יעלה פרומקין (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"תקשיבו לי טוב כל מי שגר בתל אביב. תמחקו את השם שלך מהקרטונים של החבילות שאתם מקבלים. תקשקשו בטוש, תורידו את המדבקה – העיקר שלא יראו את השם שלכם, כי אני קיבלתי קנס של 508 שקלים מעיריית תל אביב יפו על זה שמצאו קרטון שלי זרוק באמצע הכביש". כך מזהירה יוצרת התוכן יעלה פרומקין בעמוד האינסטגרם שלה. פרומקין טוענת שאין לה מושג איך הגיע הקרטון לרחוב וטוענת שהיא לא זרקה אותו. "חטפתי סיבוב על עיריית תל אביב. על מה אתם נטפלים?"

הדו"חות הללו מטעם העירייה הם לא דבר חדש, ותושבי תל אביב מתלוננים על כך רבות. "בן זוגי קיבל דוח על השלכת אשפה מחוץ לפח אשפה", אבל בחיים הוא לא זורק מחוץ לפח", סיפרה בעבר קסניה רובינשטיין.  "תהינו איך קיבלנו את הדוח. אז פניתי לעירייה - הנציגה שענתה אמרה שזה בגלל שנמצא מסמך עם שמו מחוץ לפח. באותו רגע קיבלתי קצר קטן במוח. שאלתי - מה אם מישהו הוציא זבל מהפח וזרק, או שאוטו זבל רוקן פח ומשהו נפל - מה שקורה לא מעט בעיר הזאת - אבל היא לא הסכימה לענות על השאלה, ואמרה שזה לא משנה. איך אפשר להטיל קנס על אזרח בגין מעשה שהוא לא עשה?".

אבל התופעה הזו לא בלעדית לתל אביב. בעבר אף סיקרנו כאן סיפור של תושב כפר סבא שזרק קרטון לפח בחדר אשפה בבניין בו הוא מתגורר, וחטף קנס של 730 שקלים. " "אתם שואלים איך זה הגיע  מחדר האשפה לרחוב? מישהו שאין לי מושג פשוט העביר את זה מחדר האשפה לרחוב ואז הגיע פקח, ראה קרטון עם הפרטים שלי כי זה הגיע במשלוח ואמר הנה יופי  של דו"ח... המסקנה של הפוסט אתם רוצים לזרוק קרטון? תשמידו כל ראיה שהוא שייך לכם כי אין לכם מושג לאן הוא התגלגל".

המסקנה היא כי הפקחים ברשויות מקומיות בודקים את האשפה. במידה וזרקתם מכתבים או קרטונים שלא במקום המיועד הם מאתרים שמות של אזרחים ומבחינתם הם אחראים לעניין. אתם יכולים לעשות שני דברים: להסיר כל פרט מזהה (עדיף, כי לכו תדעו לאן יתגלגלו הפרטים שלכם), או לחתוך את הקרטונים לחתיכות קטנות ולוודא שהם אכן בפח. ואולי עדיף פשוט למחזר.

תגובת עיריית תל אביב-יפו: "לצערנו, יש מיעוט תושבים שמתייחסים למרחב הציבורי כפח זבל. כדי להילחם בתופעה המכוערת נאלצים פקחי העירייה לחפש ראיות ברורות בשטח הקושרות את האשפה לבעליה. משנמצא כי יש די ראיות נערך דוח ונשלח בהתאם לחוק בדואר רשום. עם זאת, בפני כל אדם עומדת האפשרות להגיש ערעור על הדוח בדרך המקובלת- ולא רק ברשתות החברתיות- ובקשתו תבחן".