היום, בשביל למצוא מסעדה שמציעה אוכל יפני ממש לא צריך להתאמץ. לצד מסעדות פן אסייתיות, שמגישות לצד סושי גם אוכל תאילנדי, וייטנאמי והודי, נפתחים כאן יותר ויותר איזקאיות (גאיג'ין, סאקה בה ו-ASA החדשה), מקומות שמתמחים בראמן (קוקו נקו, וואבי), בתי קפה יפניים (קוהי החדש והמדובר בתל אביב, קיוסק אפולו, סנדו בוקס) ומקומות שמתמחים במאכל אחד ספציפי מהמטבח היפני כמו אוניגירי (onigiriya בתל אביב ואוניגירו בכפר סבא) או פופ אפ עוגת הספוג היפנית שהסעיר את תל אביב ממש עד לאחרונה. גם מסעדת דיינינג הלונדונית שבמלון דה נורמן פתחה מחדש את הדלתות, ודין שושני מתכונן לפתיחת הבייקרי היפני הראשון בישראל. אבל כשקיוטו נפתחה, בשנת 97' ברחוב מונטיפיורי בתל אביב, הייתה זו רק תחילתו של תור הזהב של הסושי בארץ, ורק מסעדות בודדות הנגישו לישראלים את פלאי המטבח היפני.קיוטו היא לא עוד מסעדה יפנית, היא מוסד שבמשך רבע מאה עיצב את התפיסה שלנו לגבי סושי עם תפריט ענק שהציע אינסוף וריאציות של רולים, קומבינציות ומגשי אירוח שהיו שדרוג לכל מסיבה. את המקום פתח שמעון באבו - שהיום בבעלותו גם קיוטו נאי הכשרה שנפתחה בראשון לציון ב-2022 ורשת המעדניות-מסעדות אומאי עם שני סניפים בתל אביב ואחד בבני ברק.היום קיוטו חוגגת שינוי כיוון, אפשר לקרוא לו מיני מהפך, שבמסגרתו התפריט הצטמצם וחודד (כבר לא תמצאו כאן את הספר הענק עם התמונות), והיא מציעה גרסה עדכנית יותר של עצמה, עם מנות מיוחדות ומעניינות יותר. קיוטו של היום מגישה מנות סושי של מסעדות שף אסייתיות ומנות דגים נאים שפוגשים במסעדות ברמת מאסטר קלאס.בחלקים מסוימים של התפריט החדש המנות זולגות יותר ליפן, באחרים הטעמים יותר תאילנדיים, ובהרבה מהשילובים אפשר לראות ניסיון מכוון לצאת מהקופסה. הקלמרי הפריך, שמוגש כמנה ראשונה, מוגש עם ויניגרט עשבים של בזיליקום, נענע וכוסברה ואיולי מיסו לצד בזיליקום תאילנדי, ליים טרי ועלי שיסו. הטמפורה מתובלת בתבלין קייג'ון, שנותן עומק וטעם, וזה כבר לא סתם קלמרי קריספי אלא מנה מבריקה (81 שקלים); במנת הסשימי טונה משתמשים בטונה בלו פין בשרנית ומלאת טעם, והיא מוגשת עם חלפיניו עדין וכוסברה (98 שקלים); סביצ'ה הסלמון מוגש מעל רוטב בסגנון תאילנדי שמשלב פיש סוס, ליים, צ'ילי ושום (78 שקלים); רול הספייסי מיסו משלב בין פקאן ורוטב מיסו מקורמל (89 שקלים), וברול הקראנצ'י אמאצ'י יש בייבי תרד בטמפורה, עטוף באמאצ'י ברוטב אגסים ויוזו עם פתיתי אורז פריך מעל (78 שקלים); דאבל טונה הוא רול שמקורו בסן דייגו ומציג קונטרה לרולים הקראנצ'יים שפופולריים היום, עם טרטר טונה רך בפנים וטרטר טונה צרוב מלמעלה, אבוקדו ובצל ירוק (88 שקלים); ופופקורן שרימפס הוא רול סלמון חריף עם שרימפס בטמפורה והוא מוגש ברוטב איולי מיסו (84 שקלים).מנות הדגל של קיוטו - כמו קריספי שרימפס בטמפורה עדינה, סלט יוזו יפני, נודלס קינוקו וגורקי סלמון - ממשיכות איתנו גם בתפריט החדש. בקינוחים נוספו מוס שוקולד מריר עם פצפוצי שוקולד, טוויל של קרמל עם רוטב אגוזי לוז וקרם לוטוס; ופאי לימון עם קרם לואיזה ופניני קמבוצ'ה וקראמבל פיסטוק ופטל. חידושים נוספים: בתפריט העסקי החדש יש גם סושי, בימי חמישי מנגן במקום דיג'יי, בשעות אחרי הצהריים יש הפי אוור וממש בקרוב המרפסת המפורסמת של המסעדה תעבור גם היא מהפך.כבר 25 שנה אותו צוות סושי אחראי כאן על הטיפול המקצועי בדגים הנאים, ו-6 בני אותה המשפחה מתאילנד הם רק חלק קטן מצוות המסעדה, שמונה כמעט 80 עובדים. אין לנו אלא לאחל להם מזל טוב, והרבה בהצלחה.קיוטו. אריה שנקר 7, הרצליה פיתוח. 09-9587770, ראשון-חמישי 12:00-24:00, שישי-שבת 13:00-24:00, לא כשר