מול אור יהודה, ממש מעבר לכביש, נמצא מתחם המכללה של קריית אונו, ובו צומחים מגדלים ומסעדות מעוצבות מפוארות. כאילו קרוב קרוב, אבל למעשה רחוק שנות אור מהעיר הוותיקה והאהובה שכולה מסורת, נועם, אדיבות וכמובן שיפודיות מצוינות. בחורף כולם עומדים פה בתור בשביל סופגניות פשוטות שעולות 6 שקלים, והסלבס מגיעים לכאן בשביל שיפודייה אחת ספציפית בשם אצל עובד בכפר.

מרכז העיר הישנה, שרחוק מהמגדלים החדשים ומאזור התעשייה, מרגיש כמו טיול אחורה במנהרת הזמן - בסך הכל 20 דקות נסיעה מתל אביב. והאוכל? נהדר, פשוט, בדרך כלל לא יקר וממש ממש טעים. אלה ההמלצות שלנו.

שלט חוב באור יהודה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
תמונה אחת שווה אלף מילים|צילום: לין לוי, mako אוכל
בוריקה בלאמו סאסי. קיר השושלת (צילום: לין לוי, mako אוכל)
קיר השושלת בבוריקה בלאמו סאסי|צילום: לין לוי, mako אוכל
מאפיית נעמה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מאפיית נעמה. עדיין חסרת תחליף|צילום: לין לוי, mako אוכל

חומוס אור יהודה

במרכז מסחרי ישן נמצאת החומוסייה הצנועה הזו, שבה מגישים חומוס נהדר עם טעמים בולטים שמאוד מבדלים אותו (לטובה) מהחומוסיות שמגישות חומוס אנמי יחסית. המנה כאן גדולה ונדיבה מאוד ויש ריפיל חופשי (שאין סיכוי שתצטרכו), והצלחת מגיעה עם הרבה שמן זית טעים וטחינה מעולה. המנה עם הפול נוזלית יחסית, כי הפול מגיע במרקם נזיד, והיא עולה 34 שקלים כולל רוטב לימון טעים, שתי פיתות, זיתים וחמוצים. תוספת ביצה עולה 3 שקלים. כדאי להוסיף גם כדורי פלאפל חמים שעשויים מבלילה מתובלת בהמון ירק, עם טעם עדין נהדר ומליחות טובה. חוץ מהחומוס מכינים כאן גם מנת סביח מפוארת (27 שקלים) עם חצילים מטוגנים טעימים מאוד, שאפשר לשדרג עם כדורי פלאפל ללא תוספת עלות.

חומוס אור יהודה. הראשונים 5, אור יהודה. ראשון-חמישי 8:30-15:30, שישי 8:30-14:00. כשר

חומוס אור יהודה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס פשוט מעולה. חומוס אור יהודה|צילום: לין לוי, mako אוכל

השקשוקה של אפי

עליזה ואפי פתחו את המקום שלהם לפני 30 שנה, והוא נראה ומרגיש כמו שלוחה של בית. במשך 25 שנים הם בישלו והגישו שלל מאכלים טריפוליטאיים, ולפני 5 שנים החליטו להפסיק ולהישאר עם שתי מנות - שקשוקה וסנדוויץ' תוניסאי בתוך בגט ענק של פעם, אבל מהסוג המושלם.

השקשוקה של אפי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
סנדוויץ תוניסאי כזה אין בשום מקום אחר. השקשוקה של אפי|צילום: לין לוי, mako אוכל
השקשוקה של אפי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ובגט שקשוקה|צילום: לין לוי, mako אוכל

במקום תמצאו מקרר עם כל הרכיבים הטעימים שנכנסים לתוך הכריך, וגם שתי כירות גז שעליהן עליזה ואפי מכינים את השקשוקה הנפלאה שלהם, שתזרוק אתכם לבית של אמא גם אם אמא שלכם לא הכינה שקשוקה מימיה. את הלימון הכבוש הם לא חותכים אלא הופכים לממרח, כדי שהמינון שלו לאורך הבגט יהיה אחיד. סלט ירקות אין בדיספליי, רק עגבנייה חתוכה, כי ככה לדעת אפי הכי טעים.

