לאט אבל בטוח, סצנת האוכל של באר שבע הולכת ומתפתחת, ובשנה האחרונה העיר חווה פריחה קולינרית מדהימה. לא מעט מקומות חדשים ומעניינים פועלים בעיר בכלל, ובעיר העתיקה בפרט, עד כדי כך שהתחילו לערוך שם סיורי ברים ליליים (הפרטים בהמשך).

איבו (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
איבו בבאר שבע. טורקית וכשרה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

לפני שבועות ספורים סיפרנו לכם על ליס שפתח השף יקיר מסרטי, ויש עוד פתיחות מרגשות בדרך; אבל השפע הבאמת בלתי נתפס הבהיר לנו שיש צורך ברשימה מקיפה של מקומות מהגל הבאר שבעי החדש.

ג'סיקה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
ג'סיקה החדשה. הניסיון התל אביבי ניכר|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

ג'סיקה
ג'סיקה שייכת לאחים ג'אנו - אבי, שלומי, יהודה, לביא ובן - שמביאים לבאר שבע טונות של ניסיון: אבי ניהל את מסעדת מסה, שלושה אחים היו שותפים של השף ניר צוק במתחם שלו ביפו ושניים מהם ניהלו את הסניף התל אביבי של ג'סיקה עד פרוץ הקורונה.

ג'סיקה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
ג'סיקה החדשה. מנות יפות ומוקפדות|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

המקום התחיל כרסטרו בר, ונפתח שוב בעקבות מעבר ממתחם מסחרי ישן ללוקיישן מרכזי בביג החדש. ג'סיקה החדשה היא מסעדה יפה שמביאה את תל אביב לבירת הנגב, עם עיצוב מרהיב, קירות זכוכית, חצר עם בר חיצוני וחדר פרטי. יש לה גם בר סודי, רוג'ר שמו והוא מתחבא מאחורי דלת סתרים: המקום לא מפורסם בשום מקום, אי אפשר להזמין אליו מקומות והמידע עליו עובר מפה לאוזן. הוא קטן ומעוצב בסגנון טרופי, עם בר, עמדת די ג'יי ו-80 מקומות ישיבה. הוא פועל 3 ימים בשבוע בלבד ויש לו גם חצר חיצונית (סודית) משלו.

ג'סיקה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
הרבה אופציות למנות חלוקה. פותחים שולחן בג'סיקה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

בשעות 12:00-16:00 מציעים בג'סיקה עסקיות (מנה ראשונה ושתיה במחיר המנה העיקריות) ומ-18:00 מתחילים להגיש תפריט ערב. התפריט שודרג ולמנות הדגל של המקום כמו הסיגר וסלט הכרוביתוש, נוספו מנות חדשות, כשחלק גדול בתפריט החדש מוקדש למנות "למרכז השולחן" (62-88 שקלים).

ג'סיקה. מתחם BIG החדש, באר שבע. ראשון-שבת 12:00-24:00. לא כשר

שאטו ד'אור (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
בר היין הראשון בעיר. שאטו ד'אור|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

שאטו ד'אור - בר יין
את בר היין הראשון של באר שבע הקימה אור דאי, מסעדנית בלב ובנשמה שעובדת בתחום מגיל 15. היום, בגיל 34, יש ברזומה שלה רשימה ארוכה של מוסדות באר שבעים שבהם עבדה בכל שרשרת התפקידים, ממפנה שולחנות דרך מלצרית ועד ניהול מסעדות, יעוץ והקמה. את בר היין האינטימי שלה היא פתחה לפני 3 שנים, ומדובר במקום מיוחד ואישי. בשעות הערב 60 מקומות הישיבה של המקום מתפרסים על המדרחוב המואר עם גרילנדות, ובפנים יש אווירה יותר אינטימית של חלל קטן עם מדפים עמוסים ביין וספת קטיפה חומה.

שאטו ד'אור (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
קציפת גבינות דבש ואגוזים. שאטו ד'אור|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

את האוכל פה מכינה אור בעצמה במטבח, כמו שהיא אוהבת ובלי להתפשר. בתפריט מנות קטנות ובינוניות שמתאימות ליד היין, אבל אל תתנו להגדרה הזאת להטעות אתכם כי יש כאן יציאות לא אופייניות כמו למשל כרישה קונפי על סקורדליה ים תיכונית; קרם פטה עם דבש פיסטוקים שהוא מין קציפת גבינות עם תוספות מיוחדות מעל; סלט סלקים עם נענע, ירוקים ומסקרפונה כמהין; טורטליני שחור ממולא בקרם פולנטה עם אספרגוס וצנוברים; סלט עם עלים, פרי עונתי וירקות אורגניים; ניוקי עננים; ובימי חמישי יש גם דגים נאים.

