בואו נדבר קצת על הקולפן, האביזר הקטן והחמוד שנמצא בכל מטבח, בשימוש כמעט יום יומי, ולא רק אצל בשלנים מקצועיים.

הקולפן המסורתי משמש לקילוף קליפות עבות כמו של גזר ותפוחי אדמה, אבל יש גם קולפנים לקליפה דקה וקולפן ג'וליאן שיוצר גפרורי ירקות. במקרים רבים כל השלושה באים בערכה אחת.    

בגדול קיימים שני סוגי קולפנים - האחד סיבובי והשני בצורת האות Y. דגם Y ידידותי לשמאליים ועובד טוב יותר על ירקות ופירות גדולים כמו תפוחי אדמה, ואילו הסיבובי מתאים במיוחד לירקות דקים וארוכים כמו גזר או מלפפון, אבל בסופו של דבר - כולם עושים את העבודה, וזה בעיקר עניין של הרגל. מה שחשוב הוא שהקולפן יהיה איכותי, עם סכין חדה כתער וידית יציבה ונוחה לאחיזה. 

חשוב להחליף את הקולפן כשהסכין אינו חד או מתעקם, הקילוף נעשה קשה ולא אחיד והקליפה נתקעת. כמו כן רצוי לא להשתמש בקולפן כשהידית לא יציבה או סדוקה, למניעת תאונת עבודה.

איך בוחרים קולפן?

סכין: רצוי סכין מנירוסטה, כי סכין ברזל מחלידה עם הזמן וסכין קרמית עלולה להישבר. יש לבדוק שהלהב חד ביותר, ועדיף לבחור סכין דו צדדית שמאפשרת קילוף קדימה ואחורה, יתרון עצום לשמאליים.  
ידית: ידית יציבה ונוחה מקלה על הקילוף ומגנה על האצבעות.
עיצוב: הבחירה בין קולפן סיבובי לבין קולפן Y תלויה בנוחות ובהרגל.

אז בדקנו קולפנים מכל הסוגים ומכל המינים, זולים וזולים פחות, והנה התוצאות: איזה קולפן שווה את הכסף שלכם? 

קולפן של oxo (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפנים של אוקסו. מצטיינים|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

OXO (אוקסו)

ערכה של קולפן ירקות קשים סיבובי, קולפן ג'וליאן Y וקולפן ירקות רכים סיבובי.

סכין: דו צדדית, חדה כתער, עשויה נירוסטה.

ידית: מעולה, עשויה גומי רך שמתאים את עצמו לכף היד ויוצר נוחות מקסימלית בזמן הקילוף גם כשהיד רטובה.

עיצוב: מעולה. בקצה הקולפן שקערורית להוצאת "עיניים" מתפוחי האדמה.

ציון: מצוין. קולפן איכותי ביותר ונעים באחיזה, הקילוף מהיר ולא מעייף גם לאורך זמן.

מחיר: ערכה - 149 שקלים, כל קולפן לחוד - 59-69 שקלים. באתר

>> כל המתכונים לסוכות

קולפן של ג'וזף ג'וזף (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפנים של ג'וזף ג'וזף|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

 JOSEPH JOSEPH (ג'וזף ג'וזף)

ערכה: קולפן Y לירקות קשים, קולפן Y לג'וליאן, קולפן סיבובי לירקות רכים.

סכין: דו צדדית, חדה, עשויה נירוסטה.

ידית: ידית גומי נוחה.

עיצוב: לכל קולפן צמוד אחד מאביזרי העזר - טבעת להסרת עיני תפוחי אדמה, זסטר לקליפת הדרים וטבעת לרצועות קליפת הדרים. 

 ציון: טוב מאוד +. קולפן איכותי ונוח, קילוף מהיר וקל.

מחיר: ערכה - 149 שקלים, כל קולפן 54.90 שקלים, ברשת חנויות סוהו ובאתר

קולפן של ארקוסטיל (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפנים של ארקוסטיל|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

ארקוסטיל

4 קולפנים בודדים: קולפן סיבובי ו-Y לירקות קשים, קולפן סיבובי ג'וליאן, קולפן סיבובי לירקות רכים.

סכין: דו צדדית, חדה, עשויה נירוסטה.

ידית: בציפוי פלסטי, נוחות טובה.

עיצוב: טוב מאוד. לכל קולפן צמודה טבעת לרצועות הדרים.

ציון: טוב מאוד. קולפן אמין ואיכותי, קילוף ירקות מהיר וקל, קולפן ג'וליאן עובד מבפנים כלפי חוץ שזה פחות נוח.

מחיר: ג'וליאן - 39.90 שקלים, שאר הקולפנים 34.90 שקלים ברשת ארקוסטיל קיטצ'ן ובחנויות כלי הבית  

קולפן של קיסאג (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפנים של קיסאג|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

KISAG SWISS TRIO (קיסאג)

קולפנים בעיצוב Y לירקות קשים, רכים וג'וליאן.

סכין: דו צדדית ואיכותית להפליא. להב חד עשוי נירוסטה.

ידית: פלסטיק, אחיזה טובה.   

עיצוב: סטנדרטי.

ציון: טוב מאוד. קולפן איכותי במחיר מצוין, קילוף קל ומהיר.

מחיר: קולפן - 21.90 שקלים, שלישייה ב-59 שקלים ברשת קוק סטור ובחנויות אביזרי מטבח.

קולפן של קאטפילר (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפן של קאטפילר|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

 קטפילר (CATPEELER)

קולפן ירקות קשים.

סכין: חדה.

ידית: נוחה.

עיצוב: עיצוב ישראלי מדליק של פלג דיזיין - החתול מוציא לשון בכל קילוף.

ציון: 10 בעיצוב, טוב בקילוף. יופי של מתנה.

מחיר: 49 שקלים ברשת סוהו.

קולפן טבעת של רוסו (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפן טבעת של רוסו|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

ROSO (רוסו)

שני קולפני טבעת לירקות קשים ולירקות רכים (מתוך סדרת גאדג'טים למטבח), וקולפן אולר בעל שלוש סכינים לירקות קשים, רכים וג'וליאן.

סכין: חדות בינונית.

ידית: בקולפני הטבעת הנוחות בזמן הקילוף בינונית, בקולפני האולר הידית נוחה אך הקילוף מעט קשה. 

עיצוב: קולפן הטבעת מדליק, קטן וקומפקטי, מתאים בעיקר לקמפינג. בקולפן האולר אהבנו את רעיון השלושה באחד. 

ציון: בינוני. מתאים פחות לשימוש יומיומי, נוח וקומפקטי לטיולים.

מחיר: 39.90 שקלים לקולפן ברשת ארקוס קאזה ובחנויות מתמחות.

קולפן אולר של רוסו (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפן אולר של רוסו|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל

קארוטו (KAROTO)

מחדד גזר וקולפן ירקות קשים באחד. 

סכין: חדות בינונית.

ידית: אחיזה נוחה בחידוד, פחות בקילוף.

עיצוב: עיצוב ישראלי של מונקי ביזנס, מחדדים ירקות ארוכים לקישוט ותוספת לסלט.

ציון: רעיון נחמד. מחדד ירקות מצוין, פחות מוצלח כקולפן.

מחיר: 39 שקלים ברשת סוהו ובאתר

שאלות? בקשות? כתבו למירי: Mirizelldonati.kitchentools@gmail.com

קולפן של קארוטו (צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל)
קולפן של קארוטו|צילום: מירי צל דונטי, mako אוכל