המקום פשוט ומצוחצח, על השולחנות מפות ניילון משובצות, וכמות האהבה והחום האנושי שנכנסים לתוך כריכי הבגט הענקיים, שעולים 38 שקלים, היא אינסופית.

השקשוקה של אפי. יחזקאל קזז 12, אור יהודה. ראשון, שלישי, חמישי 8:43-14:13, שני, רביעי 8:41-14:57, שישי 7:59-12:23 (לפי שעון אור יהודה לפי גרסת השלט בתוך המסעדה). כשר

השקשוקה של אפי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מקום של פעם - השקשוקה של אפי|צילום: לין לוי, mako אוכל
השקשוקה של אפי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
השקשוקה של אפי - שימו לב לשעות הפעילות|צילום: לין לוי, mako אוכל

בוריקה בלאמו סאסי

מול השקשוקה של אפי פועל מקום שהוא ספק דוכן, ספק מזללה, ספק חנות ובו מכינים בוריקות מאז 1955. את הבצק של הבוריקות מכינה אמא של עמית סעדה, דור שלישי לאנשי הבוריקה. כשבא לקוח וזורק "תכין לי מנה" הוא מוציא אותן מוכנות ומקופלות מתוך בד, מכניס ביצה וזורק לסיר השמן. "אין בעיה, תצלמי", הוא אומר, "הסיר הזה יותר מפורסם מהמקום".

בוריקה בלאמו סאסי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הבוריקות מחכות לתורן|צילום: לין לוי, mako אוכל
בוריקה בלאמו סאסי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
דור שלישי לבוריקאים. עמית סעדה|צילום: לין לוי, mako אוכל

ישנה גם מנת הבוריקה בתיבה, משהו שחייבים לראות, שהיא תזכורת לתקופת הצנע שבה האתגר היה להצליח להשביע את המשפחה בכמה שפחות משאבים. מדובר בחצי כיכר לחם אחיד של פעם, אותו עמית מרוקן מהחלק הרך כדי להכניס פנימה שתי בוריקות מטוגנות - אחת עם ביצה ואחת עם תפוח אדמה (אין כאן בוריקה אחת שיש בה גם וגם, כי זה "בשביל מפונקים" - או ביצה, או תפוח אדמה) ואז מרסק אותן בפנים (35 שקלים למנה). יש לקוחות שאוכלים כאן מאז שנות ה-50, פגשתי אחד כזה במקרה, מזמין בוריקה בין שתי פרוסות לחם אחיד עבות לארוחת בוקר ונשאל אם הוא רוצה את הפרוסות "מהקצה או מהאמצע".

בוריקה בלאמו סאסי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מאז תקופת הצנע - בוריקה בתיבה|צילום: לין לוי, mako אוכל

מחיר הבוריקה 20 שקלים, בוריקה עם לחם עולה 25 שקלים, ובזמן שתאכלו כאן השושלת המשפחתית של עמית תתבונן עליכם מהתמונות הממוסגרות שעל הקיר.

בוריקה בלאמו סאסי. יחזקאל קזז 9, אור יהודה. ראשון-חמישי 10:30-22:30. כשר

בוריקה בלאמו סאסי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
"הסיר יותר מפורסם מהמקום"|צילום: לין לוי, mako אוכל

אצל הטורקי

שיפודייה-שווארמייה שממוקמת צמוד לחומוס אור יהודה, ובה שני סיחי שווארמה - אחד עם הודו, מפואר בגודלו, ואחד קטן יותר, עם עגל. מחיר הפיתה 54 שקלים, לאפה עולה 64 שקלים ובצלחת זה כבר 83 שקלים. ויש גם שיפודים: קבב טורקי או מזרחי (42 שקלים לשיפוד או 72 לשניים), כבד, לבבות ופרגית, צלעות כבש (180 שקלים), סטייק פילה וכבד אווז (130-160 שקלים). אני טעמתי את השווארמה הודו, אחרי שראיתי שזה מה שכל מי שהיה סביבי הזמין (בשעה 11:00!).