כרישה קונפי. שאטו ד'אור (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
כרישה קונפי. שאטו ד'אור|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

אור הייתה הראשונה להביא לעיר את הקונספט של מנות חלוקה וצלחות נשנוש קטנות, ויש במקום שלה דיל שווה של פותחים שולחן במחיר 109 שקלים, במסגרתו מקבלים 3 צלחות, לחם מחמצת וחמאה. טווח המחירים של המנות הקטנות בתפריט הוא 28-38 שקלים, מנות בינוניות עולות 49-76 שקלים, יין נע בין 39-55 שקלים (ויש בדרך כלל כ-15 בקבוקים פתוחים) ובקבוקים שלמים עולים 155-300 שקלים.

שאטו ד'אור. הרצל 32, מדרחוב העיר העתיקה, באר שבע. שני-חמישי ומוצ"ש מ-19:00

לה פטיסייר (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
ארוחת בוקר בלה פטיסייר. טרנד של כלות, אבל לא רק|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

לה פטיסייר
עידן בן ברוך הוא קונדיטור, ואם אתם עוקבים אחריו ברשתות אתם בוודאי מכירים את הסגנון שלו - קינוחים שנראים כאילו יצאו מקטלוג אופנה. הוא למד בבישולים ופתח את המקום שלו לפני 12 שנה בשכונה ה', בתור קיוסק. היום יש לו סניף נוסף בשכונת רמות, שנפתח לפני שנתיים, ובתצוגה שלו אפשר לראות עוגת רד וולווט, קראק פאי פיסטוק וטארטים כמו טארט פקאן (38-44 שקלים לקינוח). יש גם מריטוצו ממולא בקרם פטיסייר, ספליאטלה ממולאת בריקוטה (17-20 שקלים), עוגיות שקדים (10 שקלים) וה-דבר כאן: קרואסונים ממולאים (35-40 שקלים) ומאפה בשם גלגל קרואסון שעידן ממלא בקרמים שונים.

לה פטיסייר (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
עידן בן ברוך. תעקבו אחריו ברשתות|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

עידן מציע במקום גם תפריט ארוחות בוקר (שכבר הפכו לטרנד בקרב כלות האזור שמזמינות אותן לחדר ההתארגנות במלון) ובו כריכי קרואסון, ברוסקטה מלחם קסטן, בריוש עם ביצת עין ואבוקדו, שקשוקה ומאפה חצ'פורי (65 שקלים לארוחה).

לה פטיסייר. חוגלה 25, נחום שריג 3, באר שבע. 050-7992909. ראשון-חמישי 08:30-19:00, שישי 08:00-14:00. כשר

דגי_אילוז (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
אילוז דגים. דור ההמשך|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

פיש אנד צ'יפס של אילוז דגים
דוכן הדגים של משפחת אילוז הוא מקום מיוחד בשוק העירוני של באר שבע. השוק עובר שינויים ושיפוצים ואף מתוכננת להיפתח בו שדרת משאיות אוכל (פודטראקס), אבל כבר עכשיו שווה להגיע לכאן בשביל הדוכן הזה על שלוש מנות הסטריט פוד שמכינים כאן. במקום עובד כיום הדור שלישי של המייסדים - האחים דוד, אלחנן ונהוראי - וצמוד לדוכן הדגים הם הקימו דוכן נוסף של פיש אנד צ'יפס, חלה עם חריימה וסיגר דגים כמותו טרם טעמתם.

דגי_אילוז (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
פיש אנד צ'יפס של אילוז דגים|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל
דגי_אילוז (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
פרנה עם חריימה באילוז דגים|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

המנות עצומות בגודלן וטעימות בצורה קיצונית. מנה ענקית של פיש אנד צ'יפס הכוללת דג הייק עטוף בבלילה מתובלת בפלפל שחור, הר של צ'יפס ופלפל שפקה צלוי עולה 50 שקלים (כולל 2 רטבים וגם כוס לימונדה), וכך גם החלה הענקית עם קציצות דגים ברוטב חריימה ביתי טעים. מנה של 3 סיגרים נדירים ממולאים בתערובת בורי ובס טריים, צ'ילי, נענע ופטרוזיליה עולה 65 שקלים ומוגשת עם טחינת עמבה. המקום גם עושה משלוחים בוולט (וזכה באפליקציה לציון 98!).

