ירון זיו, איש כוחות הביטחון במשך שנים רבות, הוקפץ ב-7 באוקטובר 2023 משדרות אל אזור הנובה לטובת זיהוי וטיפול בגופות. "טיפלתי בכ-400 גופות. זה היה טראומתי מאוד ומלווה אותי עד היום", מספר זיו. "משרד הביטחון הכיר בי כפוסט-טראומטי וכנכה צה"ל".
לפני מספר חודשים רצה זיו למחזר את המשכנתא בבנק אחר. כדי לקבל את המשכנתא היה עליו לרכוש ביטוח חיים. "פניתי לשני סוכני ביטוח שאני מכיר, שפנו לכל חברות הביטוח עבורי, וכולן סירבו על הסף", אומר זיו.
"לא הצלחתי לקבל ביטוח חיים, למרות שחזרתי לעבוד בכוחות הביטחון, אני נושא אקדח, ובחוות הדעת הרפואית נכתב שאין אצלי מסוכנות או אובדנות. אבל את חברות הביטוח זה לא שכנע".
על פי הוראות הבנקים, לווים חייבים להיות מכוסים בביטוח חיים וביטוח מבנה לקבלת משכנתא. במקרה של מוות של אחד מהלווים, חברת הביטוח מכסה את יתרת התשלומים.
"בסופו של יום רק אשתי מבוטחת בביטוח חיים על המשכנתא שלנו", אומר זיו. "אם חלילה יקרה לי משהו, היא תצטרך להמשיך לשלם את המשכנתא לבדה. זה לא יאומן!"
זיו מדגיש: "מה עושה רווק פצוע צה"ל פוסט-טראומטי שרוצה משכנתא? הוא לא יוכל לקבל משכנתא לקנות דירה, כי חברות הביטוח לא יבטחו אותו".
מופלים גם בביטוחי נסיעות
זיו אינו מקרה יוצא דופן. פצועי צה"ל נוספים מדווחים על סירובים דומים גם בביטוחי נסיעות לחו"ל, או על דרישה לפרמיה גבוהה משמעותית. זאת בעת שחברות הביטוח הציגו בשנת 2024 רווח כולל של כ-4.8 מיליארד שקל, כשחלקן הכפילו את הרווח לעומת 2023.
"בעת שנכי צה"ל נאלצים להתמודד עם עלויות ביטוח הולכות ותופחות, האחריות לפתרון ברורה. משרד האוצר חייב להיכנס לתמונה ולגבש מתווה לאומי ראוי", אומר נדב וירש, יושב ראש פורום "יהלומי קרב" והלום קרב בעצמו.
וירש מציע פעולה בשני צירים: "הציר הממשלתי - משרד האוצר, כממונה על רשות שוק ההון והביטוח, נדרש להוביל מדיניות שתאזן בין האחריות הציבורית כלפי נכי צה"ל לבין מנגנון הביטוח הפרטי".
"הציר הביצועי - הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר צריך לשבת עם נציגי חברות הביטוח ולגבש הסכמות ברורות", הוסיף. "מי שנפצע למען ביטחון המדינה לא צריך להיאבק שוב. מי שמסתכן יותר צריך להיות מבוטח יותר!"
"אנחנו שולחים את החיילים שלנו להגן על החיים שלנו, הם חוזרים מהקרב עם קשיים וטראומות. לא יכול להיות שלא נותנים מענה לצרכים בסיסיים"', מוסיפה עו"ד איילת השחר סיידוף, מייסדת וראש ארגון "אימהות בחזית".
"איך הלוחמים שלנו יקנו בית בלי ביטוח חיים, איך יבטחו את הרכבים שלהם ואיך יטוסו לחו"ל בלי ביטוח רפואי?" שואלת סיידוף. "פוסט-טראומטיים הם יהלומי קרב, הם לא סוג ב', הם מלח הארץ ששילמו בנפשם כדי להגן עלינו".

הצעה: המדינה תשפה את חברות הביטוח
מחר תקיים ועדת הכלכלה בכנסת דיון דחוף בסוגיה, לאחר פניית הארגונים ומספר חברי כנסת שביקשו לכנס את הוועדה בדחיפות.
בפנייה ליו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן נכתב: "לאחרונה קיבלנו פניות רבות מפצועי ופצועות צה"ל, בגוף ובנפש, כי חברות ביטוח שביטחו אותם בעבר מסרבות לחדש ביטוחים".
"לחילופין - מציעות פרמיות גבוהות מאוד או מחריגות לחלוטין פציעות באופן שאינו מאפשר בפועל לרכוש ביטוח", נכתב בפנייה. "התחומים הם שונים ומגוונים - ביטוח תאונות אישיות, ביטוח נסיעות לחו"ל ועוד. הנושא משליך גם על ביטוחי משכנתא לרכישת דירה".
הפנייה ממשיכה: "לא ייתכן שגיבורי וגיבורות ישראל, שיצאו להילחם על הגנת המדינה ובעקבות זאת ישלמו כל חייהם מחיר גופני ונפשי, ימצאו עצמם חשופים ונפגעים ביטוחית!"
חברי הכנסת מבקשים לכנס את הוועדה לדיון עם כל מנהלי חברות הביטוח במשק כדי לקבוע מדיניות אחידה. "אם יש צורך לשפות את חברות הביטוח - על המדינה לעשות זאת לאלתר", נכתב בפנייה. "האחרונים שצריכים להיפגע הם מי שנפגעו במהלך שרותם הצבאי!"