אצל הטורקי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
השווארמה של "אצל הטורקי"|צילום: לין לוי, mako אוכל

השווארמה הייתה טעימה מאוד ועסיסית, אבל בלי טעמי שומן חזקים מדי, והפיתה הייתה מפוצצת בשר. מבחר התוספות כולל סלט ירקות, כרוב, פטרוזיליה, סלט טורקי, חציל במיונז, בצל חי, עמבה, טחינה וחומוס, ויש גם צ'יפס. העובדים יעילים, אדיבים וסבלניים והפיתה עבה במיוחד, כנראה כדי לעמוד בשפע שממלא אותה. לתחושתי זו הייתה מנה של חצי קילו לפחות.

אצל הטורקי. הראשונים 2, אור יהודה. 03-5331352. ראשון-חמישי 10:30-24:00, שישי 10:30-14:30. כשר

אצל הטורקי (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הטורקי. אפילו ב-11 בבוקר|צילום: לין לוי, mako אוכל
שיפודי חזי  (צילום: לין לוי, mako אוכל)
שיפודי חזי. עזבו את הלאפה, איזה קבב!|צילום: לין לוי, mako אוכל

שיפודי חזי

שיפודי חזי היא שיפודייה של פעם, במובן הטוב של המילה. יש דלפק עם סלטים לא סטנדרטיים, לא כאלה שמוצאים בכל השיפודיות, עמדה נפרדת לחמוצים לריפיל עצמי חופשי, כמה שולחנות וגריל פחמים. כל הלקוחות כאן ותיקים ונראה שהם אוכלים כאן מדי יום שנים ארוכות. בתפריט שעל הקיר יש גם פרגית (40 שקלים בפיתה או 48 בצלחת), אנטרקוט (50-55 שקלים), לבבות (38-45 שקלים), כבד עוף (38-45 שקלים) וגם שקדי עגל, פילה בקר, כבד אווז וביצי הודו (50-140 שקלים, תלוי אם בפיתה, בלאפה או בצלחת).

אני הגעתי במיוחד בשביל הקבב, כי שמעתי שהוא הכי טוב בעיר, ובדיוק כשבאתי להזמין אותו יצא מהמטבח עובד עם מגש ועליו קומות רבות של קבבים גדולים בצורה לא שגרתית מסודרים על שיפוד. רגע אחרי זה מישהו שהקבב שלו בדיוק ירד מהאש ביקש אותו פשוט על צלחת, בלי כלום, ואחרי שטעמתי בעצמי הבנתי למה.

אני אכלתי את הקבב בלאפה (43 שקלים), שהייתה לטעמי קצת עבה מדי, אבל הקבב עצמו? פאר היצירה הקבבית. טעים בצורה לא הגיונית, מתובל מדהים, עסיסי, עבה וצלוי בול. מלך הקבבים. בהחלט שווה לבוא לכאן במיוחד בשבילו, אבל אולי באמת עדיף לבקש אותו לבד בצלחת. סלטי פתיחת שולחן עולים כאן 35 שקלים, חומוס 20 שקלים וסלט ירקות 15-30 שקלים, אבל לכאן באים ללא ספק בשביל הקבב המעולה.

שיפודי חזי. השלהבת 6, אור יהודה. 050-7316339. ראשון-חמישי 10:00-22:00, שישי 10:00-15:00. כשר

שיפודי חזי  (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עמדת ריפיל לחמוצים אצל חזי|צילום: לין לוי, mako אוכל

