בתחילת השבוע נפל דבר בהיסטוריה הנדל"נית של ארצות הברית. אחוזת פלייבוי, ביתו הידוע לשמצה של מייסד המגזין האירוטי יו הפנר, תימכר לבעל הנכס השכן, הבעלים של יצרנית החטיף "טווינקי". תג המחיר שניתן לאחוזה היה 200 מיליון דולר, אולם לא ברור מה היה המחיר הסופי ששולם תמורתה. למי שדואג להפנר, הוא יגור באחוזה עד מותו, על פי הסכם המכירה.
במפתיע, לא מדובר בעסקה יוצאת דופן. בזמן שבארצות הברית כמעט חצי מהאוכלוסייה הכריזה כי לא תוכל להתמודד עם חוב פתאומי של 400 דולר, מתפתחת לה אינפלציה של בתים בשווי של 100 מיליון דולר או יותר. הרשימה היוקרתית של בתים עם תג מחיר של לפחות 9 ספרות מתנפחת משנה לשנה.
עוד ב-mako כסף:
על פי סוכנות הנדל"ן היוקרתית "כריסטי'ס", רק 12 בתים כאלו עמדו למכירה ב-2014. שנה לאחר מכן המספר עלה ל-19, והיום ישנם לא פחות מ-27. אחד מהם, אחוזה ורודה בריביירה הצרפתית בבעלותו של מעצב האופנה פייר קרדן, מציבה תג מחיר אסטרונומי של 450 מיליון דולר. אם נוסיף לרשימה הזו "מכירות שקטות" שנעשות מפה עשיר מאוד לאוזן עשירה מאוד, ולא דרך סוכנויות רשמיות, אפשר כבר להגיע למספר שנע בין 40 ל-50 בתים.
"יש יבול שופע", אמר בכיר בכריסטי'ס אינטנשיונל בריאיון לניו יורק טיימס, "זה פשוט עולם חדש מבחינת מה שאנשים בונים ומוכרים". עם זאת, להצטברות הפתאומית הזו יש את כל המאפיינים של בועת נדל"ן קטנה ויוקרתית, במיוחד כשהיא מגיעה בתקופה שקצב הרכישות בשוק הנדל"ן הואט. אולי השוק הזה לא כל כך גדול כמו שחלק קיוו.
בשנה שעברה נמכרו בעולם רק שני בתים בעלי תג מחיר של 100 מיליון דולר או יותר. אחד מהם הוא אחוזה בגדול של 9,455 מ"ר בהונג קונג שנרכשה על ידי ג'ק מא, מבעלי חברת הענק עליבאבא. השני הוא בית עתיק בלונדון שנמכר תמורת 132 מיליון דולר. השנה נמכרה חווה ענקית בטקסס בשווי 700 מיליון דולר, אך מחיר העסקה הסופי מעולם לא פורסם.
בית ב-500 מיליון דולר
הפעם האחרונה שנצפתה אינפלציה פתאומית שכזו בקרב בתי היוקרה הייתה ב-2007, קצת לפני ההתרסקות הכלכלית העולמית שסחפה איתה גם את שוק היוקרה. ב-2008, לפחות 4 בתים היו רשומים כבעלי תג מחיר של 100 מיליון דולר או יותר. אחד מהם, אחוזה בבעלות המועמד הרפובליקאי לנשיאות דונלד טראמפ בפאלם ביץ', נמכר בסופו של דבר "רק" ב-95 מיליון דולר. אחוזה אחרת, בבריטניה, שמחירה הוערך ב-138 מיליון, נמכרה לבסוף ב-50 מיליון. אמנם, כל אחד יכול להדביק לנכס שלו תג מחיר גבוה כדי למשוך תשומת לב, אך מכירות של בתים בעלי תשע ספרות הן עדיין נדירות, גם בתקופות טובות. מ-2011 ועד 2016, נמכרו בסך הכל 15 בתים כאלו.
אנשי שיווק שמקדמים את הנכס היוקרתי שלהם מוכנים להישבע שמדובר ביצירת אמנות חד פעמית ומרטיטה לבבות, וחלקם יגידו שמדובר בגילום כלכלי לכסף כדאי יותר ממניות או יצירות אמנות. מתוך 10 הנכסים היקרים בעולם, 7 נמצאים בארה"ב, מתוכם 4 בלוס אנג'לס. הנכס היקר ביותר ברשימה הוא מתחם ענק בבל-אייר, הכולל צי של 30 מכוניות וקזינו פרטי, בשווי 500 מיליון דולר.
ומה קורה בישראל בכל הקשור לדירות יוקרה? בישראל אולי אין דירות ששוות 100 מיליון דולר, אבל עדיין מורגשת דומיננטיות של שוק היוקרה. ב-2015 נמכרו בישראל 826 דירות בשווי של 5 מיליון שקל או יותר, עלייה של 1 אחוז מ-2014. העסקה היקרה ביותר של 2015, לפי נתוני רשות המסים, נחתמה בשדרות רוטשילד 30 בתל אביב בסכום של 87 מיליון שקל. בירושלים נמכרה דירה במלון וולדורף אסטוריה ב-24 מיליון שקל, ואילו בהרצליה פיתוח נמכרה וילה ב-39 מיליון שקל.
עם זאת, כדאי לשים דברים בפרופורציות. החלק היחסי משל עסקאות היוקרה הוא עדיין קטן מאוד. רק אחת מכל אלף דירות שנמכרות בישראל היא דירה בעלת תג מחיר של 5 מיליון שקל או יותר.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il
רוצים לקנות דירה חדשה? היכנסו לכאן בונים