ה-AI נכנס לחיינו בסערה בשנים האחרונות וחיזק את התחושה הכללית שהטכנולוגיה תחליף אותנו, בני האדם, מהר משחשבנו. זה אולי נשמע מפחיד, אבל בתחום המסעדנות – זה כבר כמעט הכרחי. המסעדנים מתמודדים עם מצוקה קשה של כוח אדם, תוצאה של עבודה קשה ושכר שהוא לא תמיד מתגמל. בקליפורניה, למשל, שם עובדי תעשיית המזון התאגדו ודורשים שכר מינימום של 20 דולר לשעה, האוטומציה הפכה מאטרקציה לאסטרטגיה לחיסכון בעלויות. אם מבחן התוצאה, הטעם, יעמוד בסטנדרטים של הלקוחות - נראה שהמגמה רק תתחזק. במילים אחרות – רובוטים יכינו לנו את האוכל.
כבר ראינו בעבר רובוטים שהחליפו טבחים ביפן, אבל בשנים האחרונות מדובר בהרבה יותר מגימיק טכנולוגי. גל אוטומציה שוטף את מטבחי העולם: CaliExpress בלוס אנג’לס ו-Creator בסן פרנסיסקו היו מסעדות שהוציאו בעזרת רובוטים 120 קציצות בשעה. שתיהן אומנם נסגרו בינתיים, אבל היזמים האמריקאים לא מאבדים תקווה ובאפריל האחרון נפתח בלוס גטוס בקליפורניה מקום חדש, שמנסה לנצח את הסטטיסטיקה השלילית.
הכירו את הבורגר-בוטס
הסנונית החדשה נקראת BurgerBots. ה"טבח" במקום הוא למעשה שתי זרועות שצולות את הקציצה, מוסיפות רטבים וירקות בהתאם לקוד QR שהסועד סורק, ואז מצרפות צ'יפס וסוגרות את הקופסה, והכל בפחות מדקה. המחיר הייטק - 18 דולר למנה, ואיך הטעם? בינתיים יש רק שתי ביקורות ב-YELP והציון עומד על 4 מתוך 5, אבל היוטיובר ArtFunLife נתן להמבורגר ציון 10, ובסרטון שלו אפשר ממש לראות את המסעדה.
@metaaicircuit This California Restaurant Has No Human Chefs #robots#restaurant #ai ♬ original sound - MetaAICircuit
@techradar I ate a steak grilled by an AI robot! SeerGrills’ Perfecta AI robotic grill can cook a steak in 90 seconds and it’s delicious! #techtok #techradar #gadget #cool #foodtok #food #steak #grill #robot #ai #yummyfood #LiveOutlandish ♬ Rock and Roll Session - Canal Records JP
מה קורה בישראל?
בישראל רובוטים עדיין לא מחליפים טבחים. הניסויים הבולטים מסתכמים ברובוטי מלצרים כמו KettyBot ו-BellaBot שמסתובבים יחד עם המלצר ועוזרים לו בעיקר לסחוב את הצלחות מהמטבח לשולחן, והם עדיין בגדר גימיק. אבל האם נראה כאן מטבח אוטונומי מלא? ישראלים אוהבים יחס אישי, והאינטראקציה פה היא חלק מהחוויה. התרגלנו לראות את השפים מלהטטים במטבחים הפתוחים ולדבר עם המלצרים, ולא בטוח שהאוכל בלבד, גם אם יהיה טעים, ייתן את אותה תחושת הסיפוק. מצד שני, אם לשפוט לפי מה שהולך מסביבנו, ואם לוקחים בחשבון את היתרונות הכלכליים - נראה שגם בישראל, הדרך למטבחים ללא טבחים קצרה מתמיד.