עבדאללה גריל בשרים

שיפודיית עבדאללה ממוקמת במבנה חדש באזור תעשייה, מול חניון ענק. זו לא שיפודייה של פעם אלא שיפודייה מהדור החדש, גדולה, יפה ומהודרת עם מארחת בכניסה ותפריט בתוך כריכה דמוית עור. בין המנות הראשונות בתפריט מבחר מנות חומוס עם בשר, פטריות, שווארמה וכו' (32-65 שקלים), קרפצ'ו חציל (41 שקלים), סלט ערבי קצוץ (32 שקלים) ושיפוד בצל ועגבנייה (8 שקלים). פלטת סלטים עולה 36 שקלים. השיפודים עולים מ-42 שקלים לקבב ועד 169 שקלים לכבד אווז, ויש גם שווארמה (55-70 שקלים) וסטייקים. עוד תמצאו כאן "חגיגת בשרים" במחיר 790 שקלים ל-4 סועדים או 1,090 ל-6 סועדים, ארוחת ילדים ב-59 שקלים ומבחר נאה של קינוחי מסעדות.

עבדאללה גריל בשרים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עבדאללה אקספרס. תצוגה מתוקתקת|צילום: לין לוי, mako אוכל

בחוץ, בעבדאללה אקספרס, יש שני סיחי שווארמה ותצוגת סלטים מתוקתקת עם חצילים מטוגנים מהיפים שראיתי ובגטים שזופים שמחכים לתורם. התור כאן ארוך, השירות מהיר ואפשר להזמין את כל מנות החומוס כמו במסעדה, וגם שיפודים בפיתה, לאפה, בגט או חמגשית (42-175 שקלים). השווארמה עולה 50 שקלים לפיתה (המחיר הכי נמוך שראיתי באור יהודה), 59 שקלים ללאפה או בגט ו-70 לחמגשית עם תוספות. הצ'יפסר פה נראה חדש, מנירוסטה מבריקה, וכך גם כל שאר המתקנים, בהתאם למסעדה המהודרת הצמודה.

עבדאללה גריל בשרים. המפעל 17, אור יהודה. 03-5336622. ראשון-חמישי 12:00-24:00. כשר

 


הקבב של עאדל

הקבב של עאדל הוא דוכן קטן שצמוד לקצביית סטיקיית הכפר, ומציע מאכלים עיראקיים וגריל. מאחר שיש האומרים שדווקא כאן, ולא אצל חזי, נמצא הקבב הטוב בעיר - הלכתי לבדוק ולהשוות. נתחיל בזה שהשירות במקום הוא מהנדיבים והנחמדים שזכיתי בהם בעיר. הכל היה מלווה ב"כן גבירתי, בבקשה גברתי", והקבב - וואו איזה קבב. נהדר, גדול אפילו עוד יותר מאשר אצל חזי וצלוי בעדינות כדי לא לפגום בעסיסיות. בשר נהדר, תיבול עדין מושלם. הקבב גולגל לתוך פיתה עיראקית דקיקה וטעימה ("אותו מחיר כמו הפיתה גבירתי" - 34 שקלים לקבב אחד או 50 שקלים לשני שיפודים). התוספות מחכות בעמדת סלטים קצת מבולגנת, אבל לא נורא, עם הקבב הזה אפשר לסלוח על הכל. יחד עם הקבב מציעים כאן גם עגבנייה ובצל על האש, שהופכים כל ביס מהלאפה הזו למשהו שיישאר איתכם בלב לתמיד.

הקבב של עאדל (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מאכלים עיראקיים אצל עאדל|צילום: לין לוי, mako אוכל

בגזרת האוכל העיראקי יש, בעמדת אידוי לצד הפיתות שמחכות ללקוחות, גם קובה סולת מיוחדת ממולאת בבשר קצוץ מתובל טעים ביותר (25 שקלים), סמבוסק מטוגן במילוי בשר או חומוס, קובה סולת מטוגנת קלאסית אבל בגודל XXL וגם קובה פטאט מטוגנת (מתפוח אדמה). בגזרת הגריל יש גם פרגית, לבבות, כבש, שקדים, פילה בקר ושיפוד אנטרקוט במחירים ממש שווים (34-60 שקלים לפיתה או לאפה), חזה עוף או שניצל בפיתה ב-34 שקלים - אבל עזבו הכל, בואו בשביל הקבב.

