בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר את סיומו של הליך פירוק קבוצת החברות של יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור, כמעט עשור לאחר קריסתה המתוקשרת. מדובר באחת מפרשות הנדל"ן המסועפות והמתוקשרות בישראל, שבמרכזה מאות משפחות שנפגעו כלכלית כתוצאה מקריסת קבוצת הרכישה שהובילה אור.

המפרק הגיש לאחרונה לבית המשפט דוח סופי, בו ביקש לחלק כ-10 מיליון שקל לנושים הכלליים ולנושים בדין קדימה. מתוך סכום זה, יקבלו הנושים הרגילים, כלומר עיקר הנפגעים, שאינם בעלי בטוחות, כ-4.5 מיליון שקל בלבד – שהם כ-3.3% מכלל החוב כלפיהם. כלומר על כל מיליון שקל ששילמו לה- יקבלו הנפגעים רק 33,333 שקלים.

מהדוח עולה כי כ-600 משפחות נפגעו מקריסת החברות. במהלך שנות הפירוק הצליח המפרק להשלים בניית מאות יחידות דיור ולמכור נכסים בהיקף של כ-150 מיליון שקל. הרוכשים שהחזיקו בהערות אזהרה בטאבו קיבלו החזר חלקי עד מלא – בין 60% ל־100% מהשקעתם. בפסק הדין ציינה השופטת כי חלוקת הדיבידנד תתבצע לנושים בשבועות הקרובים.

למעלה מ־600 משפחות נפגעו

במשך שנים, ענבל אור הייתה אחת הדמויות הבולטות והמוכרות בענף הנדל"ן הישראלי. קבוצת אור סיטי נדל"ן, שנוהלה על ידיה, עסקה בעיקר בארגון קבוצות רכישה ובייזום פרויקטים למגורים באזור גוש דן. אור, ילידת באר שבע, החלה את דרכה כיזמית נדל"ן בתחילת שנות ה־2000, כשהקימה קבוצות רכישה בפרויקטים יוקרתיים בגוש דן – בהם גם מגדלי בבלי בתל אביב. לצד עיסוקיה העסקיים, היא זכתה לפרופיל תקשורתי גבוה, הנחתה תוכנית רדיו ("ענבל אור עד הבית"), והתראיינה ללא הרף. תדמיתה הציבורית הייתה של אשת עסקים חזקה, דעתנית ומובילה.

אלא שמה שנראה כהצלחה מסחררת, התגלה בהמשך כבועת נדל"ן שהתפוצצה בקול רעש גדול. בפברואר 2016 פתחה רשות המסים בחקירה סמויה נגד אור בחשד להעלמות מס. בתוך חודשים ספורים הוקפאו נכסיה, הוגשו בקשות לפירוק חברותיה, ובית המשפט הורה להימנע מלעזוב את ישראל. החשדות היו חמורים: לפי הרשויות, אור ניהלה מערכת פיננסית שבוססה על שיטת פירמידה – שימוש בכספי לקוחות ממיזם אחד כדי לממן מיזמים אחרים ואף הוצאות פרטיות, תוך הצגת נתונים מטעים ושיווק אגרסיבי.

הסיפור הפך לפלילי עם הגשת כתב אישום חמור שכלל 15 סעיפים, בהם מרמה, זיוף מסמכים, התחמקות ממס, ואי-עמידה בדרישות חוק הגנת הצרכן. אור, מצידה, נהגה להגיע לדיונים לסירוגין, נעצרה מספר פעמים, ובית המשפט תיאר את התנהגותה כהתפרצותית ומניפולטיבית – תיאור שנתמך גם בחוות דעת פסיכיאטריות שהוצגו במהלך ההליך.

בינואר 2025 נגזר דינה: 7.5 שנות מאסר בפועל, לצד קנס של 350 אלף שקלים. היום, כאמור, הושלם הפירוק הסופי של חברותיה – תהליך שארך קרוב לעשור. הנושים, רובם רוכשי דירות, נאלצו להסתפק בפיצוי סמלי, כשלמעלה מ־600 משפחות נפגעו. נזכיר כי ענבל אור, שהכחישה לאורך כל הדרך את האישומים נגדה.