חומוסיית משוושה, שפעלה במשך עשרים שנה בפינסקר פינת בוגרשוב בתל אביב, הגישה הרבה יותר מרק חומוס. היא הגישה את החומוס הישראלי-יהודי הראשון, שהיה כל כך טוב שהצליח לספק את התל אביבים ולחסוך להם את ההדרמה ליפו (שלא לומר ההצפנה לעכו). משוושה נפתחה ב-2002 ונסגרה ב-2024, אחרי שהבעלים, עמוס בר, נאלץ לפנות את המקום לקראת פינוי ובינוי. לאחר מכן עשה ניסיון להעביר את העסק לרחוב הרכבת בשכונת לבונטין בעיר, אבל המהלך לא נחל הצלחה.

חומוס משוושה בהרצליה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס משוושה בהרצליה|צילום: לין לוי, mako אוכל

האווירה במשוושה בפינסקר פינת בוגרשוב הייתה תמיד טובה, וריח נעים של חומוס עמד באוויר. החומוס עצמו היה מהסוג שהביא חידוש למרכז תל אביב - לא משחתי אלא עם גרגירים קטנים, כי לא נטחן במיקסר אלא ידנית, כל מנה לפני ההגשה, ותמיד הגיע עם שלולית של שמן זית טעים. זה היה חומוס בסגנון גלילי אבל באווירה תל אביבית, וכשנסגר המקום ברחוב הרכבת, בשיא המלחמה, הרבה חובבי חומוס נעצבו.

החדשות המרגשות - והמפתיעות! - הן שהחומוס של משוושה מוגש היום בהרצליה פיתוח, בתוך מקום איקוני לא פחות: בר אינגה, הבר של הגולשים מהרצליה שפועל כבר 27 שנים. מתברר שדודו צייג, הבעלים, היה מעריץ גדול של משוושה, וכשהחומוסייה התל אביבית נסגרה הוא החליט לקנות את המתכון. יותר מזה, צייג קיבל הדרכה צמודה מבר, שהעביר אליו את המושכות. בדיעבד מתברר שצייג חלם לפתוח חומוס משוושה בהרצליה כבר לפני 17 שנה, אחרי שטעם את המנה בפעם הראשונה, אבל לחיים יש קצב משלהם, ובסופו של דבר לפני כחודשיים התחיל להגיש את החומוס של משוושה בבר שלו, כשלצידו השותפים תום פניג ונועם אופן.

חומוס פול. משוושה הרצליה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס פול של משוושה|צילום: לין לוי, mako אוכל
חומוס פטריות של משוושה מפינסקר עכשיו בהרצליה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חומוס פטריות של משוושה|צילום: לין לוי, mako אוכל

החומוס של משוושה באינגה בר, ממש כמו זה המקורי, מורכב מגרגירי חומוס שמיובאים מבולגריה מעורבבים עם טחינה היונה, והוא מגיע עם רוטב הפלפלים הירוקים האיקוני של משוושה. שמן הזית שמעל הוא של משק ג'השאן והמנה חלומית כמו שאתם בוודאי זוכרים אותה, אם יצא לכם ליהנות מהמקור. התוספת היחידה של אינגה היא רוטב פלפלים אדומים ליד, שלא היה במשוושה המקורית. ופה, בל נשכח, יש גם ברזי בירה ושלל אפשרויות אלכוהוליות. 

המשוושה של אינגה בר (צילום: לין לוי, mako אוכל)
המשוושה של אינגה בר|צילום: לין לוי, mako אוכל
סלט חומוס של משוושה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
סלט חומוס של משוושה|צילום: לין לוי, mako אוכל

מה כולל תפריט המשוושה של אינגה בר?

התפריט כולל 6 מנות משוושה: משוושה נטו, עם טחינה, עם פול, עם ביצה, עם גרגירים או עם פטריות - כולן במחירים משתלמים של 36-39 שקלים (בלי לשלם על נדל"ן תל אביבי הרבה יותר פשוט לגבות מחירים שפויים). חוץ מחומוס יש גם סלט ירקות קצוץ (28 שקלים) וסלט משוושה מפואר, שהוא בעצם סלט ירקות קצוץ עם הרבה טחינה גולמית בצד וגרגירי חומוס וביצה מעל (35 שקלים). יש גם צ'יפס ופלאפל.  

עסקית של חומוס תעלה לכם 49 שקלים, ותכלול מנת חומוס, צ'יפס או סלט קטן ושתייה (אפשר לשדרג עם בירה מהחבית בתוספת 8-11 שקלים). חומוס במשקל הביתה עולה 15 שקלים לרבע קילו או 28 שקלים לחצי קילו. לשם ההשוואה, בחומוסיות אחרות באזור מנת חומוס עולה 40 שקלים וצפונה, ועסקיות חומוס כבר מטפסות לאזור ה-60 שקלים. אז כן, זה לגמרי שווה, ואם אתם עובדים באזור ועוד לא עשיתם לכם הרגל לצאת לחומוס בצהריים, ייתכן שהגיע הזמן. 

חומוס משוושה באינגה בר. גלגלי הפלדה 16 (בתוך מעבר בצד שמאל של הבניין), הרצליה פיתוח. ראשון-חמישי 11:00-16:00. לא כשר