פתיחה של מסעדה לא כשרה בירושלים הוא לא אירוע של מה בכך. וכשמדובר באחד השפים הוותיקים והמוערכים בעיר, שלא לומר אחד המייסדים של הקולינריה המודרנית שלה, אז מדובר בלא פחות מאירוע מכונן. אילן גרוסי הוא שף פורץ דרך בקולינריה הירושלמית הלא כשרה ודמות בולטת בסצנת הירושלמית. הוא אחראי על הקמת מוסדות כמו שאנטי, שנפתחה ב-1992 ונסגרה בנובמבר 2023, סאטיה שנפתחה ב-2014 וצ'אקרה שפועלת מאז 2000. צ'וטה, החדשה שנפתחה לאחרונה בעורק תנועה ראשי בעיר, היא המסעדה הראשונה שהוא פותח מזה 11 שנים.בשביל הפתיחה של צ'וטה הוא גייס שותף צעיר בשם דניס טורק, רק בן 28 אבל כבר הספיק לצבור הרבה שנות ניסיון בעבודה עם אילן בסאטיה ואחר כך גם בצ'אקרה. לפתוח מסעדה עם המנטור שלו, היה חלום ענק של דניס.צ'וטה ממוקמת בלב ירושלים, במרחק צעדים ספורים מפיצה צ'אקרה, בחלל שאכלס במשך 30 שנה את מסעדת צ'לו. פירוש שם המסעדה הוא קטן בהינדו, וזה ממשיך את הקו של השמות של המסעדות הקודמות של גרוסי. החלל אינטימי של הבניין הפינתי עוצב בפשטות, והחלל הפנימי של צ'וטה בנוי בצורה לא שגרתית, אבל עם ווייב ירושלמי יוצא דופן.המסעדה לא גדולה וכך גם התפריט והמחירים. בחלל יש מספר שולחנות, אבל האקשן האמיתי קורה על בר נירוסטה רחב במרכז שמציע כ-12 מקומות ישיבה שצופים למטבח פס קר, לבר וגם לחלון שמצידו השני מטבח פס חם. יש גם אזור ישיבה בחוץ שעוד מעט יקבל סגירת חורף, וחוץ משולחנות מציע גם כמה מקומות ישיבה על החלון שצופה לתוך המסעדה. המבנה הזה, שונה למדי בנוף המסעדנות, משרת את השאיפה הפשוטה של גרוסי: להיות גם פה וגם שם. הכי קרוב ללקוחות ולעובדים, לנוע בחופשיות בין משימת אירוח, בישול וניהול, להיות במגע ישיר עם כולם כמה שאפשר תוך כדי שהוא על פס קר ועל פס חם ובעמדת מארחת שאין בכלל.לצורך הקמת הפרויקט הזה לא גוייסו משקיעים, זה רק גרוסי וטורק. מה אנחנו בתל אביב?, תוהה גרוסי. רציתי הפעם משהו אישי, פשוט ולא גדול, אין לי יותר כוח לארח שולחנות של 15 סועדים ולהגיש תפריט ילדים.מה אוכלים בצ'וטה החדשה?התפריט נפתח באוייסטר נורמנדי עם גרניטה ג'ינג'ר תפוח (24 שקלים) וממשיך עם מנת ספייסי טונה – מנת הדגל של השף שממשיכה עם גקוסי מאז סאטיה (48 שקלים). זה ממשיך לנאם פרגית ברוטב ויאנמי (48 שקלים); טרטר בקר עם איולי פפריקה, בצל מוחמץ ומקלות תפוח אדמה (68 שקלים), לב השור עם ג'ל עגבניות, קונסומה עגבניות, גבינת פנחס ואנשובי (66 שקלים) וליטל ג'אם עם אנדיב, ויניגרט טרגון, גבינת בושה ונקטרינה אגוזי מלחך (68 שקלים).