בעלי השליטה בחמש המניות המובילות בבורסת תל אביב הרוויחו יחד למעלה מ-5.5 מיליארד שקל במהלך חודש יוני. נתי סיידוף הוביל ברווח של כ-1.35 מיליארד שקל מהשקעתו בשיכון ובינוי, בעוד יעקב אטרקצ'י הרוויח כ-1.27 מיליארד שקל ממניות אאורה.

"הזינוק החד בארבע המניות ממגזר הבנייה והתשתיות התחיל מיד לאחר תחילת מבצע 'עם כלביא' ב-13 ביוני", מסבירה שרית ברמן, מנהלת יחידת המחקר של הבורסה לניירות ערך. "עליות השערים נבעו, בין השאר, מההערכה בשוק כי ידרש שיקום נרחב של ההרס והנזקים שנגרמו לבניינים ולתשתיות מירי הטילים מאיראן, לצד ציפיות לתנופה בביקושים לבנייה חדשה, ובפרט לפרויקטים של התחדשות עירונית".

מדד ת"א-בנייה רשם תשואה דו-ספרתית חריגה בשיעור של כ-31% בתוך 12 ימי מסחר בלבד. התשואה החודשית של המדד ביוני היתה הגבוהה ביותר שנרשמה מאז שהושק בפברואר 2020. לא פחות מ-12 מניות מתחום הבנייה שכלולות במדד הדגל ת"א-125 השיאו כל אחת תשואה של לפחות 15% במהלך יוני.

בעלי השליטה בחמש המניות המובילות הרוויחו סכומים גדולים במהלך החודש (הרווחים מתייחסים אך ורק לחברות אלו ואינם כוללים השקעות נוספות בארץ ובחו"ל):

שיכון ובינוי - עלייה של 39.4%

המרוויח הגדול: נתי סיידוף - 1.35 מיליארד שקל

שווי השוק: 9.3 מיליארד שקל
תחום פעילות: קבלנות תשתית ובנייה, ייזום למגורים, זכיינות
בעל המניות הגדול ביותר: נתי סיידוף (37%)

שיכון ובינוי היא אחת מקבלניות התשתית והבנייה המובילות בישראל, הפועלת בתחומי הבנייה, הייזום והזכיינות. החברה מתמחה בפרויקטים רחבי היקף, כולל בנייה למגורים, מבני ציבור ותשתיות. בעלת ניסיון של עשרות שנים בביצוע פרויקטים מורכבים ורחבי היקף, החברה זוכה להכרה כאחת מהחברות המובילות בענף הבנייה בישראל.

שיכון ובינוי הציגה מהפך מרשים ברבעון הראשון של 2025, עם מעבר מהפסד נקי משמעותי בשנת 2024 לרווח נקי של 137 מיליון שקל. החברה מכרה 611 יחידות דיור בשנת 2024 במחיר ממוצע של 3 מיליון שקל, עלייה של 12% במחיר הממוצע. החברה יישמה אסטרטגיה של מיקוד עסקי, שכללה הפסקת פעילות באפריקה והתמקדות בארה"ב ובישראל. החברה זכתה במכרז לפרויקט "בינוי-פינוי-בינוי" ברמת אליהו שיכלול 7,200 דירות חדשות, ואושרה תוכנית העיצוב לפרויקט פינוי-בינוי בנווה שרת של 1,159 דירות.

נתי סיידוף, איש עסקים ישראלי-אמריקאי בן 68, רכש שליטה בחברה בסוף 2018 בעסקה של 1.1 מיליארד שקל. הוא עשה את הונו בסחר ביהלומים והשקעות נדל"ן בארה"ב, ופעיל בפילנתרופיה ובארגונים פרו-ישראליים.

משמעות למשקיעים קטנים: משקיע שהחזיק מניות שיכון ובינוי בשווי 100 אלף שקל הרוויח כ-39,400 שקל ביוני.

אאורה - עלייה של 38.6%

המרוויח הגדול: יעקב אטרקצ'י - 1.27 מיליארד שקל

שווי השוק: 6.8 מיליארד שקל
תחום פעילות: בנייה למגורים, התחדשות עירונית
בעל המניות הגדול ביותר: יעקב אטרקצ'י (47.5%)

אאורה היא חברת נדל"ן המתמחה בבנייה למגורים ובפרויקטים של התחדשות עירונית. החברה נחשבת לאחת המובילות בתחום ההתחדשות העירונית בישראל, תחום שמהווה עדיפות לאומית קריטית לטיפול במחסור בדיור ושיפור תשתיות עירוניות קיימות. אאורה מתמחה בפרויקטים מורכבים הדורשים ניווט מיומן של מדיניות ציבורית ונוף רגולטורי.

