עם מותו של האפיפיור פרנציסקוס הבוקר מתעורר מחדש הדיון על עושרו של האדם שעומד בראש מוסד דתי בעל עוצמה כלכלית אדירה – אך בעצמו חי חיי צניעות יחסית. האפיפיור, המכהן גם כראש מדינת הוותיקן – המדינה הקטנה בעולם – נחשב לדמות רוחנית, פוליטית וכלכלית רבת השפעה. מה באמת כולל רכושו? מאילו הטבות הוא נהנה? ומה קורה לנכסיו לאחר מותו?
באופן עקרוני, לאפיפיור אין בעלות אישית על נכסי הוותיקן. תפקידו נושא עימו אחריות עצומה, אך אין מדובר בהון פרטי רב. במקרה של פרנציסקוס, שוויו האישי הוערך בכ-16 מיליון דולר – סכום צנוע יחסית, בעיקר כשמולו עומד מוסד שמנהל נכסים בעשרות מיליארדי דולרים.
לפי דיווחים, האפיפיור פרנציסקוס אינו מקבל משכורת – אף שהוא זכאי לה. בניגוד לאפיפיורים קודמים, הוא ויתר על כל צורה של שכר מהכנסייה עם כניסתו לתפקיד בשנת 2013. הדיווחים מציינים כי השכר הנוכחי של התפקיד עומד על כ-32 אלף דולר בחודש. עם זאת, האפיפיור פרנציסקוס בחר לתרום את הסכום הזה לכנסייה, להשתמש בו לצורכי קרן צדקה, להעבירו לנאמנות, או לתת אותו לקרוב משפחה.
למעשה, האפיפיור פרנציסקוס, שנולד בשם חורחה מריו ברגוליו בארגנטינה והיה לאפיפיור הלטינו-אמריקאי הראשון בהיסטוריה, מעולם לא קיבל כסף על עבודתו. מי שנתמנה לתפקיד לאחר התפטרותו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16 בשנת 2013, זכה להכרה על מחויבותו לאורח חיים צנוע, בהתאם לערכי המסדר הישועי שהגיע ממנו. הוותיקן אישר כבר בשנת 2001 כי מעולם לא קיבל כסף מהכנסייה, אפילו טרם כניסתו לתפקיד האפיפיור.
נכסיו האישיים כוללים בעיקר חפצים סמליים או מתנות אישיות: ספרים, כתבים, בגדים דתיים (כולל הטבעת האפיפיורית, שמושמדת לאחר מותו), ולעתים גם חפצי ערך – דוגמת רכב למבורגיני לבן שקיבל במתנה ובחר למכור במכירה פומבית, כשהכנסותיה הועברו לצדקה.
כראש מדינה, האפיפיור נהנה מהטבות כמו אבטחה צמודה (כולל המשמר השווייצרי), גישה למטוס פרטי, מסוק ורכב משוריין ("פופמוביל"), יועצים אישיים, שפים, צוות רפואי ועוד – כולם ממומנים בידי הוותיקן. אף שהוא זכאי להתגורר בארמון הוותיקן, בחר לחיות בדירת אורחים פשוטה ולא בארמון האפיפיורים הרשמי.
במות אפיפיור, חותמו הרשמי מושמד, וחדרו נאטם. צוות מיוחד של הוותיקן רושם את רכושו האישי – ובדרך כלל, אם קיימת צוואה, היא עוסקת בעקרונות רוחניים ולא בהון ממשי. האפיפיור איננו מוריש את נכסי הוותיקן, כי הם כלל לא שייכים לו. לצד הפרידה מהאדם, נפתחת גם תקופה של ריק פוליטי – תקופה ללא אפיפיור – שבמהלכה מתכנסים הקרדינלים לבחירת יורש.
אחראי לרכוש עצום – אבל לא בבעלותו
אף שהאפיפיור פרנציסקוס מקפיד על פשטות, הכנסייה הקתולית כמוסד מחזיקה בהון עצום. הונה של הכנסייה, המפוזר בין נדל"ן, נכסי אומנות, אוספים היסטוריים והחזקות פיננסיות, כולל בין השאר יותר מ-5,000 נכסים ברחבי איטליה והעולם, כולל דירות במרכז רומא, קרקעות, משרדים ומלונות. בנוסף, בבעלות הכנסייה אוספי אומנות מהמפוארים בעולם, כולל יצירות של מיכלאנג'לו, רפאל וקרבג'ו. שווי האוספים מוערך במיליארדי דולרים, אך הם נחשבים ל"נכסי נצח" של הכנסייה ואינם ניתנים למכירה.
