רגע לפני שהדיירים בפרויקט פינוי-בינוי בחולון פונו מבתיהם במסגרת הפרויקט, הם פונו מהם בנסיבות אחרות לגמרי: טיל איראני פגע בבניינים שלהם בבוקר ה- 19 ביוני, ושלושת הבניינים הכלולים בפרויקט, שבהם 48 דירות, נפגעו. כנראה שלו האירוע היה מתרחש בעוד חודש-חודשיים, כולם היו באירוע אחר לגמרי: הדיירים, בעלי הפרויקט, וגם מס רכוש.
אנה שילינג בקלינסקי, בת 30, סטודנטית, נשואה ואם לתינוקת, ובהיריון מתקדם, היא אחת מאותם דיירים. "בשעה 7 בבוקר", היא משחזרת, "פגע טיל מצרר איראני פגיעה ישירה בבית שלנו בחולון. הבניין שלנו נהרס כמעט לחלוטין, וכל השכונה סביבה ספגה נזקים כבדים. מרגע זה, חיינו התהפכו: נשארנו ללא קורת גג, ללא ציוד בסיסי וללא תשובות ברורות מהגורמים המוסמכים".
לאחר הנפילה, היא אומרת, תושבי הבניינים רוכזו במתחם של העירייה, שם פגשו אותם עובדות סוציאליות, ולאחר מכן הם פונו לבתי מלון שונים, רובם למלון לאונרדו בירושלים. אנה העדיפה להישאר באזור, ולשמור על המסגרת החינוכית של בתה בת השנה וחצי, והתפנתה לבית הוריה הנמצא בסמיכות. מאז ועד היום, היא אומרת, היא מנסה לברר מתי תקבל את הפיצוי המגיע להם, אך היא נזרקת מגוף אחד לשני: "במוקד 106 שולחים אותנו למס רכוש, והם שולחים אותנו לפיקוד העורף. שם אומרים לנו שהם לא ידועים מה אנחנו רוצים מהם. כל גוף משליך אחריות על האחר".

לדיירת אחרת, ניצה נתנאל, החברה בנציגות הדיירים, היה מזל טוב יותר. היא החליטה להקדים תהליכים, ויום לפני המלחמה עזבה את דירתה בפרויקט, ועברה לדירה ששכרה באותו הרחוב. "החלטתי שאני לא מחכה לקבלן", היא מספרת, "ועוברת דירה עוד לפני שמקבלים הודעת פינוי מהעירייה (במסגרת הפרויקט)".
למחרת, כאמור, החלה המלחמה, שתפסה אותה כבר בדירתה החדשה, למזלה הרב. מאחר ש"חסכה" עלויות פינוי למדינה, היא זכאית לפיצוי של 4000 שקל, אך גם היא, כמו אנה, לא יודעת מתי היא צפויה לקבל את הכסף. למרות שהיא חברה בנציגות הדיירים, לדבריה, היא מרגישה שהם בערפל: "כל אחד משליך אחריות על האחר. הייתה אמורה להיות לנו שיחת זום עם מס רכוש, שנדחתה. לא מאפשרים לדיירים לקחת תכולה שלהם יש דיירים היו להם בדירות כסף ותכשיטים, אבל אף אחד לא מאפשר להם לקחת את זה".