אאורה רשמה תוצאות שיא בשנת 2024, עם הכנסות של 1.52 מיליארד שקל (עלייה של 46%) ורווח נקי שזינק ב-195% ל-357 מיליון שקל. החברה מכרה 1,048 דירות ב-2024, פי ארבעה מהשנה הקודמת. אאורה מתכננת להשיק 11 פרויקטים חדשים בשנת 2025 עם כ-4,843 יחידות דיור, כולל פרויקט "אאורה דה סטריפ" בנתניה עם 1,558 יחידות. דירוג האשראי שודרג ל-A2 והחברה הרחיבה את הסכם ההשקעה עם הפניקס ל-750 מיליון שקל.

עו"ד יעקב אטרקצ'י, המייסד והמנכ"ל המחזיק ב-47.5% מהחברה, מביא רקע במשפטים ומינהל ציבורי. הוא שימש כמנכ"ל החברה הממשלתית לוד-רמלה, ניסיון המעניק יתרון בתחום ההתחדשות העירונית המורכב.

משמעות למשקיעים קטנים: משקיע שהחזיק מניות אאורה בשווי 100 אלף שקל הרוויח כ-38,600 שקל ביוני.

כלל עסקי ביטוח - עלייה של 39.1%

המרוויח הגדול: אלפרד אקירוב - 670 מיליון שקל

שווי השוק: 11.9 מיליארד שקל
תחום פעילות: ביטוח חיים וכללי, ביטוח אשראי וכרטיסי אשראי
בעל המניות הגדול ביותר: אלרוב נדל"ן (14.4%)

כלל עסקי ביטוח היא אחת מחברות הביטוח המובילות בישראל, המציעה מגוון רחב של שירותים פיננסיים, כולל ביטוח חיים וכללי, ביטוח אשראי וכרטיסי אשראי. החברה מחזיקה בשווי השוק הגדול ביותר מבין חמש החברות המובילות, עם 11.9 מיליארד שקל, ומספקת שירותים למיליוני לקוחות בישראל. בשנת 2024 דיווחה כלל ביטוח על תשואה להון של כ-11.2%, אך ברבעון הראשון של 2025 הפער הצטמצם והחברה דיווחה על תשואה להון של כ-18.7%.

אלפרד אקירוב, יליד עיראק 1941, הוא איש עסקים ישראלי בעל השפעה רבה, המוכר כמייסד ובעל השליטה האולטימטיבי של חברת אלרוב. אלרוב נדל"ן ומלונאות, הנסחרת בבורסה לניירות ערך בתל אביב מאז 1983, משמשת ككלי העיקרי לאינטרסים העסקיים המגוונים של אקירוב.

אלרוב נדל"ן ומלונאות מחזיקה בנתח של 14.4% בכלל ביטוח, מה שממקם אותה כבעלת המניות היחידה הגדולה ביותר. השקעה משמעותית זו מהווה מרכיב חשוב בתיק ניירות הערך של אלרוב, שהציג רווחיות יוצאת דופן.

אקירוב נמצא במאמץ מתמשך, רב-שנתי, להשגת אישור רגולטורי לקבלת שליטה מלאה (כלומר, מעבר לסף בעלות של 15%) בכלל ביטוח. מאמצים אלו נתקלו באתגרים משמעותיים מצד גופים רגולטוריים, בעיקר עקב המגבלות של חוק הריכוזיות הישראלי.

מדד חברות הביטוח בבורסת ת"א עלה בחודש יוני בכ-27.2%, עלייה שהציבה אותו כמדד המניות המוביל בתשואה בחודש זה. ברמן מסבירה כי לעלייה הענפית היו כמה סיבות: "ראשית, שוק מניות ושוק אג"ח חזקים ביותר בחודש יוני. מדד המניות ת"א-125 עלה בכ-10.3%, מדד האג"ח תל גוב כללי עלה בכ-2.1%, ומדד האג"ח תל בונד כללי עלה בכ-1.2%".

משמעות למשקיעים קטנים: משקיע שהחזיק מניות כלל ביטוח בשווי 100 אלף שקל הרוויח כ-39,100 שקל ביוני.

פרשקובסקי - עלייה של 37.3%

המרוויחים הגדולים: משפחת פרשקובסקי - 606 מיליון שקל

שווי השוק: 2.5 מיליארד שקל
תחום פעילות: יזמות בנייה למגורים
בעלי המניות הגדולים ביותר: משפחת פרשקובסקי (64.8%)

פרשקובסקי היא חברת יזמות נדל"ן ישראלית המתמחה בבנייה למגורים. החברה פועלת בתחום הבנייה למגורים כבר יותר מחמישה עשורים, ומתמחה בפרויקטים רחבי היקף ברחבי הארץ. פרשקובסקי הונפקה לציבור בבורסה לניירות ערך בתל אביב בשנת 2007 ומאז ממשיכה להציג ביצועים חזקים בתחום הבנייה למגורים.