מנות נוספות בתפריט הן בייבי תירס טרם על קרם גילי, תירסים קלויים על גחלים, רוטב אריסה טבסקו ופרמזן (58 שקלים), פטריית שימאג'י עם בקצ'וי ואטריות ראמן (76 שקלים) וטרטר צ'יפורה עם פונזו רימונים, ואצות (78 שקלים) שהיא ללא ספק מנת הטרטר דג הכי מיוחדת שיצא לי לטעום בגלל שילוב הטעמים האסייתיים שבה. יש גם מנת קרפצ'ו מדג צ'יפורה, אותו גרוסי מגיש עם צ'אי הדרים, נענע צ'ילי (78 שקלים).יש בתפריט גם קריספי ברבוניות ברוטב טרטר (76 שקלים); אורזו (פתיתים איטלקיים) שרימפס ברוטב ציר ביסק סרטנים עם פרנו, שומר ,פפריקה מעושנת צ'ילי (98 שקלים) – מנה מנחמת שמזכירה ריזוטו עם טעמי ים חזקים.מנות נוספות הן מולים בציר עוף מיסו עם תפוח אדמה (88 שקלים); ניוקטי פילה דניס עם חמאה לבנה, אנשובי, שום וצלפים (98 שקלים); קריספי צ'יקן בקארי ירוק (84 שקלים); 150 גרם טבעות פילה עם פירה שמנת פלפל ירוק (138 שקלים) וקפלטי רכים מבצק פסטה דקיק ממולאים בבצל ומוגשים ברוטב ציר עוף כהה עם אבקת בצל ושמנת של פעם לאיזון הטעמים החזקים (88 שקלים).לקינוח גרוסי וטורק מציעים בראוניז שוקולד (44 שקלים), גלידה וניל עם ריבת חבושים (32 שקלים) אספרסו מרטיני (34 שקלים) וטירמיסו (44 שקלים).אז איך זה לפתוח מסעדה, ועוד לא כשרה, אחרי הרבה שנים? אותו הדבר רק יותר קשה, מסביר גרוסי. זה לא חדש לי. אני מנסה להחיות את המאבק כי כל מה שאני רואה כאן זה דתיים וחרדים. אני לא שונא דת, אני הולך לבית כנסת ומקדש, אבל מבחינתי זו אחראיות אישית שלי להיות חלק ממה שקורה כאן בעיר. כשאני רואה את כל המסעדות הכשרות שנפתחות כאן והן מלאות עד אפס מקום, אני מבין שלפתוח מסעדה לא כשרה זה מטומטם. אבל היום זה אפילו עוד יותר חשוב לי מבעבר. אני גולנצ'יק, יש לי 3 בנים בקרבי, וזה חלק חשוב מהזהות שלי ושל העיר שאני רוצה לשמר אז אני לא מוכן לתת יד להדתה ולפרנס את מוסד הכשרות.גרוסי לא ממציא שום דבר חדש בצ'וטה, אבל האישיות והיד המקצועית שלו מורגשים בכל מנה וגם באווירה של המסעדה. כל המנות מעקצצות בפה, אבל לכל אחת עקצוץ אחר. על הנייר הכל נראה פשוט, אבל הטעמים של האוכל עמוקים ומורכבים מאוד.הרטבים בסגנון צרפתי והשילובים של התיבול יוצרים ביסים ארומטיים מלאי טעמים עזים. חלק מהם גרוסי מגיש בעצמו, תוך כדי הסבר על איך כדאי לאכול את המנה (בעיקר עם כף ולהעמיס הכל יחד). לפעמים הוא מצחקק עם צוות הפלור הצעיר תוך כדי סידור גלידה וריבת חבושים בכלי הגשה, לפעמים הופך למפקד שמוביל את צוות המטבח ביד רמה, אבל לא משנה מה, הוא תמיד הוא, והוא בכל מקום כאן, מגשים חלום ישן.בן סירה 18, ירושלים. שני-שישי החל מ-18:00. לא כשר