אם יש בן משפחה שזכה לחסדי אלת העוגיות, הידועה בכינויה אמא שלי, זה מתן. כשגילי ואני היינו קטנות היא רק התחילה להתמחות באפייה – התמחות שהגיעה לשיא עם השנים, ומתוצאותיה נהנו בעיקר מתן, האח הצעיר, והאורחים המזדמנים.
אין מה לומר, אחי הקטן הכיר את כל הדרכים לקבל את מה שהוא רוצה. נכון שהוא היה הילד הכי חמוד בארץ וגדל להיות גבר הורס, אבל רק בשבילו אמא הייתה עומדת שעות במטבח ומכינה שלושה מגשי עוגיות, כדי לשלוח לאיפה שזה לא יהיה שהוא נמצא.
כשמתן השתחרר מהצבא ויצא לקורס מקצועי, היא הייתה שולחת לו מדי שבוע עוגיות חמאה, עוגיות שקדים, רולדת תמרים, וגולת הכותרת: אלפחורס – עוגיות דרום אמריקאיות רכות, נימוחות ומלאות ריבת חלב. אחי מספר שבסוף היום היו מתקבצים כמה חברים בחדר, נשענים אחורה בעייפות ושואלים לפי הסדר "יש עוגית?", תוך התבוננות רבת משמעות במתן. שנה אחר כך הוא נסע לברילוצ'ה, מולדת האלפחורס, שם הוא אכל את האלפחורס הכי טעימות בעולם – אבל כל ביס שהוא לקח מהן הזכיר לו את החבר'ה בקורס, את התחנונים לקבל עוגית, את הקופסה שתמיד שימחה אותו ואת אמא שלי עומדת במטבח ואופה עם כל הלב.
אני, אגב, הייתי בטוחה שאני פשוט לא אוהבת אלפחורס, עד שהכנתי את המתכון הזה. אחרי שערבלתי, רידדתי, מרחתי ריבת חלב, הצמדתי וגלגלתי בקוקוס – נתתי ביס מלא ספקות. הטעם שמילא אותי הבהיר לי כמה הפסדתי כל השנים, כשעוד יכולתי לאכול אלפחורס מעשי ידי אמי.
אלפחורס
המרכיבים (אפשר בהחלט להקטין את הכמויות בחצי):
לבצק:
200 גרם חמאה
100 גרם סוכר
4 חלמונים
2 כפות קוניאק או ברנדי
2 כפיות אבקת אפייה
חצי כפית סודה לשתייה
200 גרם קמח
300 גרם קורנפלור
למילוי:
ריבת חלב
לציפוי:
(לא חובה) 70 גרם קוקוס טחון
כלים:
מיקסר עם וו לישה
מערוך
נייר אפייה
טבעת (רינג) לחיתוך הבצק
אופן ההכנה:
1. מתחילים עם הבצק: מכניסים למיקסר את החמאה, הסוכר, החלמונים והקוניאק ומערבלים. בקערה נפרדת מערבבים את החומרים היבשים: קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה וקורנפלור.
2. מוסיפים למיקסר ומערבלים עד שהבצק אחיד ונפרד מדפנות הקערה.
3. מפזרים קמח על משטח העבודה, מכסים גם את המערוך בקמח ומרדדים את הבצק לעובי של כסנטימטר.
4. קורצים עיגולים בקוטר של כ-4 ס"מ, מניחים את נייר האפייה על התבנית ומסדרים את העוגיות בצורה אחידה (סביר להניח שתצטרכו לפחות שני סבבים, זו כמות בצק גדולה).
5. מכניסים לתנור ל-15 דקות בחום של 170 מעלות. מוציאים ומניחים להתקרר.
6. מרכיבים את האלפחורס: בעזרת מרית מורחים בנדיבות ריבת חלב על חצי מהעוגיות (על הצד הפנימי והחלק). מצמידים עוגייה נוספת בעדינות, ומניחים בצד.
7. מפזרים קוקוס טחון על משטח עבודה נקי ומגלגלים את העוגיות על הצד. מניחים בצד להתקררות סופית ולהתקשות של ריבת החלב, ומגישים.