תרבות השווקים בארץ פורחת, והם כבר מזמן לא רק מקום שבו קונים אוכל אלא מוקדי בילוי אמיתיים, שמציעים מסעדות וסיורים קולינריים. שוק מחנה יהודה ושוק הכרמל היו הראשונים לעבור את המהפך הזה, ואליהם הצטרפו עם הזמן שוק לוינסקי בתל אביב וואדי ניסנס החיפאי. לפני כמה שנים גם שוק תלפיות התחיל להתעורר לחיים, והיום אפשר לומר בבירור שמדובר בפנינה מחתרתית של אוכל ואנשים מסקרנים, שמאוד כדאי להכיר ולטעום.מלבד מכולות שמציעות מוצרים ממדינות חבר העמים לשעבר, מעדניות שמתמחות בדגים כבושים, בסטות של תבלינים ודוכנים של גבינות, פירות וירקות - תמצאו בשוק תלפיות גם מסעדה חדשה שמציעה אוכל ערבי, מסעדה מקסיקנית, בר מבשלה, מסעדת שוק, דוכן כנאפה ובית אוכל שמציע מרק פו ויינות מכל העולם. לכל הטוב הזה הצטרפו לאחרונה גם בית קפה עם בית קלייה, מעדניית שף וחומוסייה, וכל האושר הזה ברדיוס של פחות מקילומטר, עם אווירה היפסטרית וקירות בניינים שמציגים את אומנות הגרפיטי במלוא הדרה.תלפיותמסעדת תלפיות של אילן פרון התחילה לפני 7 שנים בתור חמארה קטנה, ומאז הפכה לאחת ממסעדות השוק הכי מסקרנות בארץ. יש בה וייב אקלקטי עם רהיטי וינטג', תפריט המבוסס על התוצרת הימית מהבסטות שליד ומבחר מנות שמשתנה על בסיס יומי. בחוץ יש מקומות ישיבה שמפוזרים על דק חדש שבנתה העירייה ובפנים שני חללי ישיבה נוספים ובר פצפון, ששמור ללקוחות קבועים. בתפריט, שכתוב בגיר על לוח, אפשר למצוא פרושוטו וגבינות בשלות נהדרות, שרימפס ולובסטרים, ולפעמים גם מנות מקוריות כמו גראטן תפוחי אדמה עם כרוב מותסס, פרמזן, בוטרגה וקרם פרש. אם אילן בסביבה הוא גם יתאים לכם את היין המושלם לארוחה, ובסיומה ימזוג תזקיק ישראלי. View this post on Instagram A post shared by חמארת תלפיות (@talpiot_hamara)סירקין 28, 04-6992296, לא כשרפיצה תלפיותצמוד למסעדת תלפיות פועלת פיצרייה שהיא גם מסעדה איטלקית. היא שייכת לתומר אברג'יל, שלמד קולינריה בניו יורק ובתלפיות הוא פותח בצק נהדר לפיצה ופוקצ'ה פריסטייל. גם כאן אין תפריט רשמי, ומדי יום מצטרפות לפיצה מנות של פסטה טרייה שבאמת מיוצרת במקום, ניוקי וסלטים. אל תיתנו למראה הלא רשמי להטעות אתכם - כאן מציעים את הפיצה הכי טובה בחיפה, דקה ורכה במרכז כמו באיטליה, עבה ואוורירית בקצוות כמו בארהב. בין התוספות הלא שגרתיות: בשר לבן וג'רג'יר.סירקין 30, 04-9071727, לא כשרPho26מהצד השני של תלפיות פועל בית אוכל מסקרן נוסף, המציע תפריט שמשלב בין מרק פו בו וייטנאמי אמיתי, לפי כל הכללים, ליינות מכל העולם. האווירה היא אווירת בסטה בשוק, כל מקומות הישיבה ממוקמים על המדרכה בחוץ ומלבד המרק והיין התפריט מציע לחמניות באן מאודות עם דג, בקר או טופו וסלט לאב פלא עם מושט מטוגן.סירקין 26, לא כשרטלקבצדו השני של הרחוב, ליד מאפיית לחם עיניים, נמצא בית קפה חדש של טל פרידמן, שהחליט להביא לחיפאים את בשורת הדור החדש של הקפה, עזב את תחום החינוך האנתרופוסופי וצלל אל תוך מעמקי עולם הקלייה האופנתי.בית הקפה רחב הידיים ממוקם במה שמכונה הפסאז' של השוק, אין בו מטבח והוא מתמקד בקפה בלבד. הבריסטות מאחורי הדלפק יודעים את העבודה, בית הקלייה מתחבא בחדרון קטן מאחורי בית הקפה ובו טל עובד על התערובות. מבחר משקאות הקפה שמציע התפריט הצנוע כולל קורטדו, קולד ברו, קפהנסי, שהוא קפה על קוניאק, אפוגטו ואת המשקאות שהם בגדר חובה קפה שחור, אספרסו, אמריקנו וקפה הפוך. ההיצע הקולינרי מסתכם בכריכונים קטנים שמוצגים בוויטרינה, עוגיות וריבועי עוגה בחושה. אל תפספסו את עוגת הלימון המעולה ואת האווירה הבוהמית ששוררת בחוץ. תפסו לכם מקום ברחבה החיצונית, המאפשרת תצפית על השוק, ותזכו בכמה רגעי נחת. View this post on Instagram A post shared by טלק - קפה עבודת יד (@talekcafe)סירקין 21, 054-4582331, לא כשרMilè Malaמאחורי בית הקפה מסתתרת מעדנייה חדשה שפתחו טל פרידמן מהקפה, השפית רבקה וייזנפלד (שעבדה בין