"אף אחד לא יודע איך 'לאכול' את זה"
דני עטיה, גם הוא חבר בנציגות, אומר שהדיירים שהתפנו לבתי מלון קיבלו שם מעטפת שלמה. אתמול למשל, הגיע למלון ראש עיריית חולון, שי קינן, ונפגש עם הדיירים. "כולם מגיעים לשם", אומר עטיה. "קופות החולים, משרד הפנים, העירייה. יש ייעוץ משפטי". לעומת זאת, הוא טוען, הדיירים שהתפנו עצמאית ולא נמצאים יחד עם השאר בבית מלון, נופלים בין הכיסאות, ויש בודדים שלא התפנו יחד עם כולם.
הוא עצמו מתגורר בדירה אחרת בחולון, ומי שהתגוררה בדירה שלו בבניין שנפגע היא בתו ומשפחתה, שפונו למלון בירושלים יחד עם כל שאר הדיירים. "מה שמפריע להרבה דיירים", הוא אומר, "זה שלא מאפשרים להם להיכנס לדירות ולקחת חפצים. בשני הבניינים הסמוכים כבר אפשרו זאת לדיירים, בבניין שלנו עדיין לא".
נכון לעכשיו, הדיירים צפויים להיפגש עם מס רכוש, ובינתיים, עדיין לא הוכרע מי יישא בתשלום שכר הדירה של הדיירים: האם מס רכוש, או שמא יזם הפינוי-בינוי, שממילא היה אמור לפנות את הדיירים בקרוב, ולממן את עלויות שכר הדירה שלהם. "אף אחד לא יודע איך 'לאכול' את זה", אומר עטיה.
היזם של פרויקט פינוי- הבינוי הוא אורון נדל"ן, מקבוצת אורון אחזקות. במסגרת הפרויקט של אורון, צפויות להתפנות 48 דירות משלושה בניינים, ובמקומן ייבנו שלושה מגדלים בני 9 ו-10 קומות, שבהם 126 יחידות דיור.

הפרויקט היה רגע לפני קבלת היתר מעיריית חולון, ובאורון מקווים שהאירוע האחרון יזרז את העניינים. "יש לנו רוח גבית מהעירייה", אומר גל קסטל, המשנה למנכ"ל אורון נדל"ן ומנהל התחדשות עירונית בחברה. "מבחינתנו", אומר קסטל, "אנו מתנהלים כאילו זה ערב נפילת טיל. אנחנו צפויים לקבל היתר בנייה בימים הקרובים, להשלים כל מיני תהליכים מול הבנק המלווה כדי לעלות על הקרקע ולהתחיל לבנות את הפרויקט. אם הפרויקט לא היה בפינוי בינוי, ממילא הוא היה נהרס, המדינה הייתה צריכה לבנות בניין שווה ערך, ומן הסתם זה גם היה לוקח זמן רב. לשמחתם של הדיירים, הפרויקט הגיע ממש לקו הסיום, ומבחינתנו כחברה, הוא ממשיך כרגיל".
קסטל מספר שלפני כשבוע הם נקראו לעירייה, ובפגישה נכחו נציגי מס רכוש. לדבריו, הם הציעו כי יעבירו דמי שכירות של שלושה חודשים לדיירים, דרך החברה, שכן ממילא החברה תידרש בקרוב לשלם דמי שכירות לדיירים, עבור התקופה של בניית הפרויקט. אלא שהדיירים ביקוש להתנהל עצמאית מול מס רכוש, ללא מעורבותה של אורון. "אנחנו מכבדים את זה", אומר קסטל.

"העירייה בקשר יומיומי איתנו, וגם הצהירה שתיתן מענק למתווכים שיעזרו לדיירים המפונים, ויאתרו להם דירות להשכרה כמה שיותר מהר. אנו ממוקדי מטרה להתחיל לממש את הפרויקט, ובינתיים אנו מלווים את הדיירים, ומנסים לעזור להם".
מרשות המסים נמסר בתגובה: "קרן הפיצויים עומדת בקשר רציף עם הדיירים והיזמים בפרויקט ביאליק ועם עיריית חולון. טרם התקבלו החלטות סופיות, אבל הדיירים שותפים לדיונים ויכולים להתעדכן דרך הנציגויות שלהם, העירייה והיזמים. בנוסף, קרן הפיצויים בקשר ישיר ורציף עם הדיירים שפונו למלונות ואף בעת כתיבת שורות אלו, מנהל הקרן נמצא בפגישה עימם".