אילוז דגים. השוק העירוני, באר שבע. ראשון 09:00-16:00, שני-רביעי 06:00-18:00, חמישי 06:00-19:00, שישי 06:00-16:00. כשר

הדבשת (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
אייל שושן, ממקימי הדבשת. מקום שהפך לקהילה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

הדבשת
הדבשת היא עגלת הקפה הראשונה והיחידה בבאר שבע וגם אחת העגלות המדהימות שיצא לנו לראות. למעשה, מדובר על מתחם שלם עם עשרות מקומות ישיבה הממוקם מתחת לפסל סביבתי ענק של דני קרוואן, מול נוף של כל באר שבע. את המקום הזה פתחו לפני חצי שנה שלושה חברי ילדות, מילואימניקים בני 28: אייל שושן שנפצע לפני שנה וחצי בהיתקלות בעזה, נריה יוחאי שבדיוק סיים את לימודי הרפואה ובימים אלה משרת בעזה ואריאל מליץ. החברים משלבים במתחם המהמם שלהם המון תוכן מעבר לטוסטים ושתיה: יש כאן מכירות יד שניה, יוגה בימי שני, דוכנים והופעות בשישי ובהמשך גם יקרינו סרטים, והכי כיף לבוא לכאן בשקיעה ולתפוס מקום ב"בר למדבר" - אזור ישיבה גבוהה שצופה למדבר עד האופק. זוהי לא סתם עגלת קפה אלא קהילה עם ערך ותוכן.

הדבשת (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
טוסט הדבשת. לאכול מול הנוף |צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

התפריט כאן גדול מהמקובל בעגלות קפה ויש בו אוכל טעים כמו מבחר טוסטים שהם ממש ארוחה (30-44 שקלים), כריכים (38-44 שקלים), פיצות, סלטים, משקאות תה קר שמוגשים בתוך כוסות פחית מדליקות (20 שקלים), מבחר עוגיות שאופים כאן כמו בראוני טבעוני ללא גלוטן או עוגיית אמסטרדם משוגעת (14-40 שקלים) ועוד.

בוויז: הדבשת. 052-3832202. שני 09:00-16:00, שלישי-חמישי 09:00-22:00, שישי 08:00-15:00. כשר

בוקריה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
נטשה שור. משלבת מטבח רומני עם אוקראיני בבוקריה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

בוקריה
בוקריה היא מסעדה רומנית (או רומנית בעיקר, מיד נגיע לזה) שפתחה נטשה שור, שהגיעה לארץ בכלל מרוסיה לפני יותר מעשרים שנה. הקשר למטבח הרומני מגיע בכלל ממסעדת סמי וסוסו המיתולוגית, בה נטשה עבדה 15 שנה בתור מלצרית וטבחית, עד סגירתה ב-2019. בוקריה של נטשה היא מסעדה קטנה ומשפחתית באווירה של פעם, ממש מנהרת זמן. נטשה מארחת וממלצרת בעצמה, מכירה כל אחד מהלקוחות וגם זוכרת מה הם אוהבים לאכול. עכשיו, בנוסף לתפריט הרומני, נטשה מתחילה להגיש גם תפריט אוכל אוקראיני ביתי. במהלך השבוע שני התפריטים יוגשו זה לצד זה ובימי שבת יהיה התפריט האוקראיני בלבד.

בוקריה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
ורניקיס של בוקריה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל
בוקריה (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
קבב רומני פשוט מושלם. בוקריה|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

בתפריט הרומני של בוקריה יש ממליגה ביתית מעולה עם שמנת חמוצה (48 שקלים), קבב רומני עסיסי שמוגש עם רוטב שום (50 שקלים ל-4 יחידות), חמוצים רומניים (כולל אבטיח כמובן), איקרה, כבד קצוץ, רגל קרושה (38 שקלים) כרוב ממולא (52 שקלים) ומנות נוספות. בתפריט האוקראיני יהיו מנות כמו בורשט שיוגש עם פמפושקה (לחמניית שום), פלמני (65 שקלים), ורניקס ממולאים בתפו"א, כרוב, דובדבנים או גבינה (50-65 שקלים), לביבות תפו"א דרניקי (35 שקלים), בלינצ'ס ממולאים בבשר או בכרוב (10-12 שקלים לאחד) וקומפוט לקינוח.

