ישראלים אוהבים את המטבח האוזבקי-בוכרי; בדרום תל אביב פועל מקום נהדר ולא יקר בשם מרכז אסיה, ולא רחוק ממנו כמובן מסעדת חנן מרגלן האהובה, באור יהודה פועלת מסעדת סמרקנד המעולה ושלוחה צעירה ומגניבה שלה בשם אושפלאו נמצאת מול קניון איילון. זה על קצה המזלג.

קשה שלא להתחבר לאוכל המנחם של יוצאי אוזבקיסטן, לתבשיל אושפלאו, מרק לגמן עם אטריות ולאינסוף גרסאות של מאפים וכיסונים ממולאים. וזה עוד לפני שהזכרנו את השיפודים שנחשבים לחוד החנית של המטבח הזה. בבית אוכל החדש, פלוב טנדור סמסה (אני בכוונה לא מכנה את המקום מסעדה, ותכף תבינו למה), שמתחבא בין המוסכים של רחוב לישנסקי בראשון לציון, מצאתי מאכל שעוד לא פגשתי באף מסעדה אוזבקית בארץ.

סמסה ממולאת בבשר ונאפית בתנור טנדור (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מאפה שנאפה ב-700 מעלות חום|צילום: לין לוי, mako אוכל

מדובר במאפה סמסה שמנמן (20 שקלים ליחידה), ממולא בבשר בקר ובצל ומצופה בקצח. את המאפה הזה אופים בתנור טנדור, כשהוא מודבק על דפנות התנור. התהליך כולל אפייה איטית של 20 דקות בחום של 500 מעלות. אחרי זה מבעירים אש במרכז הטאבון ומשחימים את המאפים 10 דקות נוספות ב-700 מעלות. כשהם מוכנים, המאפים היפים יורדים מקירות הטאבון בשיטה מיוחדת עם כלי ייעודי להסרתם, תוך כדי שביד השניוה מחזיקים ברשת, לתוכה נופלים המאפים.

סמסה בתוך הטנדור (צילום: לין לוי, mako אוכל)
אפיה ב-700 מעלות חום|צילום: לין לוי, mako אוכל

התוצאה של תהליך האפייה הייחודי הזה היא מאפה שקשה לתאר כמה טעים (וחם) הוא. הבצל כמעט נמס בתוכו והבשר רך ומתובל לשלמות. הבצק דק, רטוב מבפנים בזכות הבצל, פציח מבחוץ וטעים באופן יוצא מן הכלל. החיסרון היחיד הוא שכמעט כולם באים בשבילו וכל נגלה של מאפים דורשת שעה של הכנה. ברגע שמורידים נגלה אחת היא מיד יוצאת לאלו שהזמינו אותה מראש וחיכו בסבלנות שעה. אז אם לא מעוניינים לחכות - פשוט מזמינים בטלפון לפני שבאים, או מתנחמים במשך שעה בשאר המאכלים בתפריט.

לאגמן. הראמן של האוזבקים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
לאגמן. הראמן של האוזבקים|צילום: לין לוי, mako אוכל
מנטי. 60 שקלים ל-5 יחידות (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מנטי. 60 שקלים ל-5 יחידות|צילום: לין לוי, mako אוכל

כאמור, קשה לקרוא לפלוב טנדור סמסה מסעדה. זאת בקושי מסעדת פועלים. יש מטבח ויש שולחנות ויש דלפק ואפילו מלצרים צעירים, אבל המקום מתנהל כמו מטבח ביתי, כשכל הצוות מורכב מבני משפחת חוג'ייב ומשפחת רסולוב שעלו לארץ ב-2003 מטשקנט והם קרובי משפחה. אף אחד מחברי צוות המטבח לא עבד במסעדות בעבר ולא בישל באופן מקצועי, הם פשוט מכינים את האוכל שלהם מהבית.

התפריט כולל מרק לגמן (55 שקלים), סוג של ראמן אוזבקי, שלמרות החום ממש כיף לאכול והוא מהווה ארוחה מלאה לכל דבר. יש בתוכו אטריות עבות, מלא קוביות בשר בקר, ירק ארומטי, גמבות וסלרי קצוץ. מנת האושפלאו (60 שקלים) אינה מנת יחיד בשום קנה מידה, 3 אנשים יכולים לחלוק אותה בכיף. לדברי מנהל המקום, הבחירה בבקר במקום בכבש במנה נובעת מכך שטעמי הכבש בארץ שונים מאלה של אוזבקיסטן.

אושפלאו בקר מפואר. 60 שקלים למנה שיכולה להספיק ל-3 (צילום: לין לוי, mako אוכל)
אושפלאו בקר מפואר. 60 שקלים למנה שיכולה להספיק ל-3|צילום: לין לוי, mako אוכל

בתפריט גם מנטי (60 שקלים ל-5 יחידות) - כיסוני בצק גדולים ומאודים ממולאים בבשר, אותם מכינה אמא של מור, מנהל המסעדה. את שאר המאכלים במטבח מכינים גברים של שתי המשפחות. הבנים הצעירים ממלצרים.

ארוחה אוזבקית מלאה (יח''צ: לין לוי, mako אוכל)
ארוחה אוזבקית מלאה|יח''צ: לין לוי, mako אוכל

גם השיפודים לא יקרים (יחסית). שיפוד אנטריקוט עולה 45 שקלים (50 שקלים בפיתה); שיפוד קבב כבש או פרגית עולה 35 שקלים (40 שקלים בפיתה). יש פה גם לחם אוזבקי עגול (20 שקלים); סלט ירקות בשם אצ'יצ'וק וקינוח בשם צ'קצ'ק אבל כאמור, כולם באים לפה בשביל הסמסה המיוחדת וקונים אותה בכמויות, כך שכל סבב אפייה מתחסל בשנייה שהוא יוצא מהטאבון. מדובר במתכון מקורי, שורשי מאוזבקיסטן. עד המצאת התנורים ככה היו מכינים את המאפה וכדי לשחזר את המתכון ולהביא את ה"גימיק העתיק", המשפחה נאלצה לעבוד קשה על פיתוח הבצק המיוחד ושחזור המתכון בעזרת בני משפחה שעדיין חיים באוזבקיסטן. התוצאה בהחלט שווה נסיעה מיוחדת לאזור התעשייה והמוסכים של ראשון לציון.

פלוב טנדור סמסה. לישנסקי 8 ראשון לציון. 055-9609098, ראשון-חמישי 11:00-19:00, שישי 11:00-16:00