בשנים האחרונות רבים מאיתנו כורעים תחת אתגרי החיים המודרנים. אנחנו לא מוצאים איזון בין החיים האישיים לעבודה, אנחנו תמיד במירוץ אחרי השקל הבא ובסוף כל יום מרגישים בודדים, רחוקים מעצמנו ומנותקים מהטבע. האנתרופולוג דיוויד גרייבר טען ברב המכר שלו - "bullshit jobs" שמעל 40% מהעבודות המודרניות הן חסרות משמעות עבור העובדים ועבור החברה האנושית. את עבודות ה"בולשיט" הוא הגדיר כעבודות כל כך לא משמעותיות שאפילו העובדים עצמם לא הצליחו להצדיק את קיומן.

 גם אם הטענות של גרייבר נשמעות מוגזמות, יש להן בסיס של מאות ראיונות ושנים של מחקר. רבים מאיתנו מרגישים את אותן התחושות גם בלי חותמת מהאוניברסיטה. אנחנו מרגישים שמשהו בחיי העבודה המודרניים פשוט לא עובד ורוצים לעשות שינוי אמיתי ועמוק.

תקופת הבין לבין היא הזמן האידיאלי לשינוי

השנה החדשה היא הזדמנות מעולה לעשות זאת. היא ממוקמת בדיוק במעבר בין תקופה שהסתיימה לאחת חדשה שמתחילה. תקופות של "בין לבין" נקראות באנתרופולוגיה ״זמן לימינלי״. זהו מעמד מיוחד שבו מקובל חברתית להטיל ספק בסדר הקיים ולשאול שאלות. השנה הקודמת עוד לא נגמרה והחדשה טרם התחילה ובדיוק ברגע הזה ״מחוץ לזמן הרשמי״, אפשר להגיע לתובנות עמוקות ולקבל החלטות אמיצות.

בזמן הזה, אנו מסוגלים לראות ולקבל דברים שבדרך כלל היינו דוחים על הסף. אנחנו מוכנים להרפות לרגע מהשגרה ומרשים לעצמנו לחלום ביצירתיות ובחופשיות. בזמן הלימינלי אנחנו יכולים לפתוח שער אל עבר עתיד רצוי יותר והסיכויים שנצליח להביא אותו מהחזון אל הקרקע גבוהים יותר מבשאר ימי השנה. לא משום הסמליות שביום אלא פשוט מפני שימי מעבר מנרמלים עבורנו גם ברמה הרגשית וגם ברמה החברתית קבלת החלטות שבימים אחרים עלולים להיראות בעינינו ובעיני החברה שנויות במחלוקת.

דוגמה נוספת לזמן לימינלי יכולה להיות טקס התבגרות מסורתי כמו בת מצווה או כמו טקסי מעבר שונים בחברות פרה מודרניות. גם יום חתונה יכול להיות זמן לימינלי משום שהזוג הטרי עוד לא נשוי אבל הם גם לא רווקים. ביום הזה נוצרת הזדמנות מיוחדת עבורם להשפיע ביתר שאת על האופן שבו יראו הזוגיות וחיי הנישואים שלהם. זו לא רק האנרגיה הטקסית שממלאת אותם בכוח רב, אלא גם הנורמה החברתית שמאפשרת להם להשתחרר ולו לרגע ממוסכמות היומיום והשגרה.

8 שאלות לבניית חזון לשנה החדשה

כדי לייצר חזון עבור השנה החדשה כדאי קודם כל למצוא מקום שקט ונעים שבו תוכלו לחשוב ולכתוב בנחת. אפשר לרתום מסורות טקסיות שונות על מנת לייצר לעצמכם מרחב שמעודד יצירתיות ושחרור. אפשר להדליק נר ריחני או קטורת כדי לחדד את החושים ולהשמיע מוזיקה שמעוררת בכם השראה. המטרה היא להתחבר למקום אינטואיטיבי בתוככם שיאפשר לכם לכתוב בצורה כמעט חסרת שליטה.

נצלו את ה"בין לבין" כדי להתפרע ולחלום בגדול. הצטיידו במחברת ועט, הוציאו את הטלפון או מכשירי חשמל אחרים מהחדר וענו על השאלות הבאות:

 

  1. איך נראה יום בחיי עצמי העתידי/ת?
  2. כיצד אני מרגיש/ה כלפי עצמי העתידי/ת?
  3. באילו הישגים אני גאה? (אפשר באופן רפלקסיבי או עתידי)
  4. איפה אני העתידי/ת גר/ה?
  5. מה אני העתידי/ת לובש/ת?
  6. באילו אופנים אני העתידי/ת משפיע/ה על סביבתי?
  7. מה הן שלוש המילים שמתארות את החזון שלי לשנה הקרובה?
  8. מחשבות נוספות – כאן תכתבו באופן חופשי כל משאלה, רעיון או שינוי שתרצו לאמץ לכבוד השנה החדשה

 

בסוף או בתחילת תהליך הכתיבה הקדישו כמה דקות כדי להודות לעצמכם על שבחרתם להקדיש את הזמן ולצעוד דרך השער אל עבר השנה החדשה. זו גם הזדמנות טובה להודות על השנה שעברה ולהכיר בשינויים שעברתם בה, בהישגים ובשיעורים שלמדתם.

לחיי החלטות אמיצות וקשובות ושתהיה שנה טובה!