השאר בג'וז ולוז, סבידה ותלפיות) ומיכאל נודל (הבעלים של הבר דוברין 7 ושל הבר וספר בעיר התחתית). המקום מציע גם מדפים עם רטבים, ממרחים וחמוצים וגם תפריט אוכל יומי משתנה. בבקרים תמצאו על הדלפק כריכים עם גבינות בוטיק ונקניקים, ובצהריים מנות כמו מרק תירס, שניצל עם פירה וסלט עוף צלוי עם חסות הידרופוניות, שגדלות בחממה קטנה שמטפח טל על גג הבניין. בימי שישי מציעים במקום אוכל מוכן הביתה: קדירות, לביבות וקציצות, וגם סלט ביצים וסלט תפוחי אדמה. View this post on Instagram A post shared by Milè Mala (@mile_mala)סירקין 21, 058-7896033, לא כשרג'רבהבית אוכל שמציע מדי יום מנה אחת מהמטבח התוניסאי, וממוקם באותו המבנה של בית הקפה והמעדנייה מהסעיפים הקודמים. מלבד האוכל יש במקום אוסף של כלי נגינה שיפה מנגנת בכולם, והכי כדאי להגיע בימי שישי - אז מתרחשים במקום ג'אם סשנים ומוגש פריקסה תוניסאי. View this post on Instagram A post shared by Milè Mala (@mile_mala)סירקין 21, 050-7263796, לא כשרLa mexicanaבמסעדה המקסיקנית הקטנה והמשפחתית שצמודה לג'רבה אפשר לאכול אוכל מקסיקני ביתי שמכינה נלי. התפריט מציע טאקוס, עוף ברוטב מולה על בסיס שוקולד, נאצ'וס, בוריטו, קסדייה ואמפנדס ממולאים בבשר. לקינוח על תוותרו על הצ'ורוס המעולה.View this post on Instagram A post shared by Nelly (@lamexicanatacoshaifa)סירקין 21, 053-2387138, לא כשרחומוס ברדיצ'במול מסעדת תלפיות נפתח לפני שבועיים הסניף השני של מותג החומוס החיפאי, עם דלפק גדול ומטבח פתוח. על הדלפק מצלחתים את המנות מול עיני הלקוחות, והאוכל מוגש בכלים חד פעמיים. התפריט מציע חומוס, משאוושה, קוסקוס ירקות, כמה מנות בפיתה וסביח גורמה, שהוא מנת הדגל: צלחת מלאה בחומוס, חציל אפוי, גרגירי חומוס, תפוח אדמה, ביצה קשה, טחינה, לימון כבוש ופטרוזיליה. אפשר גם לקנות במשקל הביתה מג'דרה וטאבולה. View this post on Instagram A post shared by חומוס ברדיצ'ב תלפיות- כשר (@hummus_berditzev_talpiot)סירקין 27, כשרהמבשלהאת מבשלת תלפיות פתח לפני כ-6 שנים אריק גרנות, שבנה את המקום בעשר אצבעותיו. את הבירה הוא בישל בקומת הגלריה, ובבר שבקומת הכניסה היה אפשר לשתות אותה הכי טרייה שיש. היום הייצור עבר למבשלה בעיר התחתית והבר הפך להרבה יותר קולינרי. לצד הבירה אפשר להזמין מנות כמו המבורגר, שפרדס פאי טבעוני, צ'ילי קון קרנה בתוך לחמניית פרנה ונקניקיות בקר של המותג החיפאי אייזן, שמוגשות עם תפוח אדמה אפוי וכרוב מבושל בבירה. עוד בתפריט: כריך קובני חם בתוך פרנה, עם כתף בקר צלויה, גבינה ושמנת חמוצה. מבחר הבירות כולל בירת חיטה, לאגר, אייל אדמוני, ipa ופורטר בלגי כהה, והמחיר של כל המנות שהוזכרו אינו עובר את רף 35 השקלים. View this post on Instagram A post shared by מבשלת תלפיות (@hamivshala.talpiot)סירקין 27, 054-4374861, לא כשרכנאפה תלפיותבמרכז השוק, בצומת הראשי, בצמוד לחניון העירייה, עומד לו בוטקה צבעוני נטול שלט. כאן זידאן זידאן, יליד עוספייה, מגיש כנאפה מעולה עם גלידה מתובלת בהל, ואם רוצים גם תה עשבים עם זעתר פרסי. יש גם כנאפה טבעונית מעולה עם גבינת קשיו, שמגיעה בצורת חטיפי משולש שאפשר לאכול עם הידיים. View this post on Instagram A post shared by כנאפה תלפיות (@knafe_talpiot)סירקין 31, 054-6366611, לא כשרעראבסקהבקצה השני של השוק, הרחק מרחוב סירקין שמתמלא במיזמי אוכל, נמצאת מסעדה ערבית חדשה שפתחו בני הזוג עידן מאדב ואכרם עבד. כאן מציעים מטבח ערבי ביתי עם מנות כמו כרוב ממולא באורז ובשר, עלי גפן, שישברק מבושל בלבן, עלי גפן ממולאים באורז ועג'ינת אל סת - כיסוני בצק ממולאים בתערובת גבינות ובצל ירוק או בעלים ירוקים. מאוד טעים ונעים כאן, והאווירה מזכירה את שוק הפשפשים של יפו לפני 30 שנה. View this post on Instagram A post shared by כנאפה תלפיות (@knafe_talpiot)לונץ 7, 058-7202007, לא כשר