אחת המגמות הבולטות לאחרונה בסצנת המסעדות הישראלית היא ניסיון להוזיל את מחירי המנות. לפעמים התמחור בא על חשבון הגודל, עם מקומות שבוחרים בקונספט של מנות קטנות, מה שמאפשר לכווצ'ץ קצת את המחיר. לפעמים אפשר להוריד מחירים באמצעות בניית תפריטים פשוטים יותר, עם מנות פחות מורכבות וחומרי גלם יותר זולים. מנות דגים נאים וירקות, למשל, שצצים לאחרונה, או מנות שעלות העבודה שלהן נמוכה יותר. כך או כך, יש בהחלט ניסיון להתייחס למחסום הזה. דוגמאות אחרונות לטרנד אפשר לראות אצל השף גיא גמזו, שמציע מטבח יפני במחירים סבירים ב-ASA החדשה שלו, ואצל השף שרון כהן, שפתח את שילה קפה ומגיש שם מנות במחיר של עד 50 שקלים.המקום האחרון ששם את נושא התמחור על הפרק, וגם רוכב על אחד הטרנדים הקולינריים החמים של הרגע, הוא Eso, טאפאס בר חדש שנפתח ברחוב דיזנגוף, על חורבות מסעדת ab-cd של השף הדרוזי לואי חלבי. אסו היא המצטרפת החדשה לטרנד הברים הספרדים. זה התחיל בוורמוטריה והלנה, המשיך לצ'אקולי ולאחרונה נפתחה ורמיני החדשה בנחלת בנימין בתל אביב. עכשיו כשאסו מצטרפת, אפשר כבר לומר שכולם רוצים את הגרסה הספרדית למנות קטנות וטעימות. וכשזה גם מאפשר לתמחר את המנות בצורה יותר נוחה, כולם נהנים.המסעדה בנויה באופן פתוח לרחוב, ורוב מקומות הישיבה בה הם ליד שולחנות על המדרכה, חלקם גם על הבר. התפריט בנוי על הקונספט של מנות ביס שאפשר להרכיב מהן בקלות ארוחה, בדגש על מחירים משתלמים. כמה משתלמים? המנה הזולה בתפריט עולה 18 שקלים, היקרה ביותר מתומחרת ב-89. כוס סנגרייה תעלה 42 שקלים, ועל קנקן תשלמו 129.ביסים כיפיים לצד הדרינקרפרוף מהיר על התפריט לא מגלה ריגושים והפתעות, אבל אחרי כמה ביסים אפשר לומר שהמנות פה מיוחדות ועזות טעמים. יש פה פאן קון טומאט (שכבר הספיק להפוך לפוקצ'ה ומטבלים של 2025), ורשימה מכובדת של נשנושים וביסים, למשל ברזאולה, אנשובי, קלמרי צרוב שמוגשים עם ירקות שרופים, יוגורט, פפריקה ספרדית; גספצ׳ו עגבניות שמוגש עם חצי גרילד צ'יז; סטארטצ׳לה אופנתית עם פלפל חריף, ענבים וזעתר; ובייבי קישוא ברוטב חמאה חומה, יוגורט ופייסט עשבים (24-34 שקלים למנה).הלאה, לברוסקטות. עם יד על הלב, אכלתי די והותר מהן בשנים אחרונות, ובאמת שלא מרגיש לי נכון להוסיף עוד, אבל במקרה של אסו מדובר על ברוסקטות שכאילו נוצרו ביד אמן. כל מה שטעמתי בעט לי בפה והיה קשה לעצור מלתת עוד ביס. המבחר כולל ברוסטקה מחמצת עם ענבים טריים חרוכים, קרם פרש ודיבס; בריוש עם בצל מטוגן, סרוולד, איולי וקרם פרש; מחמצת עם דגֶֶ מפורק, קרםֶ פרש ופדרון; מחמצת עם סלט ביצים ובייקון טלה ובריוש עם תירס לבן, איולי טבסקו, ומנצ׳גו (18-24 שקלים לברוסקטה).