בוקריה. הרצל 21, העיר העתיקה, באר שבע. .054-3017838שני-חמישי 12:00-18:00, שישי 12:00-24:00, שבת 12:00-17:00. לא כשר

בית החצ'פורי (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
אוכל גאורגי חלבי כשר. בית החצ'פורי|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

בית החצ'פורי
בית החצ'פורי היא מסעדה גאורגית חדשה שנפתחה לפני חודשיים וזוהי הגרסה החלבית והכשרה של צ'אצ'א השכנה. המסעדה כולה עשויה עץ מגולף ביד, גם הרהיטים וגם הקירות, והאווירה מיוחדת ואותנטית. בתפריט הכשר יש שפע מאכלים מהמטבח הגאורגי ואת החצ'פורי שטעמנו כאן אנחנו רוצים להכתיר בתור הכי טעים בארץ. רשימת המנות הארוכה מתחילה עם דג סציבי (49 שקלים) וחציל ממולא (35 שקלים) וממשיכה עם 15 סוגים של חצ'פורי ואצ'רולי המוכר בזכות צורת הסירה שלו (55-69 שקלים למאפה ענק) שבאמת היה התגלמות גן עדן במאפה.

בית החצ'פורי (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
כל המסעדה מגולפת בעץ. בית החצ'פורי|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל
בית החצ'פורי (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
אמן בפעולה. המאפים נראים מלכותיים|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

יש בתפריט גם מאפה אצ'מה בכמה גרסאות וחצ'פורי אימרולי עגול עצום ממדים, גם הוא מגיע בגרסאות שונות ויצירתיות (49-65 שקלים), ויש פה גם חינקלי וקינוחים מהמטבח הגאורגי.

בית החצ'פורי. החלוץ 53, העיר העתיקה, באר שבע. 08-6488886. ראשון-חמישי 10:00-22:00, שישי 09:00-16:00. כשר

סולת (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
בואו מהר כי הסיר ייגמר. סולת|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

סולת
בסולת מכינים מדי יום 2 סירים של 100 ליטר, באחד קוסקוס ובשני מרק. המסעדה נפתחת ב-11:00, אנחנו הגענו ב-14:00 וזכינו לקבל את המנה האחרונה שנותרה בסירים.

סולת (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
הרבה גרסאות של מלבי לקינוח. סולת|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

המקום קטן, 4 שולחנות בלבד, והתפריט מציע 5 מנות מהמטבח הטוניסאי: מרק בשר וירקות (75 שקלים); מרק ירקות "קופמלט" שכולל פולקה עוף וקציצת כיפתא (65 שקלים); קוסקוס לוביה עם עוף וקציצה (65 שקלים); קוסקוס ירקות (55 שקלים) ופקיילה (75 שקלים). המנות מגיעות לצד קוסקוס וסלטי הבית: צ'רשי, חמוצים, פלפל חריף, זיתים חריפים, חצילים וכרוב כבוש. לקינוח יש 6 גרסאות שונות של מלבי במרקם חלומי. בימי שישי יש במקום שוק אוכל ביתי קטן עם סלטים ותבשילים לקחת הביתה.

סולת. העצמאות 1, העיר העתיקה, באר שבע. 08-6620066. שני-חמישי 11:30-15:30, שישי 08:00-12:30. כשר

איבו (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
ככה הטורקים אוכלים. איבו הכשרה |צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

איבו
איבו היא מסעדה טורקית חדשה, או אם לדייק - הגלגול הכשר לסניף הבאר שבעי של מוטפק, שנסגר. בעלי המקום שינו את הקונספט, עברו לתפריט כשר (בלי יוגורט ואיסקנדר) והחליפו את השם, אבל עדיין מכינים במקום אוכל טורקי מעולה.

איבו (צילום: שירן כהן שי , mako אוכל)
לחמג'ון פשוט מטורף. איבו|צילום: שירן כהן שי , mako אוכל

מנת הדגל כאן היא לאפה דונר ממולאת בשווארמה. מדובר על לאפה בגודל של פיצה משפחתית, מרוחה בשכבה דקה של בשר בקר טחון ומתובל נפלא. היא נכנסת לתוך טאבון, יוצאת ממנו שחומה וקריספית ומקבלת תוספת של חצילים מטוגנים ומעליהם הר של גילופי שווארמה עסיסית (55 שקלים). המנה מוגשת פתוחה או מגולגלת ויכולה להספיק גם לשניים.

איבו, בית אשל 10, העיר העתיקה, באר שבע. 08-9414185. כשר

השמועה אומרת שכדאי

בגלל שפע המקומות המצוינים והחדשים בעיר - לא הספקנו להגיע לכולם, אבל קיבלנו כמה המלצות חמות חמות מבאר שבעים מביני עניין. אנחנו כבר הכנסנו אותם לרשימה של הביקור הבא שלנו בבאר שבע.

אחשלי
המבורגרייה חדשה של מילואימניקים שנפתחה בבאר שבע לפני פחות משנה ומביאה לעיר את טרנד ההמבורגרים החברתיים (הענקיים) מחו"ל. שימו לב שהם מוגשים כמנת ספיישל, וצריך להתעדכן באינסטגרם מתי המנה הוויראלית תהיה בתפריט. בשאר הזמן מוגש במקום תפריט של המבורגרים (59-65 שקלים) ושייקים (24 שקלים).

