שקית הפתעות לחג
מנה עסיסית וטעימה שהיא ארוחה שלמה. צורת ההכנה המיוחדת – אידוי – מניבה מנה עם מעט שמן והרבה הרבה ויטמינים.
המרכיבים (4 מנות):
4 יחידות פילה סלמון (או כל דג ים אחר), נקי מעצמות, במשקל 180 גרם למנה
מלח
פלפל שחור גרוס
100 מ"ל יין לבן (קצת פחות מחצי כוס)
2 שיני שום כתושות
100 מ"ל שמן זית איכותי (קצת פחות מחצי כוס)
כף שטוחה של חרדל גרגירים
8 עלי מרווה
2 גבעולי תימין, מופרדים לעלים
קליפה מגוררת מתפוז אחד
400 גרם פרחי ברוקולי (אפשר מופשרים של סנפרוסט)
400 גרם פרחי כרובית (אפשר מופשרים של סנפורסט)
מעט כוסברה קצוצה, להגשה
אופן הכנה:
1. מתבלים את הדגים במעט מלח ופלפל שחור גרוס.
2. מערבבים בקערה את היין, השום, שמן הזית, החרדל, עשבי התיבול וקליפת התפוז.
3. מוסיפים את הירקות והדגים ומערבבים בעדינות. מעבירים למקרר ל-15-30 דקות, לספיגת טעמים. מחממים תנור ל-200 מעלות.
5. פורסים על משטח העבודה יריעה של נייר אפייה. מקפלים את הקצוות בצורת מעטפה ומכניסים לכל מעטפה מנת דג עם מעט ירקות וכף מהמרינדה. סוגרים היטב בעזרת חוט קשירה לאפייה.
6. מסדרים את שקיקי הנייר על תבנית ואופים 12-15 דקות.
7. פותחים כל שקיק בזהירות, מפזרים מעט כוסברה קצוצה ומגישים מעטפה לכל סועד.
פרגיות ממולאות
מנה מאוד חגיגית עם המון דברים מזינים, בניחוחות וטעמים אסייתיים.
המרכיבים (8 מנות):
8 יחידות נתחי פרגית (החלק של ירך ולא השוק), ללא עצמות, עור ושומן
כוס של תערובת של אגוזי קשיו ופיסטוקים
כוס של תאנים ומשמשים מיובשים
חצי כפית כמון טחון
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
להגשה: כוסברה ובצל ירוק, קצוצים
למרינדה:
כף רוטב סויה
מיץ מחצי לימון
150 מ"ל קרם קוקוס
כף רוטב צ'ילי מתוק
אופן הכנה:
1. מכינים את המילוי: מכניסים למעבד מזון את האגוזים, הפירות היבשים, הכמון והפטרוזיליה וטוחנים בפולסים למחית גסה ואחידה.
2. מערבבים היטב בקערה את חומרי המרינדה, מכניסים את הפרגיות ומשרים שעה במקרר.
3. מוציאים את הפרגיות מהמרינדה וממלאים כל אחת הכף מהמילוי. מגלגלים וסוגרים בעזרת קיסם.
4. מחממים תנור ל-190 מעלות. מסדרים את הפרגיות בצפיפות בתבנית, יוצקים עליהן את מה שנשאר מהמרינדה ומכסים בנייר כסף. מכניסים לתנור ל-15 דקות, מסירים את נייר הכסף מגבירים את החום ל-210 וצולים בחום עליון כ-5 דקות. הופכים את הפרגיות וצולים 5 דקות נוספות. מדי פעם משקים את הפרגיות ברוטב שבתבנית.
5. מפזרים מעט כוסברה ובצל ירוק קצוץ ומגישים.
תבשיל קינואה וגריסי פנינה עם פטריות וחצילים
תוספת או מנה בפני עצמה, שמתאימה גם לצמחונים והטבעונים במשפחה.
