בנק ישראל הבהיר היום (ה') כי אין בכוונתו לבטל את שטר ה-200 שקל, זאת למרות פנייה חריגה מצד שר החוץ גדעון סער בנושא. הבנק הדגיש כי כל השטרות והמטבעות שבמחזור ימשיכו לשמש כסדרם.
בהודעת הבנק נמסר כי לא הוצג לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, צידוק מקצועי מספק לביטול שטר כלשהו. "ההצעות שהועלו בנושא אינן עומדות ברף מקצועי כלשהו, ההיתכנות ליישומן לא קיימת והן לא הוצגו באופן מסודר לנגיד", נכתב בהודעה.
פנייתו החריגה של שר החוץ סער לנגיד התבססה על טענה שביטול השטרות יפגע בכלכלת חמאס. במכתבו טען סער כי "שלילת יכולת מימון של ארגוני טרור ובפרט החמאס מהווה נדבך חיוני במאמץ המלחמתי".
לדברי סער, "צוות מומחים התנדבותי" העריך כי כ-80% מהכספים שבידי חמאס מוחזקים בשטרות של 200 שקל. לטענתו, ביטול ההילך החוקי של שטרות אלו "יביא לפגיעה דרמטית ביכולתו הכלכלית של החמאס".
הסערה הקודמת: מלחמה בהון השחור
זו אינה הפעם הראשונה שהנושא עולה לכותרות. בספטמבר 2024, בנק ישראל כבר הבהיר באופן חד-משמעי כי אין בכוונתו לבטל את שטר ה-200 שקל, וזאת בעקבות הצעה לביטול השטר כחלק מהמאבק בהון השחור. ההצעה, שנתמכה אז על ידי גורמים בכירים ברשות המסים וברשות לאיסור הלבנת הון, עוררה סערה ציבורית.
ההצעה לביטול השטר בספטמבר נבעה מהערכות כי המהלך יסייע לגביית מסים נוספת של מעל 20 מיליארד שקל בשנה. לפי התוכנית, הישראלים היו נדרשים להחליף את שטרות ה-200 שקל בבנקים או להפקידם בחשבונות הבנק, מה שהיה מאלץ מעלימי מס להיחשף.
ההצעה עוררה אז חששות רבים, במיוחד בקרב בעלי עסקים קטנים המתבססים על מזומן. בכיר לשעבר ברשות המיסים הסביר אז כי "זה שווה ערך ל-50 יורו, לא משמעותי כשמדובר בסכומי העתק שעוברים מיד ליד בתחומי הפשע, הזנות וגם הטרור".
יש לציין כי הסמכות לביטול שטרות על פי חוק מסורה לנגיד בנק ישראל בלבד, והבנק נותר איתן בעמדתו למרות הלחצים מכיוונים שונים.