוריה, אותה מעריכים המומחים, צפויה להגיע לסכום עתק של לא פחות מ-400 מיליארד דולר. סכום זה נדרש לשיקום התשתיות הפיזיות, שיקום הבסיס התעשייתי והחקלאי שנהרס במהלך שנות המלחמה. היקף הנזק הכלכלי הוא עצום, ובמקביל, סוריה עצמה חסרה את המשאבים הנדרשים להשלמת משימת השיקום.