ארגון לקט ישראל (או בשמו הראשון, "משולחן לשולחן"), השלוחה הישראלית של בנק המזון העולמי בהנהגתו של המייסד ג'וזף גיטלר, יצר במהלך 10 השנים האחרונות מהפכה של ממש בתחום הצלת המזון בישראל.
עבר: הלבבות נפתחים
בתחילת הדרך, לפני עשור בדיוק, עברו העובדים והמתנדבים הראשונים של הארגון ממטבח למטבח בין חברות קייטרינג לאולמי אירועים, בין תאגידי היי-טק לבסיסי צה"ל, אספו מהם עודפים עצומים של מזון מבושל שלא נאכל, וחילקו אותו לנזקקים. בהמשך הם פנו לבתי אריזה ולחקלאים בשדותיהם ובמטעיהם, וביקשו מהם לתרום כל תוצרת חקלאית שאינה מתאימה לשיווק אך עודה ראויה למאכל. מפעלי מזון לסוגיהם התבקשו אף הם לתרום מתוצרתם: מוצרים טעימים, שיכולים להשביע ילדים רעבים – גם אם תאריך התפוגה שלהם כבר מתקרב.
רבים מאוד, בכל רחבי ישראל, נענו ברצון לפניות, ופתחו לרווחה את הדלתות והלבבות. ולקט ישראל צמח והתעצם, ופעילות הצלת המזון התפתחה והתרחבה, כמענה לצורך שרק הולך וגדל.
עם הזמן החל הארגון להסדיר ולשכלל את פעילותו. אנשי מקצוע מהשורה הראשונה - ובראשם המנכ"ל גידי כרוך - גויסו לשורותיו, והביאו עמם שיטות עבודה ואסטרטגיות ניהול של המאה ה-21.
הווה: מובילים בישראל
לקט ישראל של היום הוא ארגון כלל-ארצי גדול ומתקדם - עמותה עם מטרות של תרומה ורווחה, המנוהלת על פי עקרונות של חברת היי-טק. 80 עובדים וכ-50,000 מתנדבים מפעילים את גלגלי הענק של הצלת המזון: מרכזים לוגיסטיים מתקדמים, צי כלי הרכב שמביאים את סמל העץ הצבעוני לכל פינה בארץ, מאות תורמי מזון מענפים ומגזרים שונים, ולאחרונה גם שדות חקלאיים ייעודיים שתוצרתם נתרמת אך ורק לנזקקים של לקט ישראל. בקצה השרשרת ממתינות 180 עמותות נבחרות, יעילות ואיכותיות, שמחלקות את המזון לאנשים הזקוקים לו: 140,000 ישראלים – ילדים, מבוגרים וקשישים – שידם אינה משגת לאכול לשובע.
כיום לקט ישראל אינו מסתפק עוד בהצלת מזון, אלא מקפיד מאוד על איכותו ובטיחותו, מתוך אמונה כי אנשים עניים אינם צריכים לאכול אוכל עני. היצע המזון של הארגון מתמקד בפריטים בעלי ערך תזונתי גבוה, שנשמרים בתנאים מיטביים, ומומחים מטעם הארגון מנחים את אוכלוסיות היעד כיצד לשפר את המזון העולה על שולחנן.
עתיד: מענה לאתגרים הגדלים
היום, במלאת לו עשור, לקט ישראל גאה בהישגי העבר וההווה, אך נושא את פניו לעתיד – וכאן נכונו לכולנו עוד אתגרים רבים. ראשית, כדי לייעל ולמקד את פעילותו, יוזם הארגון סדרה של מחקרים מדעיים, שיניבו נתונים מדויקים אודות תחומי התמחותו: השמדת מזון בישראל, דרכים להצלת מזון וצורכיהם התזונתיים של קהלי היעד. יעד נוסף לשנים הקרובות הוא הרחבת מעגלי ההשפעה בציבוריות הישראלית - עד לדרגים הגבוהים ביותר של מקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות, בכנסת ובממשלה.
חזון: מאמץ משותף
במהלך העשור הבא שואף ארגון לקט ישראל לחבור לכל הגורמים המשפיעים בחברה ובמשק בישראל – חברות עסקיות, עמותות חברתיות וגופים ממשלתיים – על מנת לתת מענה יצירתי ופורץ דרך לאתגרי הרווחה של המאה ה-21.
אנו מאמינים ומקווים כי ביחד נוכל לבנות כאן חברה ישראלית צודקת ותומכת יותר – חברה שמשכילה לנצל את משאביה התזונתיים, ואין בה אנשים רעבים.
אנו מזמינים אתכם להצטרף למהפכת הצלת המזון של לקט ישראל, ולחגוג איתנו עשר שנים של עשייה חברתית פורצת דרך!