הקבב של עאדל. דוד אלעזר 108, אור יהודה. 03-5243944, ראשון-חמישי 10:00-20:00, שישי 08:00-14:30. כשר

מאפיית נעמה

מאפיית נעמה היא מגה-מאפייה עם שלושה טאבונים ("עוד מעט נעיף אותם, כי אין מי שיעבוד" שמעתי את הבעלים זורק לאחת הלקוחות, שקונה את הפיתות לאמא שלה כי הן מזכירות לה את הילדות). מסביב לפינת הפיתות העיראקיות יש תצוגה מרהיבה של עוגיות, מעמולים ודברי מאפה.

מאפיית נעמה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
לא פטיסרי, לא בייקרי. מאפיית נעמה|צילום: לין לוי, mako אוכל
מאפיית נעמה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מאפיית נעמה. התגלמות הנוסטלגיה|צילום: לין לוי, mako אוכל

בשולחנות בחוץ יושבים אנשים ואוכלים סביח, שקשוקה, סמבוסביח, עג'ה בג'יבן ובוריקה. המקום הוא התגלמות הנוסטלגיה, ויזכיר לכם את התקופה שבה עדיין לא היו בייקריז או פטיסריז אלא סתם מאפיות מעולות עם עוגיות רולדת תמרים, עוגיות תה עיראקיות, עוגיות סולת, כנאפה, סמבוסק ג'יבן עיראקי, כעכת, בויוס קשקבל, בעבע תמרים, סמבוסק אגוזים, אגוזינה וזנגולה (39-75 שקלים לקילו).

מאפיית נעמה. יוסף חיים 20, אור יהודה. 03-6345750. ראשון-חמישי 07:00-20:30, שישי 06:30-15:00. כשר

מאפיית נעמה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הטאבון הזה עוד מעט לא יהיה כאן|צילום: לין לוי, mako אוכל
מאפיית נעמה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
תצוגה מרהיבה של עוגיות, מעמולים ודברי מאפה|צילום: לין לוי, mako אוכל

סמרקנד

סמרקנד היא מסעדה בוכרית ביתית שהוקמה ב-1995 על ידי אליהו פוזיילוב ומנוהלת עד היום על ידי ילדיו. יש להם גם שלוחה בתל אביב ועוד אחת צעירה ושובבה מול קניון רמת גן, בשם אושפלאו. מדובר במסעדה משפחתית, וזה ניכר בכל הפרטים הקטנים. גם האוכל, כאילו יצא מהמטבח הביתי של בשלנית אוזבקית. התפריט מחולק למנות מהמטבח הבוכרי, כיסונים וגריל אוזבקי - שהוא כמו כל גריל בשיפודייה רק יותר מיוחד וטעים, כי גריל הוא התמחות של בוכרים. בתפריט הכיסונים והמאפים יש גוז'גוז'ה, מנטי, פירוז'קי, בילישי, ביצ'ק, דושפרה מטוגנת, טוקי וצ'יבורקי (20-60 שקלים למנה), וכולם מעולים.

סמרקנד אור יהודה שיפודים (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
שיפודים בסמרקנד|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
סמרקנד אור יהודה. דושפרה של קיץ (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
סמרקנד אור יהודה. דושפרה של קיץ|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

מבחר המנות מהמטבח האוזבקי כולל עוף טבאקה - עוף שלם דחוס במחבת שאחר כך שופכים עליו רוטב שום ולימון (110 שקלים); מרק דושפרה (45 שקלים לגרסת חורף, 60 שקלים לגרסת קיץ), מרק לגמן (45 שקלים), מרק כבש שורפה (45 שקלים), אושפלאו עם עגל (55 שקלים) או עם כבש (75 שקלים) ובאחש (50 שקלים). פלטת סלטים עולה 25-35 שקלים לסועד, שיפודים עולים 30-86 שקלים. אל תפספסו את שיפוד הפילה רולדה, שהוא למעשה פילה מגולגל עם שומן כבש.

