חלת דבש עם קמח מלא
הדבש משאיר את החלה הזו עסיסית ולחה גם יום לאחר האפייה – כך שאתם לא חייבים לטרוח על ההכנה שלה בערב החג עצמו. שימו לב, המתכון הוא חלבי, אבל אפשר להמיר את החמאה במחמאה (באותו משקל) – ולהפוך אותו לפרווה.
המרכיבים (3 חלות):
1/2 ק"ג (3.5 כוסות) קמח ללחם (שטיבל מספר 2)
1/2 ק"ג (3.5 כוסות) קמח מלא
50 גרם שמרים טריים או שמרית
1 שקית משפר אפייה (שמרית)
160 גרם (חצי כוס) דבש
420 מ"ל (כוס ושלושת-רבעי) מים
2 ביצים גדולות
50 גרם חמאה רכה (או מחמאה, או אפילו שמן זית - ואפשר גם לוותר לגמרי)
20 גרם (2 כפות) סובין חיטה
5 גרם (1 כפית) מלח
להברשה:
מעט מים
סובין חיטה
אופן ההכנה:
1. מכינים את הבצק ומתפיחים: שמים במיקסר עם וו לישה את הקמחים, השמרים, משפר האפייה, הדבש, המים, הביצים, החמאה והסובין. לשים במהירות אטית-בינונית 9-10 דקות, עד לקבלת בצק חלק ואחיד, מוסיפים את המלח ולשים עוד כדקה.
2. מעבירים את הבצק לקערה מקומחת, מכסים בניילון או במגבת לחה ומתפיחים כשעה או עד שהוא מכפיל את נפחו.
3. מעצבים מתפיחים שוב ואופים: מחלקים את הבצק ל-9 חלקים שווים, ויוצרים מכל אחד גליל באורך 30 ס"מ. מחלקים את הגלילים ל-3 קבוצות של 3, וקולעים מכל שלשה צמה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כ-45 דקות.
4. מחממים תנור ל-175 מעלות, מברישים את החלות במים, מפזרים סובין חיטה ואופים כ-25-30 דקות עד להזהבה.
עוגת דבש קלאסית
המרכיבים (לתבנית עגולה 24 או 3 תבניות אינגליש קייק באורך 25 ס"מ):
1 כוס מים (240 מ"ל)
2 כפות קקאו (20 גרם)
3 כוסות קמח (420 גרם)
1 שקית אבקת אפייה (10 גרם)
1 כפית אבקת סודה לשתייה
2/3 כוס דבש (200 גרם)
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית קפה נמס
2 ביצים גדולות
כוס שמן פחות כף (180 גרם)
3/4 כוס סוכר (150 גרם)
3 חלבונים
1/4 כוס סוכר, להקצפה (50 גרם)
קישוטים אפשריים:
חצי כוס (50 גרם) אגוזי מלך טחונים
חצי כוס שקדים פרוסים מולבנים
חצי כוס אגוזי מלך קצוצים גס
חצי כוס שומשום לבן
אופן ההכנה:
1. מרתיחים את המים, מערבבים עם הקקאו ומצננים.
2. מערבבים במיקסר עם וו גיטרה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הדבש, הקינמון, הקפה, הביצים, השמן ושלושת-רבעי כוס סוכר עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את המים עם הקקאו ומערבבים.
3. שוטפים את קערה ומנגבים טוב טוב – שלא תישאר אפילו טיפה אחת.
4. מקציפים בקערת המיקסר את החלבונים עם 1/4 כוס סוכר לקציפה תפוחה ויציבה.
5. מערבבים את קצף חלבונים לתוך התערובת בתנועות קיפול.
6. מחממים תנור ל-170 מעלות. מוזגים את תערובת עוגת הדבש לתבנית, מקשטים איך שרוצים ואופים כ-35 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא עם פירורים לחים.
שטרודל תפוחי עץ וצימוקים
המרכיבים:
3 עלי פילו, מופשרים ומכוסים במגבת מטבח לחה (זה חשוב מאוד, אחרת הם יישברו)
25 גרם חמאה
מקל וניל, חצוי ומגורר
5 תפוחי עץ מסוג גרני סמית, קלופים, חצויים ופרוסים לעובי 3 מ"מ (או חתוכים לקוביות של ס"מ)
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
60 גרם (1/2 כוס) צימוקים לבנים
2 כפות שמן קנולה
60 גרם (1/2 כוס ועוד כף) שקדים טחונים (ללא קליפה)
להברשה:
ביצה טרופה
לקישוט:
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
1. מכינים את המלית: ממיסים בסיר רחב את החמאה עם מקל הווניל, מוסיפים את התפוחים ומבשלים כדקה עד שהתפוחים נעטפים בחמאה המומסת. מוסיפים את הסוכר ומערבבים. ממשיכים לבשל עוד 7-8 דקות, עד שהתפוחים מתרככים אך עדיין שומרים על צורתם. מורידים מהאש ומוסיפים את הצימוקים הלבנים. מצננים.
2. עורכים ואופים: מחממים את התנור ל-190 מעלות. פורשים עלה פילו על משטח העבודה כך שהדופן הארוכה שלו צמודה אליכם. מניחים עליו עלה נוסף, בחפיפה מוחלטת. מניחים את העלה השלישי כך שחצי ממנו יכסה את שני העלים, והחצי השני יבלוט כלפי מעלה. מה שמתקבל זה יריעת פילו בעוביים משתנים ובגודל של עלה וחצי.
3. מברישים את שטח הפנים של הפילו בשמן קנולה ומפזרים את השקדים הטחונים.
4. מסננים את מלית התפוחים וסוחטים אותה מעט. מסדרים את המלית על הפילו מימין לשמאל, מקפלים את שני הקצוות ומגלגלים מכם והחוצה לגלילה בקוטר 6-7 ס"מ. מברישים בביצה ואופים 18-20 דקות, עד להזהבה.
5. מקשטים ומגישים: מפזרים אבקת סוכר על השטרודל ומגישים, אפשר עם גלידת וניל או קצפת.
מתכונים של מנות ראשונות ותוספות לראש השנה
מתכונים: עוגות של קרין גורן ומיקי שמו