המרכיבים (6 מנות):
חצי קילו קינואה מלאה
חצי קילו גריסי פנינה
כף וחצי שמן זית
2 בצלים יבשים, חתוכים לקוביות
3 שיני שום, פרוסות
2 חצילים בינוניים, קלופים לחתוכים לקוביות
2 סלסלות פטריות טריות מכמה סוגים, חתוכות גס
כוס יין לבן
חצי כוס אגוזי מלך קצוצים
חצי כפית שטוחה כמון טחון
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
מיץ מחצי לימון
מלח
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. שמים את הקינואה והגריסים בסיר גבוה וממלאים מים קרים עד אצבע מעל הקינואה והגריסים. מביאים לרתיחה, מוסיפים כפית מלח ומנמיכים את האש.
2. מבשלים על אש קטנה 15-20 דקות. מסננים.
3. מאדים את הבצל במחבת גדולה עם שמן זית עד שהוא נהיה שקוף.
4. מוסיפים את השום, חצילים והפטריות ומתבלים בחצי כפית מלח וקורט פלפל שחור גרוס.
5. כשהפטריות והחצילים מתחילים להשחים, מוסיפים את היין לבן ומניחים לו להתאדות כשתי דקות.
6. מוסיפים את האורז, הגריסים והאגוזים, ומקפיצים 3-5 דקות.
7. מוסיפים את הכמון, הפטרוזיליה ומיץ הלימון, מערבבים ומגישים.
* למנה חלבית ניתן להגיש עם 3 כפות יוגורט צאן.
סלט חגיגי של בייבי תרד, עגבניות שרי, ענבים ופקאן
המרכיבים (4 מנות):
לסלט:
250 גרם עלי בייבי תרד שטופים ויבשים
1 חבילה נבטי חמנייה
כוס ענבים ללא גרעינים, חצויים
חצי בצל סגול, פרוס דק
כוס עגבניות שרי, חצויות
שליש כוס אגוזי פקאן, קצוצים
לרוטב:
1 כף חומץ בלסמי איכותי
2.5 כפות שמן זית
שן שום כתושה
חצי כף דבש
חצי כפית שטוחה מלח
קורט פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מערבבים בעדינות את כל חומרי הסלט חוץ מהפקאנים.
2. מכניסים את כל חומרי הרוטב לצנצנת ומנערים היטב כדקה.
3. שופכים מהרוטב על הסלט ומערבבים בעדינות. מפזרים את הפקאנים ומגישים.
פבלובה במילוי ריקוטה ופירות טריים
מעדן מתוק ולא נורא משמין, עם ריקוטה רכה ודלת שומן במקום שמנת מתוקה.
המרכיבים (4 מנות):
8 חלבונים
3 כוסות סוכר
250 גרם ריקוטה פרסקה טרייה (5%)
כוס של מבחר פירות העונה, וחתוכים גס
מעט עלי נענע, קצוצים
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-120 מעלות.
2. מחממים את החלבונים והסוכר בבן מארי (ממלאים סיר עד רבע גובה במים, ומעליו מניחים סיר נוסף, קטן יותר, כך שלא ייגע במים הרותחים. את כל זה מניחים על האש), עד שהסוכר נמס (אם יש לכם מד חום – הטמפרטורה של המים צריכה להיות 60 מעלות).
3. מעבירים את החלבונים לקערת ההקצפה של המיקסר ומקציפים עד שהקערה מתקררת מבחוץ ונוצר קצף יציב ומעט דביק.
4. מעבירים את הקצף לשקית זילוף עם צנתר בעל פתח עגול, ויוצרים על נייר אפייה 4 בסיסים לפבלובות, כל אחד בקוטר 10 ס"מ. יוצרים מסביב לבסיס מעין חומה, כך שתיווצר מעין כוס של מרנג. מהקצף הנותר אפשר לזלף נשיקות קטנות.
5. מכניסים לתנור, מנמיכים את החום ל-90 מעלות ואופים שעה. לאחר האפייה משאירים בתנור הסגור עוד שעה לפחות.
6. הגשה: ממלאים כל פבלובה בגבינת ריקוטה, ומפזרים מעל מעט מהפירות הטריים. מקשטים בנענע ומגישים.
* שף שגיא אזולאי הוא שף מסעדת לבן בירושלים