יוזמה חדשה שמקדמים משרדי האנרגיה והתרבות והספורט מבקשת לרתום את מגרשי הספורט העירוניים למטרה חדשה: ייצור חשמל מאנרגיה סולארית. בשבועות הקרובים צפויה הממשלה לאשר הצעת מחליטים שתעמיד תקציב של עשרות מיליוני שקלים ליוזמה, ותורה על הסרת חסמים רגולטוריים וביטול היטלים שפגעו עד כה בכדאיות המהלך.

עוד בנושא ב-N12:

 "אנחנו כמו שווארמה": המהפכה שתשנה את השכונות בישראל
 ללכת בלי להזיע: הנשק נגד החום ברחובות – והעלות הגבוהה

במשרדי הממשלה מאמינים כי באמצעות קירוי מגרשי הספורט בפאנלים סולאריים ניתן יהיה להשיג מטרה כפולה: להרחיב את שעות הפעילות במגרשים באמצעות יצירת הצללה והפחתת עומס החום - ולייצר כמות משמעותית של חשמל מאנרגיה מתחדשת. במשרד האנרגיה סבורים שקירוי מגרשי הספורט העירוניים יאפשר לייצר חשמל שיספק 5.5% מהתוספת הנדרשת לעמידה ביעד הלאומי של ייצור 30% מהחשמל בישראל מאנרגיות מתחדשות ב-2030.

להגדיל את זמן השימוש במגרשים

היוזמה צפויה להקל על אחת הבעיות המוכרות בקיץ הישראלי: החום הכבד והשמש היוקדת שמקשים על שימוש במגרשי הספורט ומהווים סכנה בריאותית, במיוחד בחודשי יולי-אוגוסט. הקירוי יאפשר פעילות במגרשים גם בשעות החמות של היום - ואף יספק הגנה מגשמים בחורף.

רבים ממגרשי הספורט העירוניים הם בפועל משטחי בטון גדולים שחשופים לשמש, סופגים חום רב במהלך היום - וכך גם מגבירים את הטמפרטורות במרחב בסביבתם. הקירוי צפוי לצמצם דרמטית את התחממות המשטח ויפחית את פליטת החום לסביבה.

לפי מסמך מדיניות שגובש במשרד האנרגיה, הקירוי יוסיף כ-3.3 מיליון שעות פעילות קהילתית וספורטיבית בשנה, ויצור כ-3,000 דונם של שטחי צל ציבוריים חדשים. התרומה להפחתת החום העירוני גייסה לתמיכה במהלך גם את המשרד להגנת הסביבה. גם מומחים בתחום מיתון החום העירוני מעריכים כי היוזמה עצמה חיובית וכי הסכנה ללכידה של חום מתחת לקירוי היא מינימלית.

מגרש ספורט מוצל עם פאנלים סולאריים בנתניה (צילום: שותפות EDF-Volta Solar)
מגרש ספורט מוצל עם פאנלים סולאריים בנתניה|צילום: שותפות EDF-Volta Solar

אלף מגרשים מקורים עד 2030

משרד האנרגיה מיפה יותר מ-3,500 מגרשי ספורט פתוחים ברחבי הארץ שמתאימים לקירוי סולארי. במשרד מכוונים לקירוי 1,000 מגרשים עד שנת 2030, מה שיאפשר הקמה של כ-150 מגה-וואט של הספק סולארי. בממוצע, מגרש ספורט רגיל יכול להכיל מערכת של כ-130 קילו-וואט שתייצר הכנסה שנתית של כ-100,000 שקל לרשות המקומית.

עד כה זכתה היוזמה לתקציב של 12 מיליון שקל מכספי קרן העושר, שאליו צפויים להתווסף כספים נוספים ממשרדי האנרגיה והספורט של השרים אלי כהן ומיקי זוהר (הליכוד). לפי הערכות, המדינה תשקיע השנה עשרות מיליוני שקלים בפרויקט, עם אפשרות להמשך תמיכה בשנים הבאות.

הבאת היוזמה להצעת מחליטים וקידומה בממשלה מגיעה לאחר שב-2022 כבר הקצתה המדינה 23 מיליון שקל לקירוי של 69 מגרשי ספורט, שהיווה מעין "טבילת רגל" לתוכנית. במסגרת זו העניקו משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה לרשויות המקומיות תמיכות בסדר גודל ממוצע של כ-300 אלף למגרש.

מגרש ספורט מוצל עם פאנלים סולאריים בתל אביב (צילום: שותפות EDF-Volta Solar)
מגרש ספורט מוצל עם פאנלים סולאריים בתל אביב|צילום: שותפות EDF-Volta Solar

במקביל צפויה החלטת הממשלה בנושא להורות על הסרת חסמים רגולטוריים קיימים והיטלים שמקשים על מימוש המיזמים. במשרדי הממשלה מאמינים כי מהלכים אלו יגבירו את הכדאיות הכלכלית של קירוי המגרשים.

איך יחולק הכסף לרשויות

כבר היום חלק מהרשויות המקומיות בישראל כנתניה וכפר סבא מקדמות קירוי מגרשי ספורט בקירוי סולארי על חשבונן. היוזמה הממשלתית מבקשת לעודד ולהרחיב את המגמה, תוך מתן עדיפות לתמיכה כספית לרשויות בדירוג סוציו-אקונומי נמוך. המהלך צפוי להתבצע במודל של "פייד אאוט": מתן תמיכה ממשלתית כדי לעודד את הרשויות להתחיל בקירוי המגרשים, ואז צמצום הדרגתי של המימון בתקווה שהן ימשיכו בקירוי מתחמים נוספים באופן עצמאי.

כספי המדינה אינם הדרך היחידה לעודד קירוי מגרשים לטובת הפקת אנרגיה מתחדשת. בנוסף נבחנת אפשרות לגיוס מפעל הפיס ליוזמה, כך שיעניק הלוואות לרשויות למימון קירוי מגרשים.

_OBJ

במקביל, בפני הרשויות פתוחה האפשרות להתקשר עם יזמים פרטיים שיקרו את המגרשים תוך שהם גורפים את ההכנסות ממכירת חשמל שיופק מהם, או יחלקו בהכנסות עם הרשויות. במשרדי האנרגיה והספורט מאמינים כי הפחתת החסמים הרגולטוריים תגביר את האטרקטיביות של פעילות זו עבור היזמים הפרטיים.

אם ההצעה אכן תאומץ בממשלה, מספר שבועות לאחר מכן יפורסם קול קורא לרשויות המקומיות כדי שיוכלו לקבל את הכספים.