הירי מאירן הביא לפגיעה במאות בניינים, וכבר הוגשו מעל 40 אלף תביעות נזקים. בימי שגרה, בנייה של פרויקטים חדשים לוקחת שנים ארוכות והמתנה לאישורים והיתרים רבים. אך בזמן שאלפי ישראלים עדיין מפונים מבתיהם, יש צורך דחוף בפתרונות מהירים, חקיקתיים ומנהליים, שיאפשרו שיקום מהיר ובנייה מחדש. לשכת שמאי מקרקעין בישראל (ע"ר) יזמה תכנית מפורטת להקל על הישראלים - ולהביא לשיקום מהיר של הבתים שנהרסו.
המפתח לתכנית, מסבירים בלשכה, הוא להתחיל במיפוי הבניינים שנהרסו. כך יהיה ניתן להתאים לכל פרויקט את פתרון השיקום שמתאים לו. חלק גדול מהמבנים כבר היו בשלבים שונים של תהליכי התחדשות עירונית: תמא/1, תמא/2, או במסלול של פינוי בינוי. ישנם בניינים שכבר קיבלו היתר בניה ועבודות הריסה, בעוד אחרים עדיין נמצאים בשלבים שונים של הליכי התב"ע.
ההתאמות הדחופות ביותר לקידום בנייה מחדש עוברות דרך הגופים הבירוקרטיים בענף הבנייה. לכן, בלשכת שמאי מקרקעין בישראל קוראים להקמה של מסלול ירוק, שיאפשר קידום מואץ של תכנון ורישוי. "קיים אינטרס ציבורי מובהק במציאת פתרונות מהירים, ייחודיים ויעילים" אומרים בלשכה. "המלחמה יצרה מציאות חדשה שמחייבת לרכז כוחות".

בלשכה מדגישים כי חשוב שהמדינה תעניק פיצוי מלא לדיירים דרך מס רכוש, כדי למזער את הפגיעה הכלכלית שספגו אחרי שביתם נהרס. בנוסף, המצב מחייב לספק פתרונות זמניים עד שהבניינים יעמדו מחדש, כמו סיוע בשכר דירה או מגורים חלופיים. אחד הדגשים המרכזיים הוא לשמור על זכויות הבנייה המקוריות של הדיירים, כאילו הבניין לא נהרס, כל זה נועד לאפשר להם לחזור לדירה חדשה - בלי לוותר על מה שהיה שייך להם קודם.
עוד הצעה שנבחנת היא לשלב גם בניינים שלא היו חלק מפרויקטים של התחדשות עירונית בתוכניות של פינוי-בינוי. כך אפשר יהיה לשקם אותם בצורה מהירה וכוללת – עם תשתיות חדשות, עמידות גבוהה יותר וניצול טוב של הקרקע. בלשכה רואים בכך לא רק פתרון נקודתי, אלא הזדמנות לתקן עיוותים קיימים ולחזק אזורים שלמים שנפגעו קשה במלחמה.
רוצים לדעת אם זה מתאים גם לכם? לחצו כאן ליצירת קשר