אחשלי. יצחק אבינו 5, באר שבע. 054-2332433. ראשון-חמישי 12:00-23:00, מוצ"ש -23:00. כשר


משק
משק הוא בר יין ואוכל שצמוד לבר פרלה ושני המקומות שייכים לאיתי פרל. את תפריט האוכל שמוגש כאן בנתה ומובילה השפית לימור עמר – ליאמור - שעבדה במשך עשור עם מאיר אדוני בכל העולם. כשחזרה הביתה לבאר שבע אירחה ארוחות שף פרטיות בבית ומאז שהצטרפה למשק המקום הפך לאחד הספוטים הקולינריים החמים בעיר. התפריט שלה מבוסס על התוצרת העונתית וב- 19:00-20:00 יש 20% הנחה על כל בקבוקי היין.

משק. ההסתדרות 37, באר שבע. ראשון-חמישי מ-19:00. כשר


קיארה
מסעדת שף ולאונג' בר שבו חוץ מאוכל יש גם די ג'יי והופעות של רקדניות באווירה שמחה. יש במקום גם מתחם וי איי פי עם 50 מקומות ישיבה והערב מתחיל כמו מסעדה, אבל בשעות הקטנות הופך למסיבה כמו במסעדות השמחות הטרנדיות בתל אביב. התפריט מתחלק לפתיחים (30-74 שקלים), נאים (65-76 שקלים) ומנות עיקריות (77-168 שקלים) ויש בו מנות כמו באן אסאדו מפורק, טאקו בריסקט, טרטר, סביצ'ה, קרפצ'ו דגים וסינטה עם פירה ענן.

קיארה. ברוך קטינקאי 2, באר שבע. 055-5643170. רביעי-חמישי החל מ-20:00, שישי 12:00-17:00, מוצ"ש-01:00. כשר


אל סקרטו
מסעדת פיצות-פסטות חלבית שנפתחה בקיץ 2023 ברחוב קק"ל, לא רחוק מקבב אמונה המיתולוגי. התפריט מציע ארנצ'יני, פסטות, סלטים ופיצות שנאפות בטאבון, כריך סקרטו בתוך בצק פיצה ולקינוח קלצונה נוטלה וטירמיסו.

אל סקרטו. קק"ל 29, העיר העתיקה, באר שבע. 08-6648181. ראשון-חמישי 12:00-24:00, מוצ"ש-24:00. כשר


קו תאי
מסעדה אסייתית של קבוצת קמפאי שנפתחה ב-2022 במקום כפרה, שנסגרה. המקום התחיל בתור מסעדה תאילנדית והיום התפריט שלה הוא יותר פאן אסייתי ויש בו מגוון סושי ובחורף גם ראמנים.

קו תאי. סמילנסקי 23, העיר העתיקה, באר שבע. 08-6654854


סיור ברים בעיר העתיקה
חברת "יעדים" יזמה סיור לילה בעיר העתיקה, שיחשוף את המשתתפים לאזור, בדגש על חיי הלילה התוססים ומוקדי הבילוי, כחלק מהתמיכה בקהילת בעלי העסקים אחרי המלחמה עם איראן. הסיור הראשון יוצא ב-24.7 ואחריו יהיו סיורדים נוספים במהלך חודש אוגוסט (ב-7, 14 ו-31).

לפרטים ולהרשמה

וכמובן, ישנם המוסדות הבאר-שבעים האהובים

רגע רגע, ומה עם כל השמות הגדולים והמוכרים של באר שבע, המקומות שאולי אינם חדשים (חלקם ההפך הגמור מחדשים) אבל הם שווים התייחסות שלנו וגם שלכם? אין ספק שלבאר שבע יש מסורת מסעדות מפוארת, עם מוסדות באר שבעים אהובים כמו קבב אמונה, פינת אוכל, הודו הקטנה, או לה לה, טרה ז'ולי, קלדו, סבא ג'בטו, כרמים, קמפאי, בורקס אומי, ז'ק מלך הפלאפל והפול, הבגט של אורי, הבית התימני, צלל, שירי'ס בורגר, יקוטה, בית הפול הירוק, בית הפול האדום, פלאפל אסולין, אווז הזהב, בסטורי, קולורטו וללה. כל אלה לא נכנסו לסקירה הזאת, שהתמקדה במקומות חדשים, אבל הם לגמרי ברשימת המקומות לחזור אליהם.