ה-13/5, למקרה שלא ידעתם, הוא יום החומוס הבינלאומי. לרוב בימים מסוג זה נהוג לפרסם רשימות של מקומות אהובים, דירוגים כאלה ואחרים, אירועים מיוחדים לכבוד המאכל שאותו חוגגים מתכונים וכו'. הפעם פשוט נכוון זרקור לחומוסייה תל אביבית די חדשה (פועלת כחצי שנה) שפועלת לה בשקט בתוך לובי של בניין מגורים משופץ ברחוב יהודה הלוי ומציעה לא רק חומוס מצוין - אלא גם תוספות מצוינות, חמוצים ביתיים נהדרים ומנת מלבי פרווה מהטובות שטעמנו. 

המקום, שנקרא "החומוס של אבי מעכו", הוא גלגול מחודש ומשופר ל"חומוס של אבי" של אבי בן שיטון שהפציע כפופ אפ בבית סוקולוב ברחוב קפלן בתל אביב, ועכשיו זוכה למקום קבוע עם תפריט שמציע 4 מנות חומוס (35 שקלים למנה) , סלט ירקות טרי (33 שקלים) ותבשילים משתנים בכל יום כמו קוסקוס ירקות, קובה סלק, קובה חמוסטה וחורשט (50 שקלים). עד לתקופת הקורונה אבי בן שיטון עבד במסעדות השף התל אביביות של מאיר אדוני (לפני כן עבד בצמוד לשף מוטי יפרח באלומה) ולאחר מכן עבד כשף פרטי, בעיקר בחו"ל. כעת לשמחתנו אפשר ליהנות מהאוכל שלו במושב הקבע ביהודה הלוי.

טרי, טעים, מוקפד. החומוס של אבי (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
טרי, טעים, מוקפד. החומוס של אבי|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל
פתיחת שולחן. חומוס אבי מעכו (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
פתיחת שולחן. חומוס אבי מעכו|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

החומוס עצמו הוא מהזן הסמיך, עשיר בטחינה, קטיפתי ואגוזי (מזן הדס), מוגש עם כמות יפה של שמן זית איכותי (שאת הבלנד שלו בן שיטון מכין בעצמו) וערימה נדיבה של גרגירי חומוס רכים לצד מלפפונים חמוצים ביתיים מעולים, זיתים, בצל ופיתות; בלי ביצים, בלי פפריקה וכמון ובלי פטרוזיליה קצוצה. גם המנות עם תוספת הפול ועם תוספת החצילים בטחינה היו מוצלחות מאוד, כשכל מנה מוכנה בקפידה ותשומת לב, מאוזנת ופשוט טעימה מאוד.

מנת חומוס טחינה-חצילים (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
מנת חומוס טחינה-חצילים|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל
מנת חומוס פול (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
מנת חומוס פול|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

בגלל שהגענו בשעת בוקר די מוקדמת תבשילי הצהריים טרם היו מוכנים, אבל זה רק תירוץ לחזור שוב ועל הדרך לנסות גם את המשוואשה שטרם טעמנו. מה שכן אכלנו ליד החומוס זה סלט שוק (33 שקלים) - כביכול סלט פשוט מאוד, לא משהו חדשני וללא גימיק מיוחד - מלפפון, עגבנייה, קולרבי, כרוב ושומר - אבל טרי ומתובל היטב. גם הצד האסתטי כאן משחק תפקיד - כל ירק חתוך כמו שצריך, החריף האדום בוהק ואם למישהו המנה עצמה נראית קטנה - אל דאגה, תקבלו כאן ריפיל אם תישארו רעבים בסיומה. 

סלט שוק של אבי (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
סלט שוק של אבי|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

הפתעה: מלבי נדיר

אבל המנה הכי מפתיעה כאן היא בכלל מלבי (33 שקלים), ועוד מלבי פרווה על בסיס חלב שקדים. הקרדיט למלבי המצוין שלו, בן שיטון זוקף לזכות מאיר אדוני, שממנו למד את הבסיס, אבל ערך במנה שינויים ועדכונים משל עצמו: במקום שיערות קדאיף הוא מוסיף למנה מעין ריבת סלק ובמקום מי ורדים - תמצית גרניום. לזה נוספים שבבי קוקוס מיובשים, זעתר ושמן זית - והתוצאה היא קרם מלבי מעודן, מתקתק ולא שגרתי. 

לא לוותר על המלבי (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
לא לוותר על המלבי|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

לסיכום, בתקופה שבה כל אכילה בחוץ עשויה בקלות להפוך להוצאה מכבידה, כיף במיוחד לגלות מקומות מהסוג של החומוס של אבי מעכו- עם אוכל טעים מאוד, הגשה מכל הלב, במקום נקי ומסודר, חף ממיתוג וצעקנות. כשזה נוגע לחומוס נהוג להתפלפל על אסכולות גליל/עכו/ירושלים ולהיכנס להשוואות מתישות בין חומוס של ערבים לחומוס של יהודים. כשהחומוס טעים, כמו פה, זה לא באמת מעניין, העיקר שיש אותו. 

אבי בן שיטון בפעולה (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
אבי בן שיטון בפעולה|צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

החומוס של אבי מעכו. יהודה הלוי 72, תל אביב יפו. ראשון-שישי 08:00-16:00. כשר (בתהליך לקבלת תעודה)