פרשקובסקי הציגה מהפך ברבעון הראשון של 2025, עם רווח נקי של 4.9 מיליון שקל לעומת הפסד של 4.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה. החברה מקדמת פרויקטים אסטרטגיים, כולל "הרובע המיוחד" באשדוד (460 יחידות דיור, רווחיות צפויה של 19.2%), "דירה להשכיר" בבאר יעקב (100 יחידות, רווחיות של 22%) ופרויקט "שער העיר" ברחובות. החברה צפויה להכנסות תפעוליות נטו מפרויקטים מניבים החל מ-2025.

משפחת פרשקובסקי מחזיקה ב-64.8% מהחברה, עם ארנון כנשיא (50+ שנות ניסיון), יוסי כיו"ר, שרון כמנכ"לית (מהנדסת אזרחית) ומאיה קרדי כיועצת משפטית.

משמעות למשקיעים קטנים: משקיע שהחזיק מניות פרשקובסקי בשווי 100 אלף שקל הרוויח כ-37,300 שקל ביוני.

אזורים - עלייה של 38.4%

המרוויח הגדול: הרשי פרידמן - 1.28 מיליארד שקל

שווי השוק: 5.0 מיליארד שקל
תחום פעילות: יזמות בנייה למגורים
בעל המניות הגדול ביותר: הרשי פרידמן (66%)

אזורים היא חברת יזמות נדל"ן בולטת, המתמחה בבנייה למגורים ובפיתוח פרויקטים מגוונים ברחבי הארץ. החברה נחשבת לאחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם דגש על איכות הבנייה וחדשנות בעיצוב. אזורים מפתחת פרויקטים מגוונים, החל מבנייה למגורים ועד לפרויקטים מסחריים, וזוכה להכרה בענף כמובילה בתחום הבנייה למגורים.

אזורים הציגה ביצועים חזקים בשנת 2024, עם עלייה של 19% בהכנסות שהסתכמו ב-1.75 מיליארד שקל. החברה מכרה 551 יחידות דיור ב-2024, עלייה של 40% לעומת השנה הקודמת, בהיקף כספי כולל של כ-1.6 מיליארד שקל. החברה החלה בשיווק של 902 יחידות דיור בשישה פרויקטים חדשים ב-2024, וקיבלה היתרי בנייה לארבעה פרויקטים נוספים הכוללים 720 יחידות דיור.

אזורים מקדמת פרויקטים משמעותיים להתחדשות עירונית, כולל פרויקט "דירה להשכיר" בבן שמן, לוד, שיכלול 402 יחידות דיור, ופרויקט פינוי-בינוי משמעותי בגבעת שמואל שיכלול 370 יחידות דיור. החברה אישרה חלוקת דיבידנד במזומן בסך 40 מיליון שקל.

הרשי פרידמן, איש עסקים, מיליארדר ופילנתרופ חרדי-קנדי יליד 1950, הוא בעל השליטה (66%) ויו"ר הדירקטוריון של אזורים.  פרידמן עבר לישראל בשנות הארבעים לחייו, שם רכש את אזורים בשנת 2011 משעיה בוימלגרין, מהלך אסטרטגי שהוביל להכפלת שווי החברה פי שבעה תחת ניהולו. תיק העסקים הנרחב של פרידמן משתרע מעבר לפיתוח נדל"ן וכולל אינטרסים משמעותיים בתחומי אריזות המזון ושוק הבשר הכשר בצפון אמריקה.

משמעות למשקיעים קטנים: משקיע שהחזיק מניות אזורים בשווי 100 אלף שקל הרוויח כ-38,400 שקל ביוני.

תשואות יוצאות דופן על רקע משבר

התשואות הגבוהות בחודש יוני מתארות תמונה מורכבת של זדמנות בצל משבר. "לאחר שבחודשים האחרונים של 2024 נהנו מניות של חברות בנייה ותשתיות רבות מתשואות נאות, על רקע ציפיות להשקעות נרחבות בפרויקטים לשיקום נזקי מלחמת 'חרבות ברזל' בדרום ובצפון, התמונה השתנתה בחודשים הראשונים של 2025", מסבירה ברמן.

לדבריה, מתחילת השנה ועד לפרוץ המלחמה מול איראן, סקטור הנדל"ן בכלל, וחברות הבנייה בפרט, הציגו תשואת חסר בולטות. מדד ת"א-בנייה רשם באותה תקופה תשואה שלילית של כ-16%, ופיגר ביחס לסקטורים אחרים שרשמו עליות חדות.

"ההרס הכבד שגרמו בישראל הטילים האיראניים חשף את הפגיעות של בניינים רבים חסרי מרחב מוגן, והציף מחדש את ההכרה בצורך בהשקעה במיגון העורף - הן דירות למגורים והן מבני ציבור", מציינת ברמן. "לאור זאת, הביקוש לפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית צפוי לגדול, וייתכן כי הממשלה והשלטון המקומי יקדמו הקלות בתהליכי התכנון והרגולציה כדי להאיץ יוזמות בתחום".