סקר בזק של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שנערך במהלך מבצע "עם כלביא" בסוף יוני 2025, חושף תמונה מורכבת של המשק הישראלי בזמן לחימה. כ-35% מהעסקים במשק דיווחו על צמצום חד בהיקף התעסוקה - פעילות של פחות מ-20% ממצבת העובדים הרגילה, כולל סגירה זמנית מוחלטת.

הסקר, שכלל כ-1,840 חברות עם שיעור השבה של 76%, בוצע בין התאריכים 23-25 ביוני, כשבוע וחצי לאחר תחילת המבצע ב-13 ביוני. הנתונים מייצגים כ-66,936 עסקים במגזר העסקי עם כ-2.14 מיליון משרות שכיר.

הפערים בין ענפי המשק השונים בולטים במיוחד. בענף שירותי המזון והמשקאות (מסעדות ואולמות אירועים) כ-70% מהעסקים דיווחו על היקף תעסוקה מינימלי או סגירה זמנית. לעומת זאת, בענפי ההייטק והפיננסים רק כ-12% מהעסקים נפגעו ברמה דומה, כאשר 61% מהם המשיכו לפעול בהיקף רגיל של מעל 81% מכוח האדם.

העסקים הקטנים ספגו את הפגיעה הקשה ביותר. בקרב עסקים עם 5-10 משרות שכיר, 39% פעלו בהיקף מינימלי או נסגרו זמנית, בעוד שבעסקים גדולים עם מעל 250 עובדים רק 12% נפגעו באופן דומה.

מבחינת ההכנסות, כ-35% מהעסקים צפו פגיעה של מעל 50% בפדיון שלהם בחודש יוני, בעוד ש-17% מהעסקים לא צפו כל פגיעה בהכנסות. גם כאן הפערים הענפיים בולטים - בענף המסעדות ואולמות האירועים 65% מהעסקים צפו פגיעה חמורה בפדיון, לעומת 11% בלבד בענפי ההייטק והפיננסים.

כ-53% מהמנהלים ציינו שהגבלות הפתיחה עקב המצב הביטחוני הן הגורם העיקרי לפגיעה בפעילות החברה, בעוד ש-45% ציינו את היעדרות העובדים כגורם משמעותי. מעניין לציין כי בענפי ההייטק, יותר מ-40% מהחברות דיווחו שהרחבת היקף העבודה מרחוק לא פגעה או פגעה במידה מועטה בלבד בפעילותן.

שיפור לעומת "חרבות ברזל"

בהשוואה לסקר דומה שנערך בסוף אוקטובר 2023 במהלך מלחמת "חרבות ברזל", ניכר שיפור בעמידות המשק. ביוני 2025, 34% מהעסקים דיווחו על היקף תעסוקה גבוה או רגיל (מעל 81% מהעובדים), לעומת 24% בלבד באוקטובר 2023.

עם זאת, ההבדלים הענפיים השתנו - בעוד שבאוקטובר 2023 ענפי הבינוי והתעשייה נפגעו קשה, ביוני 2025 דווקא ענפי שירותי המזון והמשקאות ושירותי בריאות, בידור ופנאי ספגו את הפגיעה החמורה ביותר.

נתון מדאיג נוסף שעלה מהסקר נוגע להיעדר מרחבים מוגנים - ל-21% מהעסקים אין כלל מרחב מוגן, ול-10% נוספים יש מרחב מוגן המתאים רק לחלק מהעובדים או הלקוחות. מצב זה מקבל משנה חשיבות לאור ירי מאות הטילים הבליסטיים במהלך המבצע.

מקלט תל אביב ישראל מלחמה (צילום: JOHN WESSELS, getty images)
מקלט במהלך המלחמה|צילום: JOHN WESSELS, getty images

41% מהגברים חששו מפיטורים, רק 18% מהנשים

סקר נוסף שנערך במקביל על ידי חברת AllJobs בקרב 173 עובדים במהלך ימי הלחימה מספק זווית משלימה. על פי סקר זה, 42% מהעובדים המשיכו לעבוד באופן רגיל - 24% מהמשרד ו-18% מהבית. כ-29% מהעובדים שהמשיכו לעבוד דיווחו כי התפוקה שלהם נותרה גבוהה.

הסקר חשף פערים מגדריים מעניינים - 41% מהגברים הביעו חשש מפיטורים לעומת 18% בלבד מהנשים. מנגד, נשים דיווחו יותר על קושי לשלב עבודה עם טיפול בילדים בזמן סגירת המסגרות החינוכיות. כ-60% מהעובדים דיווחו שהמעסיק גילה גמישות והתחשבות, כאשר 46% מהנשים דיווחו על התחשבות משמעותית לעומת 33% מהגברים.

כמחצית מהמשיבים ציינו שהעבודה שימשה עבורם "מקום בריחה" מהחדשות והמציאות הביטחונית, מה שסיפק להם יציבות רגשית בתקופה מאתגרת.

"דווקא ברגעי משבר המשק הישראלי גילה עמידות, אבל הסקר גם הציף את המחירים", אומרת ליאת בן תורה שושן, סמנכ"לית תחום קריירה והשמה ב-AllJobs. "נשים, הורים צעירים ועובדים שאינם חיוניים נשאו בעומסים כבדים יותר - והם היו זקוקים להתאמות אמיתיות, לא רק תפעוליות אלא גם רגשיות".