בהמשך מציע התפריט שלל מנות דגים נאים, שגם מהן אכלתי די והותר לאחרונה. ובכל זאת היו פה הרבה כמה הפתעות בזכות שילובים חדשים של מרכיבים, למשל קרפצ׳ו דג ברוטב אחו בלאנקו עם ענבים חרוכים וגרמולטה אנשובי (62 שקלים) וטרטר בקר עם רוטב חלמונים ובצל חרוך (62 שקלים). אהבתי כאן במיוחד את הפינצ'וס, שזה מין ביס על קיסם שעולה 9-12 שקלים והוא נשנוש מאוד כיפי לצד המשקה.יש גם מבחר מנות שיוצאות מהצ'יפסר, למשל פוטטוס ברבאבס עם איולי טבסקו (26 שקלים) וקרוקט כרישה שמוגש מעל איולי ועם הר קטן של פרמזן מעל (38 שקלים). אני מפצירה בכם ללכת לאסו רק בשביל לאכול אותו. מילה שלי, הוא שווה את זה. זהו הקרוקט הכי מיוחד שיצא לי לטעום.ויש גם מנות שיכולות להתאים למרכז השולחן, כמו צלחת סלמנקה עם נקניקים, גבינה, פדרון, סלט ביצים, מחמצת, וזיתים; ספגטי ברברוסה ברוטב חמאה, מרווה, תירס לבן, פרמז׳ן ובוטרגה; ושרימפס ברוטב חמאה, עשבים, שום, פימנטון (64-72 שקלים למנה).המנה היקרה בתפריט עולה כאמור 89 שקלים, ולמרבה ההפתעה היא מבוססת על הפתיתים הכל-ישראלים, לא בדיוק מחומרי הגלם האיכותיים והיקרים. באסו הצליחו לייצר מהם מנה מיוחדת ממש: פתיתים בציר דגים אדום מצומצם וקרמי מלא בחמאה ועשבים. אפשר להזמין אותה עם דג מפורק (83 שקלים) או עם שרימפס (89 שקלים), ורגע לפני שתרימו גבה נאמר שמדובר על מנה לא פחות מגאונית. הפתיתים מרגישים בכלל כמו אורזו איטלקי, ולמנה יש טעמים חזקים ולא מתנצלים של ציר דגים מרוכז שמתקבל בזכות צלייה של אידרות דגים בתנור עם המון חמאה, פפריקה ספרדית, כוסברה, פטרוזיליה, עירית, שום, ג'ינג'ר, סלסלה ורדה ויין לבן. כשהכל מצומצם יחד לרוטב עשיר וקרמי, יוצאת מנה מעולה שמתחשק לחזור אליה שוב ושוב.את אסו פתחו השף ליאור כהן (לשעבר קפה פופולר ונורדר) יחד עם אור אסולין, נדב מורה ויונתן בן יהודה, חברים טובים ושותפים עסקיים, אנשי אלכוהול ואירוח וגם לוחמי מילואים פעילים. המקום שלהם רוצה להיות טאפס בר, אבל לטעמי יצאה להם גרסה משודרגת של המקומות שראינו עד כה. זה נכון גם מבחינת העיצוב וגם מבחינת האווירה וסוג האוכל. המנות אולי קטנות וזולות כמו בטאפס ברים, אבל גם מורכבות ומושקעות יותר מהנשנושים הפשוטים שמאפיינים טפאסיות ספרדיות טיפוסיות. ויש גם תפריט קוקטיילים שמציע דרינקים מיוחדים ופחות שגרתייים.עם שה ויוי צרפתית, תאי 148 התאילנדית ומי וה האיטלקית בתור שכנות - אסו סוגרת את הפינה ומשלימה בדיוק את מה שהיה חסר ברחוב דיזינגוף כך שיהיה אפשר להגיד שהוא (שוב) מתחיל להתעורר מחדש.דיזנגוף 174, תל אביב. שני-שבת מ-18:00