סמרקנד. ההגנה 4, אור יהודה. 03-5333448. ראשון-חמישי 11:00-24:00, שישי 10:00-16:30, שבת 20:00-23:00. כשר

סמרקנד (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הכיסונים של סמרקנד|צילום: לין לוי, mako אוכל

סעיד

מסעדת סעיד נפתחה אי שם ב-1978 ונחשבה למוקד עלייה לרגל לחובבי בשר ואוכל עיראקי. ב-2018 הלך לעולמו סעיד משיח, מי שפתח אותה, והמשפחה סגרה את המסעדה. עכשיו עובדיה, הבן של סעיד, ובנו הבכור סער פתחו את מסעדת סעיד מחדש במקום שבו פעלה מסעדת מפגש אנטבה. מסעדת סעיד החדשה היא שיפודייה מזן חדש - גדולה, מרווחת, נעימה. התפריט מציע מנות ראשונות, שיפודים וסטייקים, ומבחר סלטי הבית - כולם טעימים וטריים - כולל 17 סלטים וחמוצים ועולה 33 שקלים (בהזמנת מנה עיקרית).

השיפודים של סעיד באור יהודה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
השיפודים של סעיד|צילום: לין לוי, mako אוכל
סעיד החדשה - אירוח כיד המלך (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הסלטים של סעיד|צילום: לין לוי, mako אוכל

בצמוד למסעדה פועל "סעיד אקספרס", עם סיח שווארמה הודו נקבה ושומן כבש בתבלינים שעובדיה מכין בעצמו. פיתה עולה 50 שקלים, לאפה 60. אפשר לטעום כאן גם סמבוסק עיראקי מטוגן ממולא בחומוס - מאפה מנחם של בית (15 שקלים) - וקובה בורגול עם תערובת בשר ובצל (15 שקלים). בתפריט השיפודייה יש לבבות וכבד (38 שקלים), קבב לפי המתכון של סבא ופרגית (40 שקלים), שיפוד כנפיים (42 שקלים), מרגז (48 שקלים), סטייק פרגית (60 שקלים), שיפוד אנטרקוט/פילה (62 שקלים), שיפוד כבש (70 שקלים), שקדי עגל (88 שקלים), צלחת שווארמה (70 שקלים), סטייק אנטרקוט/פילה במשקל 300 גרם (175 שקלים) וכבד אווז (150 שקלים).

סעיד. השוק 1, אור יהודה. 03-5050767, ראשון-חמישי 11:00-24:00. כשר

הטאבון של סעיד (צילום: לין לוי, mako אוכל)
גם אצל סעיד יש טאבון לפיתות עיראקיות|צילום: לין לוי, mako אוכל
מסעדת אצל עובד בכפר (צילום:  איתמר רונאל  )
השיפודייה של הסלבס. אצל עובד בכפר|צילום: איתמר רונאל

אצל עובד בכפר

המסעדה נפתחה לפני כשני עשורים בצריף קטן במשתלה בשדות של אור יהודה, והיום מדובר באתר עלייה לרגל של סלבס ישראלים. נועה קירל, עומר אדם, בר רפאלי ואודיה אוכלים ומצטלמים בה באופן אופן קבוע. כשהמסעדה צברה אהדה החלו גם התורים. בפועל מדובר בשיפודייה גדולה שמחולקת לכמה חדרים עם מרפסת סגורה, עם תפריט שמציע את כל ההיילייטס: חומוס צ'יפס סלט ושיפודים, שהאהובים שבהם הם פילה, אנטרקוט וחלווית (56-92 שקלים לשיפוד); מבחר סלטים לסועד שעולה 36 שקלים; ומנות ראשונות שביניהן יציאה מקורית במיוחד - תפוח אדמה על האש (22 שקלים). בין השיפודים יש גם שיפוד סלמון, ומחיריהם נעים בין 42 שקלים לשיפוד קבב לכמעט 150 שקלים לשיפוד כבד אווז.

אצל עובד בכפר. חטיבת אלכסנדרוני 2, אור יהודה. 03-6346005, ראשון-חמישי 12:00-24:00, שישי 12:00-15:00. כשר