הערכת שווי הנכסים של הכנסייה הקתולית היא משימה מורכבת בשל הפיזור הגיאוגרפי הרחב של נכסיה, אך הערכות מסוימות מציינות כי שווי הנכסים הכולל של הכנסייה הקתולית, בראשות הוותיקן, עומד על כ-73 מיליארד דולר. ההון מתחלק כך שהערכת שווי הנכסים של הוותיקן נעה בין 10 ל-15 מיליארד דולר, כולל השקעות במניות איטלקיות בשווי של כ-1.6 מיליארד דולר. הבנק של הוותיקן מנהל נכסים בשווי של כ-5.6 מיליארד דולר. שווי נכסיה של הכנסייה הקתולית בגרמניה עומד על כ-33 מיליארד דולר, ואילו זה באוסטרליה עומד על 30 מיליארד דולר אוסטרלי.
בנוסף, כפי שצוין, הכנסייה הקתולית מחזיקה באלפי יצירות אומנות, קתדרלות, מנזרים ובתי ספר ברחבי העולם, אשר שוויים הכספי קשה להערכה. לדוגמה, קתדרלת פטריק הקדוש בניו יורק ממוקמת באזור נדל"ני יוקרתי, ושוויה מוערך במיליארדי דולרים.
הוותיקן מחזיק גם בקרנות, חשבונות בנק והחזקות פיננסיות רבות – חלקן דרך הבנק הוותיקני. חלק מהשקעות אלו נחשפו בשנים האחרונות לשערוריות כלכליות, מה שגרם לפרנציסקוס לקדם שקיפות ולבצע רפורמות במערכת הפיננסית של הכס הקדוש.
המאבק בשחיתות בבנק החל ב-2013 בעקבות חקירה פלילית שנפתחה נגד האפיפיור עצמו באיטליה, ולאחר שנים ארוכות בהן נחשפו שערוריות שחיתות וקשרים עם המאפיה האיטלקית. בשנת 2010, לדוגמה, החרימה משטרת איטליה נכסים בשווי 23 מיליון יורו במסגרת חקירה בה הואשם הבנק בהלבנת כספים וקשרים עם המאפיה הסיציליאנית. 5 שנים מאוחר יותר התפוצצה עוד פרשה ברעש גדול עם מעצרו של הכומר נונציו סקראנו, שעבד כאנליסט פיננסים בכיר בבנק, בחשד שניסה להלבין עשרות מיליוני יורו ברחבי אירופה באמצעות שימוש במטוס פרטי להטסת מזומנים לבנק הוותיקן. באותו חודש התפטרו שני בכירים בבנק, אף שלא נמצא קשר ישיר בין המקרים.
ביולי 2018 עלה המאבק בשחיתות מדרגה, אז מינה פרנציסקוס מנכ"ל חדש לבנק הוותיקן, אחרי שהבנק הואשם בשנים האחרונות בהלבנת כספים ואי-סדרים חשבונאיים חמורים. בנוסף חסם הבנק יותר מ-2,000 חשבונות וסיים את הקשר עם 3,000 בעלי חשבונות, רובם משום שלא ענו על נהלי שקיפות חדשים שיושמו במוסד הפיננסי.
אפיפיור מהפכני
במהלך כהונתו פרנציסקוס קידם רפורמות רבות: הביע פתיחות כלפי קהילת הלהט"ב, באומרו "מי אני שאשפוט?", שינה את עמדת הכנסייה בנוגע לעונש מוות והכריז עליו כבלתי קביל בכל מצב, וחתם על הסכם עם סין בנוגע למינוי בישופים, לראשונה בהיסטוריה.
האפיפיור התנגד בחריפות לקפיטליזם הגלובלי, תאגידים גדולים ולמערכת הכלכלית שמקדשת רווח על חשבון ערכים חברתיים וסביבתיים. הוא קידם תפיסה כלכלית מוסרית יותר, תוך דגש על קיימות, שוויון וצמצום עוני, מה שעורר התנגדות בקרב שמרנים אמריקאים – במיוחד קתולים עשירים שתורמים לוותיקן. האפיפיור אף תמך בהטלת מיסים על עשירים ומבקר את המערכת הפיננסית הקיימת כבלתי מוסרית, מה שהחריף מתחים פוליטיים-כלכליים בתוך הכנסייה עצמה.
פרנציסקוס קידם את מעמד הנשים בכנסייה על ידי מינוי נשים לתפקידים בכירים, כולל מתן זכות הצבעה לנשים בסינודים של הוותיקן – צעד חסר תקדים. אך למרות הרפורמות הגדולות, הוא שמר על עמדות מסורתיות בנושאים כמו כהונה גברית בלבד והתנגדות להפלות.
האפיפיור נפטר ב-21 באפריל 2025 בשעה 7:35 בבוקר, לאחר אשפוז ממושך בבית החולים ג'מלי ברומא בשל דלקת ריאות כפולה. הוא התמודד עם בעיות בריאותיות לאורך השנים, כולל מחלת ריאות כרונית. קרדינל קווין פארל, הקמרלנגו של הוותיקן, הודיע על מותו ואמר: "חייו הוקדשו לשירות אלוהים ולכנסייתו".